Itt a bizonyíték: így hat az ESG a részvénybefektetések megtérülésére
KRTK blog

Itt a bizonyíték: így hat az ESG a részvénybefektetések megtérülésére

Vancsura László, MATE Kaposvári Campus
|
Bareith Tibor, KRTK
Az utóbbi években az ESG (Environmental, Social, and Governance) értékelések egyre nagyobb figyelmet kaptak a befektetői közösségben és a vállalatok körében egyaránt. Az ESG alapú befektetések célja nemcsak a pénzügyi haszon maximalizálása, hanem a fenntarthatósági és társadalmi értékek előmozdítása is.
krtk blog A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont blogja.

Az ESG értékelés három fő területre koncentrál:

  1. Környezeti (Environmental): Ide tartoznak a vállalat környezeti hatásai, mint például a szén-dioxid-kibocsátás, vízfogyasztás, hulladékkezelés, és az ökológiai lábnyom minimalizálása érdekében tett erőfeszítések.
  2. Társadalmi (Social): Ez a dimenzió magában foglalja a vállalat társadalmi hatásait, beleértve a munkavállalói jogok tiszteletben tartását, a munkahelyi sokszínűséget, a közösségi elkötelezettséget, és az ügyfelek és beszállítók etikus kezelését.
  3. Vállalatirányítás (Governance): A vállalatirányítási gyakorlatok közé tartoznak a vállalati átláthatóság, a vezetői kompenzáció, az igazgatóság függetlensége, valamint a részvényesek jogainak védelme.

Az ESG alapú jelentéstétel és értékelés fontosságát az EU is felismerte, és ennek megfelelően alakította ki szabályozási keretrendszerét. Az EU új szabályozásai szerint a nagyvállalatoknak kötelező lesz ESG jelentéseket készíteniük, amelyek részletesen bemutatják fenntarthatósági és társadalmi teljesítményüket. Tanulmányunk célja az volt, hogy megvizsgáljuk, milyen kapcsolat van a top 100 ESG besorolással rendelkező amerikai vállalat és azok részvénypiaci teljesítménye között a 2022 és 2023-as időszakban. Arra a központi kérdésre kerestük a választ, hogy a hozam, a kockázati mutatók és a szektorbeli hovatartozás befolyásolják-e az ESG pontszámok alakulását.

A kutatásunk számos érdekes és fontos megállapítást hoztak. Először is, a részvények valós hozamainak alakulása nincs hatással az ESG pontszámra, és az ESG értékelések sem befolyásolják a részvénypiaci teljesítményt. Ez azt jelenti, hogy a magas ESG pontszámokkal rendelkező vállalatok nem feltétlenül teljesítenek jobban a részvénypiacon, és fordítva.

Azonban, amikor a hozamok szórását és az ESG értékeléseket vizsgáltuk, érdekes negatív kapcsolatot találtunk.

Az eredmények azt mutatják, hogy a stabilabb és kevésbé kockázatos vállalatok általában magasabb ESG pontszámokkal rendelkeznek, mint a volatilisebb társaik. Ez arra utal, hogy az ESG értékelések inkább a vállalatok stabilitásával és kockázatosságával állnak összefüggésben.

Eredményeink alapján az általunk vizsgált részvények valós hozamainak alakulása nincs hatással az ESG pontszámra, és ez viszont is igaz, hogy az ESG értékelések sem befolyásolják a részvénytársaságok piaci teljesítményét. Megfigyeltük, hogy a hozamok szórása és az ESG értékelés között negatív kapcsolat áll fenn, ami arra utal, hogy a stabilabb és kevésbé kockázatos vállalatok ESG szempontból magasabban rangsoroltak, mint a volatilisebb társaik. Ezen túlmenően csak a 2022-es adatsor esetében mutatható ki szignifikáns kapcsolat a szektorbeli hovatartozás és az ESG pontszám között.

Az ESG értékelések egyre fontosabbá válnak a befektetők számára, mivel egyre többen keresik a fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás alapján kiválasztott befektetéseket. Ugyanakkor kutatásunk rávilágított arra, hogy az ESG értékelések és a részvénypiaci teljesítmény között nincs egyértelmű kapcsolat. Ez arra utal, hogy az ESG értékelések önmagukban nem garantálnak jobb pénzügyi teljesítményt.

Összességében elmondható, hogy az ESG értékelések jelentősége továbbra is növekszik, és egyre több befektető veszi figyelembe ezeket a szempontokat befektetési döntései során. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy az ESG értékelések és a pénzügyi teljesítmény közötti kapcsolat komplex és nem mindig egyértelmű. A jövőbeni kutatások további részleteket tárhatnak fel ezen a területen, ami hozzájárulhat az ESG alapú befektetési stratégiák finomításához és továbbfejlesztéséhez.

Vancsura László a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus PhD-hallgatója

Bareith Tibor a HUN-REN K9zgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos munkatársa

A cikk a szerzők véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
egyetem phd előadás felsőoktatás