Van megoldás, ha nem hasít a mobilnet: az új építésű ingatlanoknál a térerő az egyik legnagyobb kihívás
Ingatlan

Van megoldás, ha nem hasít a mobilnet: az új építésű ingatlanoknál a térerő az egyik legnagyobb kihívás

Már a tervezés során foglalkozni kell a mobilhálózati lefedettséggel, a nagy volumenű ingatlanberuházásoknál – lakóparkoknál, irodaházaknál, új városi közösségi tereknél – ugyanis a végfelhasználók ügyfélelégedettségére is negatív hatása lehet, ha elmarad a mobil lefedettség előzetes megtervezése. A legkorszerűbb építési technológiák miatt a mobilhálózati lefedettség sok esetben nem lenne megfelelő, pedig ma már legalább olyan fontos, hogy a közművek mellett a megfelelő minőségű távközlési infrastruktúra, így a mobil lefedettség is rendelkezésre álljon. Az ingatlanfejlesztők és infrastruktúraszolgáltatók együttműködése biztosíthatja, hogy a korszerű szigetelés ellenére is legyen térerő a lakásokban, irodákban és mélygarázsokban, valamint a hálózat bírja a megnövekedett terhelést.
Építőipar 2.0 - Így tegyük hatékonyabbá és gyorsítsuk fel az egyik legfontosabb iparágat! Részletekért kattints!

A mobilszolgáltatóknak nagyon szigorú lefedettségi követelményeknek kell megfelelniük, amit a szabályozó hatóság rendszeresen ellenőriz is, ugyanakkor ez nem biztosítja automatikusan az újonnan épített ingatlanok lefedettségét. A probléma elsősorban az újépítésű ingatlanoknál, továbbá a föld alatti létesítmények, például a mélygarázsok, a liftek és a takarásban lévő épületrészek esetében merül fel. 

Jellemzően a korszerű építőipari megoldásokat alkalmazó épületek akadályozzák a megfelelő térerőt,

ezeknél ugyanis gyakran használnak az elektromágneses hullámokat jobban csillapító anyagokat, mint az acéllemez, a szendvics szerkezetű acélcsarnok, a vastag vasbetonfalak vagy a fémgőzölt üveg. Az egyre terjedő legkorszerűbb 5G technológiák esetében még komplexebbé teszi a helyzetet, hogy az ahhoz használt frekvencián a hullámok sokkal kisebb távolságra terjednek, így ugyanakkora terület lefedéséhez több antennára van szükség. 

CETIN4
Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója

Amikor az építőipari technológia rontja vagy akár blokkolja a beltéri hálózati lefedettséget, a szolgáltatófüggetlen beltéri antennarendszerek kiépítése jelenti a megoldást.

Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója szerint, ha az ingatlanfejlesztők és infrastruktúraszolgáltatók már a tervezés során együttműködnek, az egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teszi a fejlesztéseket. Így elkerülhető, hogy

utólag sokkal költségesebben kelljen kialakítani az ügyfelek elvárásait kiszolgáló mobilinternet- és telefonhasználatot biztosító megoldást.

„Saját baráti társaságomban is többször hallottam arról a problémáról, hogy újépítésű társasházi lakásba költözés után a lakások okos szolgáltatásai azért nem voltak irányíthatók távolról hónapokig, mert se a garázsban, se a lakások belső részein nem volt megfelelő térerő – ez a kellemetlen helyzet megelőzhető lenne” – tette hozzá.

Együttműködés a tervezéstől az üzemeltetésig

A CETIN Hungary Zrt. ennek megoldására szolgáltatófüggetlen antennarendszert épít ki üzleti ügyfeleinek és azok végfelhasználóinak. Ezek az antennarendszerek nagy forgalmú területeken, illetve hálózatelérési szempontból kedvezőtlen tulajdonságú épületekben – irodaházakban, gyárakban, sportközpontokban és kiemelt városi csomópontokon – biztosítanak tökéletes hang- és adatkapcsolatot.

A hatékony tervezésben - a szakmában röviden BIM-ként ismert digitális módszertan - az épületinformációs modellezés segít. Itt az építészeti projekt összes szereplője egyetlen közös, vizuálisan is megjeleníthető platformon – egy részletes információkat tartalmazó 3D modellen – tud dolgozni a tervezés első lépéseitől fogva. A BIM ráadásul az ingatlanfejlesztési projektet a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át a napi üzemeltetésig végigkíséri.

Ki gondoskodjon a hálózati lefedettség kiépítéséről és működtetéséről?

Az új ingatlanberuházásoknál a beltéri lefedettségről tipikusan az ingatlanfejlesztőnek kell gondoskodnia. "A beruházó és a felhasználók érdeke is, hogy az összes mobilszolgáltató ügyfelének legyen megfelelő szolgáltatása az épületben, azaz a többszolgáltatós (multioperátoros) hálózat kiépítése az optimális megoldás" – hangsúlyozta Kübler-Andrási Judit.

CETIN2

Ilyenkor a beruházó helyett a szolgáltatófüggetlen antennarendszer kiépítését, majd üzemeltetését végző cég állapodik meg valamennyi hazai mobilszolgáltatóval, és gondoskodik a rendszerhez való csatlakozásukról. A kiépítés után a többszolgáltatós infrastruktúrák működtetése többféle módon történhet, a legelterjedtebb, hogy a projektet követően az a cég tartja karban a hálózatot, amelyik azt megtervezte és telepítette. 

Milyen költségei és fázisai vannak egy ilyen hálózatfejlesztésnek?

A hálózat kiépítésének költsége nagyban függ az épületek nagyságától és az építési technológiától is: jelentős különbségek vannak például egy teremgarázs egy kiválasztott szintjének részleges és egy gyárépület teljes lefedettségének költsége között.

Amikor felmerül egy ilyen hálózatbővítési igény, a legfontosabb a megoldandó probléma felmérése és a tényleges ügyfélelvárás megismerése, megértése. Ennek fontos része a tervezéshez és ajánlatadáshoz szükséges információk összegyűjtése:

hány darab és mekkora épület ellátásáról van szó, milyen technológiák biztosítása szükséges, hányan és mire fogják használni a területet, szolgáltatásokat.

Ekkor kezdődhet a magasszintű tervezés, vagyis a HLD (High Level Design), ami alapján már lehetséges közelítő bekerülési költséget is számolni.

Ezt követi a részletes tervezés, vagyis a LLD (Low Level Design), amely során a helyszínen mérik fel, hogy az aktív berendezéseket, az áramellátást, illetve a passzív infrastruktúra elemeit (pl. kábelezés, antenna- és berendezéstartó szerkezetek) hol lehet elhelyezni.

Vannak már jó gyakorlatok?

Itthon is egyre több beruházó ismeri fel, hogy a felhasználói igények megfelelő kielégítése érdekében már a tervezés legelső szakaszában érdemes foglalkozni a mobilhálózati lefedettséggel, ezt számos jó gyakorlat is igazolja. A CETIN Hungary a Kopaszi-gát megbízásából a BudaPart fejlesztési területén – a BudaPart Downtown (BOG iroda) és a BudaPart Radisson Hotel épületekben – létesített ilyen rendszert, amelyen mindhárom magyarországi mobilszolgáltató elérhető lesz. Így a várt több tízezer leendő lakó mellett szálloda, irodák, üzletek és közösségi terek használói számára is hosszú távon biztosítható a kommunikációs igények magas szintű teljesítése. Az elmúlt hónapokban a vállalat többek között a fővárosi Hotel Dorothea, a szántódi Balaland Hotel és a Minaro Hotel Tokaj hálózati fejlesztésében is részt vett.

Képek: CETIN Hungary Zrt.

A cikk megjelenését a CETIN Hungary Zrt. támogatta.

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kemény üzenetek Csányi Sándortól: furcsa a kormány logikája, de ólommal a cipőnkben is jól futunk
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
airbnb szoba nappali