Mekkora gazdasági növekedés jöhet jövőre? És hány forint lesz 2025 végén egy euró?
Ingatlan

Mekkora gazdasági növekedés jöhet jövőre? És hány forint lesz 2025 végén egy euró?

Portfolio
Hogy teljesít most a magyar gazdaság? Mennyire reálisak a 3-6 százalék közötti növekedési várakozások? Mekkora az esély a következő 18 hónapban egy árfolyamválságra? Többek között ezekről a témákról kérdezte a szakértőket Bán Zoltán, a Net Média (Portfolio Csoport) vezérigazgatója a XX. Property Investment Forum konferencián.
Milyen környezetben működhet és hogyan teljesíthet a magyar gazdaság a következő másfél évben? Ezt beszéljük meg szakértőkkel, döntéshozókkal a Budapest Economic Forumon!

Az utóbbi időben sok minden kedvezőtlen irányba változott a gazdaságban. A következő 1-2 évben érdemi bérnövekedés lesz ugyan, de a többi driver eltűnt, például a nagyon alacsony kamatok is, így nincs, ami nyomja a beruházásokat. A mélyponton viszont talán túl vagyunk.

A 2015-16-os évekhez hasonló nagyon pozitív jövőkép most nincs meg, 3 százalékos növekedést ugyan el tudok képzelni, de ennél nem hiszem, hogy magasabb érték várható.

- mondta el Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központ igazgatója, hozzátéve, hogy a fogyasztás egy része eltolódott a szolgáltatások felé, miközben a magas áfa sem segíti a növekedését.

4 százalékos gazdasági növekedést azért a magyar állam ki tud magából sajtolni, a fogyasztás növekedésében még nagyon sok tartalék van. Ha stabil az infláció, van bérnövekedés, a fogyasztásnak is be kell indulnia.

Ha 2025 első és második negyedévében az állampapírokból felszabaduló 3000 milliárd forint sem indítja be a fogyasztást és eredményez 3-4 százalék körüli gazdasági növekedést, akkor nagyon nehéz évek elé nézünk, de alapvetően optimista vagyok

- osztotta meg várakozásait Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Madár István, a Portfolio vezető elemzője is megerősítette, hogy a beruházás nagyon mélyre esett vissza, és a fogyasztás is tud még növekedni, az idei 1,5-2 százalékos gazdasági növekedésből könnyen 3-4 százalékos szintre emelkedhetünk. De ha azt nézzük, hogy a 3-6 százalékos növekedés teteje hogy jön össze, már sokkal több a kérdés.

Elméletben, ha évi 2 százalékkal nő a munkaerő és 4 százalékkal a termelékenyég, akkor kijönne a 6 százalék, de ilyen munkaerőbővülés szinte még soha nem volt,

nem is beszélve a hatalmas munkaerőhiányról. Ebből 2 százalékot kihozni nem lehet, legfeljebb a külső munkaerő beáramlásával. 4 százalékos tartós gazdasági növekedés pedig a rendszerváltás óta még soha nem volt Magyarországon és mostanra a Covid előtti tényezők is megszűntek, így

reálisan a sáv alsó fele, 3 százalék körüli növekedés érhető el.

MM_Portfolio_PIF_2024_4A szekció-070

Mikor indulhatnak be a beruházások?

A beruházások terén nagyon magasról nagyon mélyre zuhantunk és ebben úgy tűnik, nem lesz gyors feltámadás. Nem szabad elfelejteni, hogy 2026-ban választási év lesz, ami hatással lehet a 2025-ös kormányzati döntésekre is.

A fogyasztási rátánk a választási időszakban felgyorsulhat,

de az alacsony gazdasági növekedés oka nem az alacsony fogyasztás, hanem a nemzetközi folyamatok. Jövőre az ideinél gyorsabb lesz a gazdasági növekedés - hangsúlyozta Tardos Gergely.

A következő években nagyon sok potenciális exportnövelő tényező van,

(BMW, CATL, BYD), de a kérdés, hogy ezzel együtt visszatér-e az üzleti bizalom és megindul-e az általános beruházási hajlandóság. A növekedést most nem az uniós pénzektől kell várni, a tervezett pénzek meg fognak érkezni, de a maradék 20 milliárd euró még kérdéses - tette hozzá Virovácz Péter.

Mi lesz a forinttal?

Most nagyobb a devizatartalék, de többen aggódnak a forint miatt az olyan nemzetközi kockázatok miatt, mint az USA-elnökválasztás, a német autóipar válsága, a kínai gazdasági lassulás és ingatlanválság.

Jövőre a 2,8%-os gazdasági növekedés, és 2025 végére 410-es euró/forint árfolyam reális forgatókönyv.

Az, hogy a magyar középosztály forintban takarít meg, már a múlté. Az óriási pénzbőség nem fog visszatérni - összegezte Tardos Gergely.

Az árfolyamválság esélye nem nulla, de azért kicsi rá az esély, a forint tartós gyengülése viszont reális forgatókönyv. Attól, hogy Európában lejjebb visszük a kamatokat, még nem lesz versenyképes a kontinens Amerikával vagy Kínával szemben. Az amerikai üzleti életnek inkább a demokrata győzelem tenne jót, és az sokkal kevésbé lenne káros Európára nézve is - mondta el Virovácz Péter.

Az unió átlagában mért 75-77 százalékos fejlettség azért nem olyan alacsony, hogy onnan könnyű lenne gyorsan tovább növekedni. Az árfolyamválságtól viszont nagyon messze vagyunk - zárta gondolatait Madár István.

Címlapkép forrása: MARTON MONUS

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Faedra City Dron-07-01b_003