Az áremelést már nem fogadja el a piac - Tovább nyílik az olló az építőiparban
Ingatlan

Az áremelést már nem fogadja el a piac - Tovább nyílik az olló az építőiparban

Portfolio
Elkezdődött a Portfolio ötödik alkalommal megrendezett Építőipar konferenciája, a 2023-as év számtalan bizonytalanságot és kihívást állít a szakma, az iparág, a piac számára. A rendezvény első előadásai során a makrogazdasági jellemzők, az energiapiaci kilátások és az építőipar jövője volt fókuszban. Évekig elhúzódó recesszióra nem kell számítania az építőipari szakmának, a fizetőképes kereslet viszont csökkenni fog még, így a gyártóknak, kereskedőknek fel kell készülnie az árcsökkenésre. A piac ugyanis már nem fogadja el az áremelést.

Makrokörkép a hazai építőiparral a fókuszban! – Milyen világra készüljünk?

Technikai recesszióba csúszott a magyar gazdaság, az infláció csúcsra futott, a külső egyensúly is durván romlott, amely mögött egyaránt álltak a járványhelyzet utáni újranyitással járó ellátási zavarok, a tulzóan nagy pénzbőség, kiköltekezés az elégtelen kínálat mellett, az energiaáremelkedés, valamint a bankválság is - foglalta össze Madár István, a Portfolio vezető elemzője a jelenlegi helyzetet.

Az energiaárak emelkedése nem lineárisan nehezíti a gazdaság helyzetét, egy kisebb mértékű emelkedést ugyanis még rugalmasan kezelnek a szereplők, a nagyobb mérték esetén igyekeznek a szereplők szétteríteni ennek a költségét, ha viszont túlzott mértékben emelkedik, akkor nem viseli el minden szereplő, egyszerűen vannak akik bezárni, leállni kényszerülnek. Amikor a gázárak a csúcson voltak, akkor a harmadik lehetőségre lehetett számítani, de ez nem történt meg, az árak ugyanis csökkenésnek indultak. Elindult tehát egy alkalmazkodás, az inflációval, a szigorúbb pénzügyi kondíciókkal, az állami költségvetésben történő kiigazítással, a külső egyensúly romlásának befejeződésével, a reálkereset csökkenésével, a fogyasztás visszaesésével.

Az építőipar a járványhelyzet óta valójában nem tudott növekedési pályára visszaállni.

A 2023-as nem lesz egy építőipari sikerév, de nem tragikus a kép. Vannak kockázatok, többek között a pénzügyi stabilitás. A jó hír, hogy nem várható egy Lehman csődhöz hasonló lefagyás. Ha okoz is nagy idegességet a világpiacon ez az új jelenség, várható rövid ideig fog tartani.

építőipar 2023
Építőipar 2023 konferencia, Madár István előadása, forrás: Kaiser Ákos/Portfolio

Mi vár az építőiparra?

"Hosszú távon siker vár ránk, 2024 végéig kitartás" - kezdte el előadását Koji László, az ÉVOSZ elnöke. Ma Magyarországon az építőipar legnagyobb nehezéke az igénytelen megrendelő. A kóklerek most is velünk lesznek, ettől lesz még fontosabb feladat, hogy az igényes megrendelőket, megrendelési környezetet megtaláljuk és egy közös jövőképet építsünk fel. A digitalizáció, az együttműködés, a tudásban való felzárkózás, a munkaerő megtartása, a piaci rend fenntartása, egy pozitív kommunikáció elengedhetetlen a siker eléréséhez.

2023 első félévében tovább nyílik a kereslet és kínálat közötti olló. A fizetőképes kereslet csökkenni fog. Az anyaggyártók és építési termékgyártók vélhetően rá fognak jönni, hogy az első féléves 10%-os emelkedést a piac nem fogja elfogadni.

- mondta el az elnök. Sok gyártó rá fog kényszerülni, hogy korrigálja az árat. Kétféle termékgyártó és kereskedő van, az egyik azt mondja, hogy az életben maradás miatt lemond a profit egy részéről, hogy ebben a nehéz helyzetben is piacot fogjon. A másik részük a volumencsökkenést csak árnövekedéssel akarja majd kompenzálni. Az ágazatban a jövedelmezhetőség csökkenése be fog következni,

és 2024 végéig a piaci finanszírozási környezet megjavulására sem számítok.

Az állami megrendelések hiányozni fognak, különösen a mélyépítési ágazatnak, ahol 2022. év elejéhez képest most 30%-kal kisebb a megrendelésállomány. Fontos lenne, hogy a kormány a hazai magántőkét bevonja, méghozzá úgy, hogy megnyeri őket a nagy fejlesztéseknél.

Koji László hozzátette, hogy: "Évekig elhúzódó recesszióra nem számítunk. Arra viszont igen, hogy a mostani helyzetnek nagy hátulütői lehetnek. Sokan akár irreálisan alacsony áron is belemennek árversenybe. Ez a magatartás hosszú távon, fél éven túl nem jelentheti a túlélést. Nem szabad, hogy helyük legyen a rossz minőségű megoldásoknak."

építőipar konferencia
Építőipar 2023 konferencia, Koji László előadása, forrás: Kaiser Ákos/Portfolio

Energiapiaci kilátások – Jöhet a megnyugvás?

Az energiapiacon számos átrendeződés történt, többek között az, hogy Norvégiából, és Amerikából kapja már Európa jelenleg a legtöbb gázt, szemben a 2021-es helyzettel, amikor még Oroszországból érkezett a legtöbb. Ez az árak növekedésével jár együtt. Ugyanakkor egy normalizálódás is bekövetkezett, magasabb árszinten, de kiszámíthatóbban.

A várakozások szerint a gáz ára 30-50 euró között fog mozogni, viszonyításképpen ez a válság előtt 20-35 euró volt.

- mondta el Hauk Viktor, az Európai Bizottság, Energiaügyi Főigazgatóságának energiapiaci elemzője. A tavaly nyári gázárcsúcs, illetve a nagy mozgások minden szereplőt bizonytalanságban tartottak, a legnagyobb zavart a napi ingadozás okozta, naponta 60 eurót eshetett vagy 55 eurót nőhetett a gáz ára. Mostanra elértünk egy normalizálódó állapotot, de a szén-dioxid kvótaárak magas szintje (amit a szénerőművek újraindítása okozott) most az áramárakban csapódik le.

"Vége van az energia (gáz) válságnak? A pánik elmúlt." - mondta el a szakértő, majd hozzátette, hogy köszönhetően többek között a fogyasztás visszaesésének (általánosságban 16%-kal esett vissza EU-s szinten a gázfelhasználás) ipari és lakossági oldalon egyaránt, és az enyhe télnek. Lehetnek azonban még meglepetések, például a tervezett gázkitermelési leállások vagy a váratlan kiesés, a fogyasztás alakulása, ami a megnyugvással akár vissza is állhat a korábbi szintjére, újabb gondokat okozhat. Az ázsiai kereslet is bizonytalanságot jelent.

Hauk Viktor végül a cement árának várható trendjéről számolt be: "A cementnek nagyon energiaigényes a gyártása és rengeteg szén-dioxid szabadul fel a kibocsátása során. Jelenleg mintegy 25 cég foglalkozik azzal, hogy a klímavédelmi céloknak megfelelően ezt a kibocsátást csökkentse, ezek az új technológiák, törekvések viszont azt is előirányozzák, hogy

várhatóan a cement hosszú távon jóval drágább lesz. Az építőiparnak érdemes készülnie erre a trendre.

építőipar 2023
Építőipar 2023 konferencia, Hauk Viktor előadása, forrás, Kaiser Ákos/Portfolio

A konferenciáról készült beszámolók:

Címlapkép: Kaiser Ákos/Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Vajon hol és milyen lakások drágultak legnagyobb mértékben Budapesten?