Ingatlan

Új szereplők, új metodika - Megújult a BRF

Portfolio
Az újjáalakult Budapest Research Forum (BRF) sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a 10 éve életre jött hazai szerveződés új tagjai mellett, az új kutatási metodikát is megismertették az egybegyültekkel.

A sokat hangoztatott tagi változások mellett, miszerint a Colliers kikerült, a King Sturge és a GVA Robertson pedig bekerült a fórumba, metodikai váltzások is történtek. A legfontosabbak az új részpiaci lehatárolások, a saját tulajdonú irodaterületek bekerülése, valamint hogy mostantól az ipari terültekkel is bővül a kutatás anyaga. Az új piaci lehatárolás a következőképpen alakul: Belváros, Pest központ, Buda központ, Pest nem-központi piac, Észak-Buda, Dél-Buda, Váci úti irodafolyosó és az Agglomeráció. A saját tulajdonú irodaterületek bekerelüsével az összesített irodaállomány közel fél millió négyzetméterrel növekedett, de erre a lépésre azért volt szükség, mert a résztvevők elmondása szerint, a környező országokban is beleszámolják ezeket a területeket, így reálisabb képet kaphat egy befektető a KKE régió országainak irodapiaci helyzetéről.

Klikk a képre!

Forrás: BRF A 2010 Q1-es időszakra vonatkozó legfontosabb mutatók pedig a BRF közlése szerint a következők. Az új kínálat 91,927 nm, a teljes irodaállomány (saját tulajdonú irodaterületekkel növelt adat) 3,024,888 nm, a kihasználatlanság 628,655 nm, ami a bérirodák esetében 24,85%-os, míg a teljes állományt nézve 20,48% üresedési rátát eredményez. A teljes kereslet pedig 76,689 nm volt 2010 első negyedévében.

Klikk a képre!

Forrás: BRF A BRF, melynek tagjai: CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, DTZ, GVA Robertson, Jones Lang LaSalle és King Sturge - ezúton teszi közzé a 2010. első negyedévére vonatkozó irodapiaci adatokat. 2010. első negyedévében a teljes budapesti irodapiaci állomány - beleértve a saját tulajdonban álló irodaházakat - elérte a 3,024,888 m2-t. Az új irodaállomány a magánvállalatok saját tulajdonban álló irodáit is tartalmazza, de az állami ingatlanokat nem foglalja magában. A saját tulajdonban álló irodák összterülete 495,297 m2, míg az "A" és "B" kategóriájú bériroda állomány összesen 2,529,591 m2 volt. A piacra kerülő új irodakínálat magas volt, annak ellenére, hogy számos erre a negyedévre tervezett átadást elhalasztottak. Összesen 91,927 m2 "A" kategóriájú irodaterületet adtak át az első negyedév során, melynek átlagos kihasználatlansága 90%. Ez egyértelműen erős hatással volt bérirodák kihasználatlanságára, ami ebben a negyedévben 24,8%-ra nőtt, míg a teljes piac kihasználatlansága 20,8% volt. Saját tulajdonban álló irodaház-átadás nem történt. Az első negyedév teljes irodapiaci kereslete 76,689 m2 volt, melynek 33%-a szerződés hosszabbítás volt. A nettó kereslet (beleértve az új szerződéseket és a bővüléseket) a teljes kereslet 45%-át tette ki. Az új szerződések adják a kereslet 39%-át, míg a bővülések mindössze 6%-ot tettek ki. Egy jelentős saját tulajdonú irodaterületre is született megállapodás: az Allianz megvette a 17,202 m2-es irodaterülettel rendelkező K3 irodaházat saját használatra. A három legnagyobb bérbeadás szerződés hosszabbítás volt; az Ernst&Young 5,868 m2-en, az Unilever 5,500 m2-en és a Cemex 3,476 m2-en hosszabbított. A legnagyobb új bérleti szerződés az Infopark B-ben történt 1,931 m2-en. Az átlagosan bérelt terület 570 m2. A negyedévben lezajlott 104 bérleti szerződés nagy része (69%-a) 500 m2 alatti területre köttetett. A BRF ebben a negyedévben felülvizsgálta az irodapiaci állományt és 5 épületet kizárt az épületek műszaki állapota miatt, két épületet pedig a saját tulajdonú állományba tett át. A kizárt épületek mérete összesen kb. 17,000 m2, ami a piaci adatokban nem okozott lényeges változást.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Londonban már érintéses kártyás fizetéssel is adakozhatsz a hajléktalanoknak