Ingatlan

Budapesti luxuslakások - Hol, mit, mennyiért

Portfolio
Cikkek tucatjait olvasgathatjuk, a budapesti luxuslakás piacról, az ilyen projektek elhelyezkedéséről, történelmükről, fajtáikról, és egyáltalán arról, hogy mire is mondhatjuk, hogy ez luxus. A legkülönbözőbb elméletek, álláspontok születtek már meg a luxusingatlanok definiálásával kapcsolatban. Luxuskategóriába szokás sorolni a divatosnak számító loft típusú lakásokat, a penthouse-okat, és természetesen, a minőségükben, felszereltségükben (pl. dupla garázs, úszómedence, automatizált berendezések, portaszolgálat, biztonsági őr és kamerarendszer, fitness), méretükben és nem utolsó sorban, elhelyezkedésükben az átlagnál jóval többet és jóval magasabb színvonalon nyújtó ingatlanokat (továbbra sem vitatva a "luxus", mint fogalom szubjektív létét).
Az alábbiakban Ditróy Gergelynek, az Ecorys Magyarország elemzőjének írását olvashatják.

Ma egy átlagos budapesti újépítésű lakás mérete megközelítőleg 65m², 15m² terasszal, amely átlagosan 27 millió forintjába kerül a vásárlónak, négyzetméterenként 360-365 ezerbe. Elhelyezkedését tekintve az ingatlan nagy valószínűséggel a VIII., XI., XIII., XIV. kerületben található, egy 72 lakásos társasházban. Ezzel szemben az Ecorys Magyarország nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint a luxuslakások legalább 100m²-esek, az átlagnál 4-szer nagyobb terasszal vagy saját kerttel rendelkeznek, átlagáruk 900 ezer forint/m² körül mozog, jellemzően budai kerületben (I., II., XII.), a Duna-parton, vagy magas presztízsű belvárosi területen, az átlagnál jóval alacsonyabb lakásszámú projektben találhatók.

Az ezredforduló elején a szűkebb vásárlóréteg és az ingatlanfejlesztők alacsonyabb tőkeereje miatt kisebb 4-10, ritkábban 20-30 lakásos, akkori értelemben vett "luxus" fejlesztések voltak jelen a piacon. Ezek között is jellemzően azok a fejlesztések voltak többségben, ahol a luxust, a projekten belül, méretében és felszereltségében csak néhány tetőtéri (penthouse) vagy saját kerttel rendelkező lakás számára tudta biztosítani. Ezek az új építésű társasházak, az elhelyezkedésük (budai hegyvidék, Vár), a jobbminőségű alapanyagok, és a lakások kis részének kijáró panoráma vagy kert miatt nevezték magukat magas presztízsűeknek.

Klikk a képre!
A családi házak és a néhány lakásos luxus-építések mellett, az utóbbi években a nagyszabású fejlesztések jelentek meg a piacon, mivel pontosan az alacsony lakásszám az, ami manapság gátat szabhat a megnövekedett és összetett luxusigények kielégítésének. A luxus-szolgáltatások gyakran nagy teret (uszoda, fitness), állandó személyzetet (biztonsági-, takarító-, kertészeti és sofőrszolgálat) és karbantartást igényelnek, amit kicsiben csak igen magas egy lakásra jutó költségekkel lehet kivitelezni és fenntartani. Nem csoda, hogy az ilyen új típusú szolgáltatások kielégítése érdekében, egyre nagyobb számban jelennek meg magas lakásszámú luxusprojektek a piacon.

Ezek az új típusú, extra magas szintű szolgáltatásokat is nyújtó fejlesztések (pl. Excelsior Budapest Spa, Palazzo Dorottya), hasonlóan az úttörőnek számító Anjou Residence-hez, több mint 1 millió Forinttól kínálják négyzetméterét lakásaiknak. Ezen fejlesztéseknél az egyedi helyszín (panoráma, Világörökség, belváros) találkozik magas minőséggel és a szolgáltatások (termál spa, törökfürdő, wellness, magas biztonsági követelmények, kereskedelmi és vendéglátó egységek) széles körével.

' title='
Kérdés azonban, hogy folytatódik-e a trend? Fenntartható-e a luxus-szolgáltatások hiányából, és a nemzetközi piac szemszögéből nézve, a luxus-lakáspiac alulárazottságából következő, ma még növekvő kereslet, vagy a középkategóriás újlakások esetében tapasztalható kereslet visszaesés egy idő után eléri ezt a piaci szegmenst is. Elsősorban a hazai gazdasági helyzet, illetve a befektetni kívánó külföldi vevők aktivitása fogja befolyásolni a luxuslakások piacát az elkövetkezendő években, és akkor elválik hogy visszatérünk-e a tömegluxustól a privátluxushoz.
Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újabb háborús konfliktus rémképe fenyeget – A tűzzel játszanak a világ egyik legfontosabb útvonalán

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
falu vidék látkép