Alig ismertek itthon a közvetlen EU-források, pedig nagy lökést adhatnának a hazai cégeknek
Gazdaság

Alig ismertek itthon a közvetlen EU-források, pedig nagy lökést adhatnának a hazai cégeknek

Az operatív programokhoz képest Magyarországon a közvetlen EU-alapok ismertsége jóval alacsonyabb, pedig a direkt támogatások aránya folyamatosan nő, amelyek jelentősen erősíthetik a pályázó cégek versenyképességét - mondta Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferencián. A közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos kiemelte: e forrásokból 12-13 eurót hoznak el a hazai szereplők évente, míg az EU-átlag közel 60 euró.

Petri Bernadett előadása a versenyképesség és a fejlesztéspolitikai kohézió kérdését járta körbe az uniós források tükrében. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója elmondta: az EU Kohéziós Alapjából finanszírozott operatív programokhoz képest Magyarországon (és az egész régióban) a közvetlen EU-alapok ismertsége jóval kisebb.

Pedig a közvetlen források a jelenlegi hétéves európai uniós költségvetésnek elég tetemes részét teszik ki (377 milliárd euró).

Kiemelte: a közvetlen uniós források az EU költségvetésében az agráralapok és a kohéziós alap mellett egy hasonló nagyságrendű tételt jelentenek, és az EU büdzséjében az arányuk folyamatosan nőtt. Ezeknél a forrásoknál nincs egy meghatározott érték, amit mindenféleképpen egy adott tagállamnak kell juttatni.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa rámutatott arra, hogy

a közvetlen uniós forrásokból 12-13 eurót hoznak el a hazai szereplők évente, míg az EU-átlag közel 60 euró, és vannak olyan tagországok, amelyek még ennek is a többszörösét tudják lehívni.

MM_Portfolio_Budapest Economic Forum-251
Petri Bernadett (Fotó: Portfolio)

Felsorolt pár példát, hogy a közép-kelet-európai régió (és azon belül Magyarország) mennyire marad el a direkt EU-források szerzésében a sikeres országoktól​:

  • Bár a kutatók arányában alig maradunk el az EU-tól (4.471 vs 4.639/1.000.000), az 1 kutatóra eső támogatásban mégis jelentős a lemaradásunk.
  • A lakosságarányos támogatás-összegünk az utóbbi 3 évben jelentősen nőtt (4-ről 13 euróra) de a többi országban ez még jobban emelkedett, ezért tovább nőtt a lemaradásunk.
  • Az EU 250 régiójából a top20 hozta el a Horizon Europe források felét, a másik felén a többi 230 régió osztozott. A legjobb magyar régió a 70. (a többi nincs az első 200-ban).

Petri Bernadett azonban kihangsúlyozta: nem arról van szó, hogy egyszerűen Magyarország vagy a régió nem tanult meg megfelelően pályázni, vagy adott esetben a hazai projektek gyengébb minőségűek lennének, hanem sokkal inkább egy olyan illeszkedési problémáról, hogy a kiírások meghatározása, azok a célok, amelyekre az Európai Unió pénzt szán, sokszor nem megfelelően illeszkednek ahhoz, mint amire szükség van Közép-Kelet-Európában.

Petri Bernadett kiemelte: a közvetlen pályázás több, mint pénzszerzés, utat nyithat az európai versenyképesség felé, a dinamikus fejlődés felé. A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás-fejlesztés a direkt uniós programokból támogatható tevékenység.

A direkt EU-forrásokra történő pályázásnak vannak speciális feltételei és jellegzetességei​. Eszerint

  • a pályázatokat Brüsszelben bírálják el​,
  • gyakran már a pályázat beadásához is nemzetközi konzorcium a feltétel,
  • az EU általában nem biztosít 100%-os támogatást, alaptól és kiírástól függően akár 20-60% önerő szükséges.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
STA_4467