Országos lefedettséggel működik a teleradiológia az állami- és magánegészségügyben
Gazdaság

Országos lefedettséggel működik a teleradiológia az állami- és magánegészségügyben

A teleradiológia, amely a radiológiai képek internet alapú kommunikációját és távoli értékelését jelenti, világszerte egyre inkább az egészségügyi rendszerek részévé válik. Nemcsak a munkaidőn túli és sürgősségi ellátásban használják, hanem szakterületi leletezésre és konzultációkra vagy a szakorvoshiánnyal küzdő intézményekben távdiagnosztikára is. A képalkotó vizsgálatok iránti igény hazánkban is évtizedek óta folyamatosan nő, és ez a trend várhatóan a jövőben sem fog megállni. Az elmúlt egy évtizedben a keletkező képmennyiség, amit a radiológus szakorvosoknak leletezni, értékelni kell, a nagyobb hazai centrumokban mintegy az ötszörösére emelkedett. “Nem csak hazánkban, de globálisan is akkora mennyiségű vizsgálat és képszám generálódik, amit pusztán a szakorvos-utánpótlás növelésével nem lehet lekövetni” – mondta el a Portfolio-nak Prof. Dr. Bogner Péter, az Iconomix Kft. ügyvezető igazgatója.

Európai szinten lakosságszámra vonatkoztatva a radiológusok számát tekintve Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el. A Magyar Radiológus Társaság nyilvántartása szerint közel 1200 radiológus van hazánkban, de ha megnézzük a radiológus korfát, látható, hogy a többség elmúlt 50 éves. “Az idősebb generáció tagjai közül sokan, akik elsősorban röntgen és ultrahang diagnosztikában dolgoznak, már nem sajátították el a CT vagy MR diagnosztikát, ezért a létszám adat önmagában nem sokat jelent. A jelenlegi szakképzésben viszont a CT és MR diagnosztika hangsúlyos szerepet kap, így a fiatal szakorvosok korán jártasságot szereznek ezeken a területeken is. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a teleradiológia keretein belül részt vegyünk a szakorvosjelöltek oktatásában, képzésében” – emelte ki Prof. Dr. Bogner Péter.

A nemzetközi szinten egyre jellemzőbb szakemberhiány és a technológiai fejlődés következtében a teleradiológia alkalmazása a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején kezdett széles körben elterjedni. A technológiai fejlődés két alappillére közül az egyik a radiológiai képalkotás teljes körű digitalizációja volt, amit a 90-es években bevezetett egységes orvosi képszabvány, a DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) formátum jelentősen támogatott. A másik az internet alapú adatkommunikáció fejlődése és elterjedése volt, amely az egyre növekvő képszámú, valamint egyre nagyobb méretű file-ok gyors küldését teszi lehetővé. Manapság egy átlagosnak tekinthető CT vagy MR vizsgálat

akár 1000-2000 képet jelent, illetve 1-1,5 Gbyte nagyságú lehet, de a teleradiológiában is terjedő streaming technológia néhány perc alatt képes ilyen méretű file-okat továbbítani.

Határokon átívelő radiológiai leletezés

A teleradiológia használata az Egyesült Államokban indult, majd pár év elteltével a fejlett európai országokban is megjelent; Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Dániában kifejezetten támogatott a használata. Az egyik legizgalmasabb példa a svéd radiológiai ügyeleti ellátásban működik, amit este 10 óra után 97%-ban teleradiológiával látnak el Sydneyből. Ott reggel 7 óra van, vagyis kipihent radiológusok végzik a leletezést, ami hosszú ideje fantasztikusan működik, de korábban Indiából az USA-ba is rengeteg leletet írtak.

Ezek a határokon átívelő megoldások beépültek az egészségügyi ellátó rendszerek munkafolyamataiba

– mondta el az ügyvezető igazgató.

A teleradiológiai kezdetei és jelene itthon

A nemzetközi trendekhez képest nem sokkal lemaradva, Magyarországon a teleradiológiai ellátási formát 2007 nyarán az Iconomix Kft. vezette be elsőként az akkori Zala Megyei Kórház Radiológiai Osztályával együttműködésben. A szakemberhiánnyal küzdő osztály CT és MR diagnosztikában kapott elsőként támogatást az ország más részein dolgozó radiológus kollégáktól.

bodnar_peter_portfolio-3

A vállalat jelenleg országszerte mintegy 90 állami és magán egészségügyi partnernek nyújt teleradiológiai szolgáltatást hagyományos röntgen, valamint CT és MR diagnosztika területén. A CT és MR teleradiológiában kb. 80-20% az állami és a magán egészségügyi megrendelések aránya, a röntgen diagnosztikában pedig 90-10%. Az állami partnerek - 7 vármegyei irányító kórház, városi kórházak - mellett számos rendelőintézet és NEAK finanszírozott magánintézmények is megtalálhatók. A közreműködő aktív radiológus szakorvosok száma meghaladja a 100-at, akik az ország minden részéből vesznek részt a távleletezésben, sőt néhányan külföldön élve dolgoznak a teleradiológiai rendszerben.

Csak 2023-ban 300 ezer röntgen leletet, valamint 130 ezer CT és MR leletet írtak, ami teljesítmény például a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikájának nagyjából kétszerese.

Sok vidéki szakrendelő mellett a fővárosi kerületi szakrendelők túlnyomó részének (19 kerület 22 telephelyén) röntgen diagnosztikáját támogatja az Iconomix. “Ez az állapot egy furcsa paradoxon, hiszen a magyar radiológusok kb. 40%-a a fővárosban és az agglomerációiban él. Ugyanakkor egy CT-ben és MR diagnosztikában is jól felkészült, frissen szakvizsgázott kollégát már nem vonz a rendelőintézeti munka, ahol jellemzően csak röntgen és ultrahang diagnosztika van, ezért ezek a helyek kiüresednek, ha az idősebb kollégák végleg nyugdíjba mennek” – hangsúlyozta.

A betegek kiszámíthatóan és gyorsabban megkaphatják a leletet

Az egészségügyi munkafolyamatok digitalizálódásának köszönhetően ma már a képalkotó diagnosztikai folyamat minden lépése követhető, azaz, hogy mikor készült egy vizsgálat és utána mikor készül el a lelet, “ez a filmes érában nem így volt”.  Az évek során kialakultak azok a standardok, amelyek a teleradiológia előtt még nem voltak használatban, mint a lelet megfordulási idő, amely egy akut vizsgálat esetében maximum 60 perc, míg a tervezett vizsgálatoknál jellemzően 72 órás (3 munkanapos) leletezési határidőt alkalmaznak. A szakember kiemelte:

A magán egészségügyben jellemző, hogy a páciensek minél előbb szeretnék megkapni a leletet, ezért van olyan partnerük, ahol 24 vagy 48 órán belül elkészülnek a kiértékeléssel.

Milyen technikai környezetet igényel a teleradiológia?

A megfelelő sávszélesség megléte mellett dedikált teleradiológiai szoftverek biztosítják az egészségügyi adatokra vonatkozó biztonságos adatkommunikációt, a radiológiai képek esetén pedig veszteségmentes adattovábbításra és képkompresszióra van szükség. A képekkel együtt a beszkennelt beutaló és a kiegészítő egészségügyi dokumentáció is biztonságosan „utazik”.

A teleradiológiai szoftverek rendelkeznek azokkal a képfeldolgozó funkciókkal, amelyek segítenek a radiológusnak a képek kiértékelésében – pl. nagyítás, távolság- és szögmérés, kontraszt- és fényerőállítás (ablakolás), 2 vagy 3 dimenziós képrekonstrukció. A mai szoftverek már el vannak látva a munkafolyamatokat és kontrolling funkciókat is támogató megoldásokkal. A radiológiai leletezési folyamatban manapság elterjedten alkalmaznak beszédfelismerő szoftvert, amely hazánkban is elérhető és optimális helyzetben a teleradiológiai szoftverrel integráltan működik.

bodnar_peter_portfolio-28

Ideális esetben a kórházi információs rendszer és a teleradiológiai szoftver is integrált, így az elkészült radiológiai lelet automatikusan kerül vissza a páciens elektronikus kórházi dokumentációjába.

A jól szervezett és jól működő magas szintű technológiai környezet természetesen a hatékonyságot és közvetve a leletezés minőségét is jelentősen javítja.

Nagyon fontos, hogy a radiológiai leletezéshez használt monitor felbontása nem lehet rosszabb, mint amilyen felbontásban az eredeti képek készültek, és a diagnosztikai monitorokat egymáshoz lehet kalibrálni, ami garantálja, hogy egy adott kép bármely teleradiológus képernyőjén ugyanúgy jelenjen meg. A nemzetközi társaságok és a Magyar Radiológus Társaság ajánlása szerint a CT és MR vizsgálatok értékeléséhez legalább 2 megapixeles monitorokra van szükség, míg a röntgennél 3 megapixeles, a legnagyobb felbontás pedig a mammográfiához kell, ahol 5 megapixeles monitorok szükségesek, a DICOM DSGF szürkeskála szabványos megjelenítése mellett.

Szakmai minőségbiztosítás a képalkotó diagnosztikában

Az Iconomix-nál a CT és MR vizsgálatok esetén alapvetően szubspecialista leletezés zajlik, ami egy-egy szerv, illetve szervrendszer diagnosztikájának magas szintű ismeretét jelenti. A szakmai munkát 4 szubspecialista csoportvezető koordinálja a neuroradiológia, mellkasi, hasi és ízületi radiológia területén, de vannak specialisták a fej-nyaki diagnosztikában, a férfi és női kismedence területén is. Mindezek mellett természetesen rendelkeznek egy széles általános radiológiai tudással is, amely támogatja támogatja a röntgen diagnosztikát, az ügyeleti teleradiológiai ellátást és a kevéssé specializált CT vizsgálatok leletezését.

A teleradiológiában már a kezdeti periódusban kialakult a szakmai minőségbiztosítás, ami a leletek másodolvasása (peer review) révén valósul meg egy tapasztalt radiológus részvételével – ez a gyakorlat később radiológiai osztályokon is világszerte elterjedt. Természetesen ezt a gyakorlatot alkalmazzák több szinten az Iconomix teleradiológiában is,

egy új kolléga csatlakozása esetén az első hónapban minden leletét másodolvassák, az adott csoportvezető megnézi, hogy szakmailag mennyire adekvát az elkészült értékelés.

A leleletek bizonyos százalékát mintavételszerűen ugyancsak ellenőrizni szükséges.

A vizsgálati protokollok egyeztetése is a minőségbiztosításról szól, melyeket a Szakmai Kollégium Radiológiai Tagozatának ajánlása is támogat, ezzel lehetővé válik, hogy országszerte egységesen kivitelezett vizsgálatok szülessenek. Emellett a teleradiológai szoftverben van egy olyan modul, ahol technikai, minőségbiztosítási véleményt lehet rögzíteni. Tehát ha egy rendelőintézetben pl. meghibásodik a detektor és helyben azt nem észlelik, akkor vissza tudnak jelezni, hogy milyen technikai probléma merült fel. 

A mesterséges intelligenciának a radiológiában is egyre nagyobb lesz a szerepe

Az orvostudományban, különösen a radiológiában kiemelten gyorsan fejlődik az AI használata, ami alapjaiban változtathatja meg a radiológiai szolgáltatások folyamatát.

Kifejezetten ígéretes kiegészítő eszköz lehet az esetek súlyosságának megítélése (triázsolás), akár a diagnózis felállítása terén.

A vállalat Magyarországon az elsők között volt, akik együttműködést alakítottak ki a radiológiai AI megoldásokat fejlesztő cégekkel. Prof. Dr. Bogner Péter elmondta, hogy 2018-ban kezdtek el dolgozni egy stroke CT-t kiértékelő AI-alapú programmal, ami a stroke eseteket tudja karakterizálni és meghatározni az érelzáródás helyét. Egy agyi érben lévő vérrög mechanikus vagy gyógyszeres eltávolítása esetében különösen kritikus, hogy milyen gyorsan történik meg a terápiás beavatkozás. A CT vizsgálat akár 1500-2000 képet is eredményezhet, ennek gyors kiértékelése pedig szükséges a terápia megkezdéséhez, amiben a mesterséges intelligencia sokat tud segíteni. 

bodnar_peter_portfolio-34

Magyarországon 38 stroke centrum van, gyakorlatilag lehetetlen, hogy mindenhol legyen megfelelő tapasztalattal rendelkező radiológus vagy neuroradiológus. Mechanikus vérrög eltávolítást országosan pedig jelenleg 7 centrumban végeznek, így például, ha valaki stroke-ot kap Szekszárdon vagy Baján, a beteget Pécsre kell szállítani a mechanikus vérrög eltávolítás céljából. A Szekszárdon vagy Baján elkészült CT vizsgálatot, illetve annak értékelését annak a szakembernek is látnia kell, aki majd a beavatkozást Pécsett végzi.

Ebben segített a teleradiológia és a mesterséges intelligencia összekapcsolása: CT felvételek a teleradiológiai platformon utaznak egy központi AI-támogatott kiértékelő rendszerbe, melynek eredményét a teleradiológiai platformon bárki meg tudja nézni, úgy a beutaló orvos, mint a beavatkozást végző szakember is.

Ma Magyarországon már az összes stroke centrumban elérhető ez a megoldás, ami nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló.

Egy másik AI-os projekt, a Hunchest 2 során 3000 magas kockázatú személy önkéntesen léphetett be a pilot programba, amihez az Iconomix biztosított platformot 20 intézmény részére. A programban tüdőrákszűrést végeztek alacsony dózisú CT segítségével. 

„Új programok indítását is tervezzük a mesterséges intelligencia bevonásával, melyek reményeink szerint növelhetik a leletezési munka minőségét és csökkentik a radiológusok terhelését. Ma már a piacon egyre több ígéretes megoldás elérhető a röntgen, CT és MR diagnosztika területén is, ezek pedig új perspektívát nyithatnak, hiszen a teleradiológián keresztül partnereink számára bárhonnan elérhetők lesznek” – tette hozzá.

Címlapkép és fotók: Ács András/Portfolio

A cikk megjelenését az Iconomix Kft. támogatta.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Daron Acemoglu-Simon Johnson-James Robinson