Nézd meg a térképeket Magyarország két új óriási közlekedés-fejlesztéséről!
Gazdaság

Nézd meg a térképeket Magyarország két új óriási közlekedés-fejlesztéséről!

Portfolio
"Óriás fejlesztések, amely forrásairól döntött a kormány" – posztolta pénteken reggel a Facebook-on Lázár János építési és közlekedési miniszter azt, hogy amint a Portfolio tegnap éjjel megírta a Magyar Közlönyből: közel 600 milliárd forintért építi meg a kormány a mohácsi Duna-hidat és a kapcsolódó utat, illetve az M49-es újabb szakaszát. A friss bejelentésekre még éjjel reagált Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár és főpolgármester jelölt is.
Közlekedésfejlesztési témák is szóba kerülnek építőipari csúcskonferenciánkon szeptember 25-én, a Property Investment Forumon. További részletek:

Lázár János a kormány friss döntései alapján az alábbiakat rögzítette a két új közlekedési projektről:

  • "Az 51-es számú főút és az M6 autópálya között 28,8 km hosszon főutat építünk, melynek a 756 méter hosszú új Mohácsi Duna-híd is része lesz. Idén áprilisban nyerte meg a Duna Aszfalt Zrt. az új Mohácsi Duna-híd kivitelezését és mára a munkák elkezdéséhez szükséges 389 milliárd forint hazai forrás is rendelkezésre áll. A kivitelezés október végéig elindul, és várhatóan 2028 őszéig tart majd." A projektről az alábbi térképet, illetve nyomvonalat is feltöltötte a miniszter:
Mohacsi Duna-hid terkep

"Az M49 autópálya első, 28 kilométeres szakasza már épül, most az országhatárig tartó közel 18 kilométer megépítéséhez biztosítottunk hazai forrást 189 milliárd forint értékben. A projekt 2027-es várható befejezésével összekötjük Nyíregyházát Szatmárnémetivel, mellyel Magyarország és Románia gazdasági és társadalmi együttműködését erősítjük." A projektről az alábbi térképet, illetve nyomvonalat is feltöltötte a miniszter:

M49 terkep

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a Lázár János által minap burkoltan bejelentett M0 nyugati szektorra, illetve az M100-as autóútra egyelőre nincs pénz, vagy még nem született meg a kormánydöntés:

A két fenti projekteket még éjjel kommentálta Facebook-posztjában Vitézy Dávid is. Ő arra mutatott rá, hogy "Miközben a vasút fejlesztésére Lázár János szerint "szankciós infláció" miatt nincs pénz, és ezért állított le minden magyar vasútfejlesztést és járműbeszerzést, a Kormány ma esti határozataiban két projektre összesen 579 milliárd forintot biztosított Lázár János tárcájának közútfejlesztésre."

Azt is kiemelte:

Ez mind a hazai költségvetés terhére - ebből a pénzből a teljes mozdonycsere, az összes elavult InterCity-kocsi cseréje kijönne, és még maradna bőven pályafelújításra is.

Vitézy úgy látja, hogy "Ha már hidat építünk, önmagában is sajátos közlekedéspolitikai prioritásokat mutat, hogy a közlekedési tárca a 131 ezer fős Újbuda helyett a 311 fős Újmohácsot találta meg hazánk újabb 2x2 sávos átkelőjének helyszínéül. A mohácsi Duna-híd várható forgalma az átadáskor napi 2-3 ezer jármű lesz, míg ugyanez a "vas", ugyenezen Duna-folyó felett Budapesten elhelyezve 80-120 ezer ember átkelését oldaná meg."

A volt főpolgármesterjelölt, illetve közlekedési államtitkár zárásként rámutatott: "az elmúlt napok hírei fényében talán még fontosabb: van bőven pénz a magyar költségvetésben közlekedésfejlesztésre. Csak kétséges értelmű gyorsforgalmi utakra és autópályákra költjük továbbra is. Az elsőtől az utolsó forintig. A MÁV és a magyar vasúti hálózat tehát nem pénzhiány miatt rohad le, hanem teljesen téves közlekedéspolitikai prioritások nyomán. És persze tudom: kell költeni a közúthálózatra is. De azért az M49 Ököritófülpös utáni szakasza nélkül még meglenne ez az ország egy ideig - biztos tovább, mint működő Keleti pályaudvar vagy mozdonyok és InterCity-flotta nélkül."

Címlapkép forrása: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megvan, mekkora nyugdíjemelés jöhet 2025-ben Magyarországon
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
euró eurózóna válság