Nagy a baj, drasztikus lépések készülnek az Intelnél
Üzlet

Nagy a baj, drasztikus lépések készülnek az Intelnél

Portfolio
Az Intel történetének egyik legnehezebb időszakát éli, és befektetési bankárokkal együttműködve keresi a kiutat a jelenlegi helyzetből. A vállalat különböző forgatókönyveket vizsgál, beleértve a terméktervezési és gyártási üzletágak szétválasztását, valamint egyes gyárprojektek leállítását - tudósított a Bloomberg.

A Morgan Stanley és a Goldman Sachs tanácsadóként segíti az Intelt a lehetséges lépések kidolgozásában, amelyek között fúziók és felvásárlások is szerepelhetnek. A megbeszélések sürgőssége fokozódott a vállalat legutóbbi, kedvezőtlen negyedéves jelentése után, amely a részvényárfolyamot 2013 óta nem látott mélységbe taszította. A vállalat részvényei idén 60%-ot estek, miközben a chip-iparági referenciaindex 20%-ot emelkedett.

intel0830

A terveket várhatóan egy szeptemberi igazgatósági ülésen mutatják be, de a források hangsúlyozzák, hogy a megbeszélések még korai szakaszban vannak, és jelentős lépések egyelőre nem várhatók.

Pat Gelsinger vezérigazgató számára a bérgyártási részleg esetleges leválasztása vagy eladása jelentős irányváltást jelentene. Gelsinger korábban ezt az üzletágat kulcsfontosságúnak tartotta az Intel pozíciójának helyreállításában a chipgyártók között. A források szerint azonban valószínűbb, hogy az Intel első körben kevésbé drámai intézkedéssel próbálkozik majd, például visszatartja a beruházási terveit.

Gelsinger kezd kifutni az időből, hogy véghezvigye a szükséges fordulatot. A cégvezér a chipgyártó gyárhálózatának bővítésével próbálkozik, miközben az eladások esnek. A vállalat az elmúlt negyedévben 1,61 milliárd dolláros nettó veszteséget szenvedett el, és az elemzők további veszteséget jósolnak a következő évre. A cég emellett a gyorsjelentéssel párhuzamosan bejelentette, hogy mintegy 15 000 munkahely leépítését és a kiadások csökkentését tervezi. A vállalat még az osztalékfizetést is felfüggesztette.

Nehéz heteken vagyunk túl. Nyilvánvalóan a piac nem reagált pozitívan. Ezt megértjük

- nyilatkozta Gelsinger a Deutsche Bank technológiai konferenciáján.

Gelsinger terve az Intel két csoportra való átalakításán alapult: az egyik a chipek tervezésével, a másik pedig a gyártással foglalkozik. A gyártó részleg ezután szabadon kereshetne más üzleti parnereket, akik számára bérgyártást végez. Az Intel gyárhálózatának legnagyobb ügyfele azonban még mindig maga az Intel. Amíg a gyártó üzletágnak nem lesz több külső ügyfele, addig pénzügyi kihívások nem oldódnak meg.

A kihívásokat tovább fokozza, hogy Lip-Bu Tan a múlt héten váratlanul lemondott az igazgatótanácsi tagságáról, ezzel az iparági tapasztalatokkal rendelkező kevés igazgatósági tag egyike távozott.

A 86 milliárd dolláros piaci értékével az Intel kiesett a világ 10 legnagyobb chipgyártója közül. Érdekesség, hogy az Nvidia várhatóan 2024-ben az Intel bevételének kétszeresét fogja elérni, míg 2021-ben az Intel bevétele háromszor akkora volt, mint az Nvidiáé.

Címlapkép forrása: Justin Sullivan/Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megvan, mekkora nyugdíjemelés jöhet 2025-ben Magyarországon
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
tőzsde