Gulyás Gergely: ha nem oldódik meg a Lukoil-ügy, üzemanyaghiány lehet Magyarországon
Gazdaság

Gulyás Gergely: ha nem oldódik meg a Lukoil-ügy, üzemanyaghiány lehet Magyarországon

Portfolio
A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy ha nem oldódik meg szeptemberig a Lukoil-ügy, akkor ellátási problémák is lehetnek Magyarországon, és az üzemanyagok árát is érintheti a helyzet. A kormány a Bizottsághoz fordult, ha nem sikerül megoldást találni, a kormány lépéseket tesz. Az Európai Bíróság bírságával kapcsolatban elmondta, hogy a kormánynak nincs választása, be kell azt fizetni, az ítéleg végrehajtásáról egyeztetést kezdeményeztek a Bizottsággal: ha nem sikerül megállapodni, annak a többi uniós ország issza meg a levét Gulyás szerint. Emellett szó volt a leendő magyar biztosról, a kínai hitelről, családtámogatásról, valamint a légitársaságok késéséről is.
Megosztás
Megosztás

Nem sok újat tudtunk meg a leendő magyar biztosról

A biztosi portfólió elosztását a Bizottság a kormánnyal és a jelölttel együtt végzi, a portfólió kiosztásánál a politikai viták nem játszhatnak szerepet. Várhelyi Olivér újrajelölése nem automatikus – mondta szűkszavúan Gulyás Bóka magyarázata után.

Megosztás

A MÁV-késés is szóba került

Amikor 40 fok van, akkor lesznek késések a vasúton, ám szemben a légitársaságok késésivel, amelyet az ő felelőtlenségük okoz, a vasúti késések vis majornak számítanak. A MÁV-nak jobbnak kell lennie Gulyás szerint, de alapvetően az időjárás miatt vannak késések. A miniszter azt reméli, hogy a hosszú késések esetén van valamilyen kártérítés, ennek normálisnak kell lennie. Elmondta, hogy vissza kell térnie a MÁV-nak a korábbi pontossághoz, "amit lehet, hogy sokan pontatlanságnak neveznek" – mondta.

A meleg idő egyébként a mezőgazdaságban okoz károkat, de ezt nem lehet még számszerűsíteni. Az öntözési rendszerek fejlesztése kulcsfontosságú.

Megosztás

Meddig tart még a békemisszió?

A békemisszió egyelőre azért zárult le, mert a miniszterelnök már mindenkivel találkozott, akik érdemben hozzá tudnak járulni a béke eléréshez – mondta Gulyás.

Tervez-e a kormány további hitelfelvételeket? – hangzott el a kérdés. Gulyás elmondta, hogy nem nevezhető az egymilliárd euró gigahitelnek. A kormány élhet további hitelfelvétel lehetőségével, ha a helyzet úgy hozza.

A kínai bankoktól felvett egymilliárd eurós hitel a – kötvénytartozásokat leszámítva – az állam fennálló hiteltartozásai közül a legnagyobb.

Megosztás

A Lukoil a szállítások kevesebb mint feléért felel

Az olajszállítások jóval kevesebb mint fele származik a Lukoiltól – mondta Gulyás, de nem akart konkrét számot mondani. Más keretszerződésből csak akkor lehet lehívni olajat, ha van többlet, ám nem biztos, hogy ugyanazon az áron – válaszolta Gulyás Gergely a kérdésre.

Megosztás

Szabadon felhasználható a kínai hitel

Az EU-s források lehívásában élen járunk, emiatt nem volt szükség kínai hitel felvételére. Ráadásul a kínai hitelt az EU-s hitelle kell összevetni, de van egy fontos különbség: ezt a hitelt arra használjuk, amire akarjuk, az EU-s hitelt meg nem, de a kamatozása nem jobb – és nem is lehet jobb –, mint az EU-s hitelé.

 Elmondása szerint tehát a hitel valójában szabad felhasználású lehet, a pénz nincs megpántlikázva. Az ÁKK adastbázisában és nekünk adott válaszában az látszott, hogy csúcstechnolgóia, infrastruktúra, energia területén felmerülő beruházások finanszírozására vettük fel, de ennél több konkrétumot nem kaptunk.

Megosztás

Az üzemanyagárakat is érintheti a lépés

Nem kizárható, hogy Ukrajna lépése érinti az üzemanyagárakat is, hiszen az alternatív beszerzés érintheti az árakat is, ám ezt egyelőre nem lehet megmondani – mondta Gulyás, ismét kihangsúlyozva, hogy szerinte mennyire méltánytalan az ukránok lépése.

Megosztás

A nemzetközi jogra hivatkozva nem lehet békét elérni

Ha az orosz csapatok kivonulnak Ukrajnából, akkor biztos béke lenne, de ez nem reális – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy a nemzetközi jogi helyzet egyértelműen az, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát. Ám a békét nem lehet úgy elérni, hogy a nemzetközi jogra hivatkozunk – mondta Gulyás.

Megosztás

Látványos családtámogatási intézkedések jöhetnek még ebben a ciklusban

A családtámogatási rendszer ellenére mélyponton a születések száma Magyarországon. Erre válaszul Vitályos Eszter elmondta, hogy a támogatási rendszer nélkül "egy győrnyi" gyermek hiányozna Magyarországról. Elmondta, hogy nehézségekkel szembesültek a magyar családok: Covid, háború stb. A születésszám-csökkenés annak is köszönhető, hogy egyre kevesebben vannak a szülőképes nők, a termékenységi rátát kell nézni, az is esik sajnos.

Erre az a válasz, hogy a családtámogatási rendszert bővíteni kell, erre akár még ebben a ciklusban is sor kerülhet, akár látványos intézkedésekkel is.

Megosztás

Az amerikai választás befolyásolja a magyar költségvetést

Az amerikai elnökválasztás olyan mértékben befolyásolja a magyar költségvetést, hogy azt csak novemberben tudjuk beadni, és decemberben elfogadjuk, de reméljük, ez egyszeri gyakorlat lesz, és visszatérhetünk a korábbi elfogadáshoz – mondta Gulyás. A hiánycél világos, a hiány leszorítása tervben van. Ha ezt tudjuk tartani, akkor a túlzottdeficit-eljárásnak semmilyen konkrét hátránya Magyarországra nézve nem lesz. A magyar ígéret hitelét az adja, ha már idén jelentősen, 2%-kal le tudja szorítani a hiányt.

Megosztás

Ki lesz a magyar uniós biztos?

A magyar kormány megkapta a felkérést a biztosi jelölésre, amelyre augusztus végéig választ adunk – mondta Bóka János arra a kérdésre, hogy ki lesz a magyar uniós biztos.

Megosztás

Ezt követeli Ukrajna Magyarországtól

Ukrajna azt követeli Magyarországtól, hogy "hagyjunk fel a békepárti politikával" – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy miért zsarolja Ukrajna Magyarországot.

A Molnak hosszútávú szerződései vannak, ezeken a csatornákon kapja az olajat a Mol. Egyelőre nem hív le nagyobb volument az egyéb csatornákról, a tartalékokhoz sem kellett hozzányúlni. Várni kell egy-két hetet, hogy ez milyen mértékebn érinti a tartalékokat, de az biztos, hogy szeptemberig nem lesz ellátási probléma a magas tartalékok miatt – mondta a miniszter.

Megosztás

Magyarország nem fogad be migránsokat

A menekültügyi paktum már azelőtt megbukott, mielőtt érvénybe lépett volna, de vannak olyan elemei, amelyek előrelépést jelentenek. Magyarország senkit nem fog átvenni, de a paktum szerint ezt fizetéssel ki lehet váltani, és Magyarország ezzel élni is fog. Gulyás abszurdnak nevezte, hogy a migránsok, akiket valamelyik tagállamba "kisorsolnak", azok ott is maradnak.

Megosztás

Nem az EU-s források elapadása magyarázza a kínai hitelt

A kínai hitel és az EU-s források esetleges elapadása között nincs összefüggés, az EU-s források lehívása jól áll – mondta Gulyás.

Megosztás

Mi lesz, ha egyáltalán nem jön olaj?

Fel van készülve Magyarország egy olyan helyzetre, hogy nemcsak Lukoil, hanem a többi csatornán keresztül sem jön olaj? – hangzott el a kérdés. Magyarország fel van készülve erre, de egyelőre a Druzsba működik, nem kell pánikolt kelteni még, ám az országnak jelentős tartalékai vannaik.

Megosztás

Nem akarunk senkire migránsokat ráengedni, de...

A kormány jelenleg a Bizottsággal tárgyal, hogy az állam fenn tudja tartani a határvédelmet, de az ítéletnek is megfeleljen. A bírósági ítélet erre szűk határmezsdjét ad – mondta Gulyás. Nem biztos, hogy az osztrákokat és a németeket is meg tudjuk védeni. Gulyás elmondta: "érdektelen már, hogy az embercsempészek szabadlábon vannak-e, mert a bíróság elvégzi ezt a munkát helyettük."

Gulyás szerint Magyarország a schengeni külső határt védi, senkire nem akar ráengedni senkit. Az EU-tól nem kaptuk meg azokat a támogatásokat, amelyeket más külső határokat védő államok megkaptak. Ha lehetetlenné teszik ezt, akkor mi csak Magyarországot tudjuk megvédeni – mondta Gulyás.

Megosztás

Mely államokkal egyeztet a kormány a háború kapcsán?

A kormány azokkal az országokkal vette fel a kapcsolatot, amelyek a béke érdekében tenni tudnak, az EU mellé idetartozik az USA, Kína, Oroszország és Ukrajna. A békemissziót a kormány nem keveri össze a soros elnökséggel.

Megosztás

A légitársasáok profithajhászása tehet a késésekről Gulyás szerint

A profitmaximalizálás érdekében a légitársaságom úgy állítják össze a menetrendeket, hogy azok nem tarthatók – mondta Gulyás. Elmondta: az nem reális, hogy egy gép leszáll, és fél óra múlva már indul tovább is. "Ha a fogyasztóvédelem kegyeskedik gyorsan kiszabni a bírságot, akkor ez majd megváltozik" – mondta a miniszter. Persze a légitársaságoknak lesz jogorsvoslati lehetősége.

Megosztás

Nincs választásunk a bírság kapcsán

Onnantól kezdve, hogy az Európai Bíróság hozott egy döntést, nekünk nem osztottak lapot

– mondta Gulyás, hozzátéve: ha nem fizetjük be a bírságot, akkor levonták azt. Elmondta, hogy a kormány igyekszik úgy beszedni azt a pénzt, hogy az adófizetőknek ne fájjon (minden bizonnyal a szektorális különadókra utalva).

Megosztás

Miért titkolták az egymilliárd eurós hitelt?

Egy kérdésben beidézték a Portfolio cikkét, amely szerint a magyar kormány egymilliárd eurós kínai hitelt vett fel. Gulyás elmondta, hogy teljesen normális hitelpolitika része, hogy felveszünk hiteleket, de bővebb tájékoztatást a Pénzügyminisztérium tud adni. Elmondta Gulyás, hogy nem titkolták el, a kormány hozta nyilvánosságra. Gulyás a kamatszintet sem árultal el, azt mondta, hogy azt a Pénzügyminisztériumtól kell megkérdezni. A cél infrastrukturális beruházások finanszírozása, ezekről a kormány be fog majd számolni, ha arra kerül a sor.

 Valóban az ÁKK hozta nyilvánosságra a hitelt rendszeresen frissülő adatbázisában, mi is itt szúrtuk ki. Ám a korábbi gyakorlattal ellentétben ezúttal a kormány nem kommunikálta olyan nyíltan a hitelfelvételt, az ádósságkezelő adatbázisán túl nem találtunk ezzel kapcsolatban semmilyen kormányzati bejelentést.

Megosztás

Végrehajtjuk az ítéletet, de akkor jönnek a migránsok – mondta Gulyás

Gulyás elmondta, hogy eleget szoktunk tenni ezeknek az ítéleteknek, ahogy az korábban is történt például a tranzitzónák kapcsán. A migrációs ügyben a helyzet az, hogy a végrehajtás csak akkor megfelelő, ha a kormány azt mondja, hogy mindenki áthaladjon az országon. Ez lehetséges, de akkor a 2015-ös képek felelevenülnek, és az válhat állandó gyakorlattá. Leginkább az osztrákoknak és a németeknek kéne tiltakoznia, a migránsok ugyanis oda mennek majd – mondta Gulyás.

Megosztás

Megfizeti a kormány a bírságot?

A jogi helyzet világos, az ítélet meghozatalától hozva 1 millió eurót kell naponta fizetnünk, emellett 200 milliós bírásgot kell fizetnünk. Gulyás szerint az ítélet végrehajtásánál csak technikai kérdés, hogy vagy megfizetjük, vagy levonják. Fizetési felszólítást már kaptunk, az abban foglalt határidő augusztus vége felé jár el, addig még eleget tehetünk neki.

Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy ennek ne tegyünk eleget

– mondta Gulyás. Hozzátette:

más kérdés, hogy ezt ki fizeti meg, mert a különadók között találhatunk olyat, amire nem feltétlenül eltt volna szükség.

Megosztás

Mit tehet a kormány Lukoil-ügyben?

A magyar és szlovák kormány a Kereskedelepolitikai Bizottságban tájékoztatta a Bizottságot a helyzetről, a Bizottság kérdéseket tett fel. A kormány azt várja, hogy a szerződéseket betartassa a Bizottság. Ukrajna a védelmi klauzulára hivatkozik, ám ez nem terjed ki arra a lépésre, amelyet Ukrajna foganatosított – mondta Bóka. A kormány azt várja, hogy a Bizottság kezdeményezzen egyeztetést Ukrajnával, és ettől a döntéstől függnek a magyar kormány további lépései. Nem érti Bóka, hogy a háború kitörése után két évvel az orosz olaj blokkolása hogyan áll Ukrajna érdekében.

Megosztás

Szükségünk van az orosz olajra

Magyarország azt szeretné, hogy visszaálljon a korábbi helyzet, és Magyarország hozzáférjen az orosz olajhoz – mondta Gulyás. A miniszter szerint Európa gazdasági sikereinek egy része az olcsó orosz olajon alapult, az erről való lemondás szerintük hiba. Ám Magyarország és Szlovákia számára az EU biztosította a jogot, hogy orosz olajat vásároljon, és ezt most Ukrajna akadályozza meg. Gulyás szerint egyébként több nyugati ország is vásárol orosz olajat annak ellenére, hogy ez tiltott.

Megosztás

Ha meg kell fizetnünk a bírságot, annak következményei lesznek

Ha a Bíróság azt várja, hogy Magyarország fizessen bírságot azért, mert Magyarország Európa külső határait védje, akkor annak következményei lesznek – mondta Bóka János. Elmondta, hogy a 2015-öshöz hasonló képeket is láthatunk, ha ez a helyzet így marad. Elmondása szerint a kormány szeptembertől tárgyalásokat kezd az ügyben a Bizottsággal.

Megosztás

Egyelőre nem jön új családtámogatási program

Jelenleg nincs napirenden a családtámogatási programok kibővítése – mondta Vitályos Eszter egy kérdésre válaszul.

Megosztás

A kínai autógyártók európai sarcolása EU-érdek?

A tagállamok között komoly politikai vita zajlik, hogy mi áll az európai gazdaság érdekében – mondta Bóka János a kínai autóipar eurpai vámokkal való sújtásával kapcsolatban. Bóka szerint ez a kérdés lesz az EU egyik legfontosabb vitakérdése. Szerinte a kínai szerepvállalás nélkül az európai zöldipar megerősítése nem képzelhető el.

Megosztás

Az európai pártok megszegték az objektív szabályokat

Az Európai Parlamentben van egy objektív kiszámítási módja annak, hogy melyik frakciónak milyen tisztség jár, ezt szegték meg a pártok, amikor kijátszották a Patriótákat, és nem kapták meg a nekik járó tisztségeket – mondta Gulyás, majd minősítgetni kezdte az európai parlamenti politikai kultúrát.

Megosztás

Ismét a Lukoil-ügy

A kormány a jelenlegi fellépésnél többet várt az Európai Bizottságtól, jelenelg csak a tartalékok magas szintje miatt nem alakult ki üzemanyaghiány – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint a kormány keresi a megoldást, ám nem tartja helyénvalónak, hogy a Bizottság két EU-s tagállammal szemben egy külső állam mellé áll, azért, mert ez a két EU-s ország az azonnali béke mellé állt.

Gulyás egy kérdésre válaszul nem tudja azt állítani, hogy Ukrajna egyeztetett a Bizottsággal a lépésről, de nem tekinti logikáltannak.

Megosztás

Ma kezdődik az olimpia

Magyarország 180 fővel képviselteti magát az olimpián, ami nemzetközi szinten is nagynak számít. Vitályos Eszter sok sikert kívánt a magyar delegációnak.

Jönnek a kérdések.

Megosztás

A beruházásokat ismertette a kormányszóvivő

Az elmúlt két hétben 1,7 milliárd forintért valósultak meg beruházások Magyarországon, ezeket ismertette Vitályos Eszter.

Megosztás

Nőtt a felsőoktatásba felvettek száma

Vitályos Eszter ismertette a felvételi eredményeket, elmondása szerint a felsőoktatásba felvettek száma nőtt.

Megosztás

Könnyebbé válik a családtámogatási programok elnyerése a speciális adózóknak

A kormány tegnapi ülésén tárgyalta a családtámogatási programokhoz való hozzáférést a mezőgazdasági őstermelők és katások számára, a cél az, hogy a speciális adózást választók könnyen hozzájussanak a hitelhez, jelenleg ugyanis a hiteligénylésnél problémákba ütköznek, nem a teljes jövedelmüket veszik figyelembe. A kormány lehetővé teszi, hogy bevételük legalább 50%-át vegyél figyelembe, valamint azt is, hogy a társadalombiztosítási jogviszinyból elég lesz 1, nem kell két év – jelentette be Vitályos Eszter.

Megosztás

Bóka János a Lukoil-ügy EU-s megoldási lehetőségeiről beszélt

Bóka János az EU és Ukrajna közötti kapcsolatokról elmondta, hogy a Lukoil olajszállításainak blokkolásával Magyarország és Szlovákia szerint Ukrajna megsértette az EU-s társulási szerződés szabályait, valamint az energia chartát. A tagállamoknak jogukban áll konzultációt kezdeményezni az Európai Bizottságnál, és ha ezek a konzultációk nem vezetnek eredményre, akkor bírósági eljárásra is lehetőség van. Bóka hangsúlyozta, hogy a további fellépés jogát fenntartják magának a kormány, és a választott bírósági eljárás eredményétől függően számos lépésre ad lehetőséget a társulási megállapodás.

A társulási szerződés adta lehetőségekkel Bóka János arra utalt, hogy Ukrajna EU-s csatlakozásánál számos fejezetet külön, konszenzusos szavazásra bocsátják, ahol Magyarország vétózhat a lojális együttműködés kritériumára hivatkozva, amely a tagjelölt és a tagországokra egyaránt érvényes.

Megosztás

Az EU-elnökség eddigi eseményeit ismertette Bóka

A magyar kormány EU-s elnökségének prioritását és eddigi eseményeit ismerteti Bóka János.

Megosztás

Az Európai Bíróság döntése is szóba került

Szóba került még az Európai Bíróság döntése is, amely szerint bírságot kell fizetnie Magyarországnak a menekültüögyi szabályok megsértése miatt. Gulyás szerint a bíróság Magyarországgal szemben elfogult döntést hozott, Magyarország ugyanis saját forrásokból védte az EU külső határait, és ezért még meg is bírságoltak minket. Magyarország a Bizottsággal kíván megállapodni, és Magyarország határait a tárgyalástól függetlenül megvédi, de azt a kormány nem tudja garantálni, hogy a déli határon keresztül ne menjenek migránsok tömegei Nyugat-Európába.

Megosztás

Ukrajna lépése a kormány számára elfogadhatatlan

A kormány a tegnapi ülésen tárgyalta a háborút, ám ezúttal egy új aspektusból tárgyalták meg. Az történt Gulyás szerint, hogy Ukrajna az olajszállításon keresztül zsarolja Magyarországot és Szlovákiát – utalt ezzel a Lukoil ügyre. Gulyás szerint Ukrajna azokat az országokat zsarolja, akik következetesen kiállnak a tűzszünet mellett. Gulyás szerint ez méltánytalan, valamint ellentétes az EU-s megállapodásokkal, hiszen Magyarország mentességet kapott az orosz olaj importitlalma alól, orosz olaj nélkül Magyarország ellátása nem biztosítható. Gulyás nem érti, hogy Ukrajna miért hozza lehetetlen helyzetbe Magyarországot.

Ha a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány lehet. Egyelőre vannak tartalékok, de szeptemberig meg kell oldani ezt a kérdést – mondta. Figyelmeztetett: Ukrajnába Magyarországon keresztül az elektromos áram importjuk 40%-a érkezik, de üzemanyagszállításban is fontos szereplők vagyunk. Gulyás elmondta, hogy Magyarország nem akarja zsarolni Ukrajnát, de az sem járja, hogy Ukrajna zsarol minket – mondta. A kormány felkérte a Bizottságot a közvetítés szerepére, ám ha ez nem vezet eredményre, "más lépésekre" lesz szükség.

Megosztás

Kezdődik

Gulyás Gergely elkezdte a kormányinfót.

Megosztás

Késés van

A kormányinfónak 9-kor kellett volna elkezdődnie, de késés van. Ez nem meglepő, gyakran indul akár fél órás késéssel is a kormányinfó. Amint kezdődik, frissítjük a cikket.

Megosztás

Pillanatokon belül jönnek a kormány bejelentései

A tájékoztató ma reggel 9:00-kor lesz. A kormányinfókat jellemzően csütörtökön tartják, hiszen a kormány szerdán ülésezik, ezért a mai esemény rendkívüli időpontban történik.

Bóka János részvétele miatt nagy eséllyel szó lesz az uniós elnökség aktuális kérdéseiről, így arról is, hogy EU külügyi főképviselője úgy döntött, hogy Brüsszelbe hívja össze augusztus végére a külügy- és védelmi miniszterek informális ülését, amit hagyományosan mindig az elnökséget adó országban tartanak. 

Emellett egészen biztosan beszélnek majd a tavasszal felvett kínai hitelről is, az uniós forrásokról és a Lukoil-ügyről is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
wall street tőzsde befektető