MNB: itt volt egy év alatt a legnagyobb lakásár-növekedés
Ingatlan

MNB: itt volt egy év alatt a legnagyobb lakásár-növekedés

Megjelent az MNB legfrissebb, 2024 első negyedévére vonatkozó lakásárindexe, ami szerint egy év alatt 7,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak Magyarországon. Ez nagyon hasonló a KSH által előzetesen mért 7,1 százalékos szinthez. A településtípusok közül ezúttal a községek teljesítettek jobban, ahol a budapestinél és a vidéki városokban mértnél is intenzívebb volt a drágulás. A területi különbségeket figyelve pedig egy régiónk volt, amelynek városaiban továbbra is kétszámjegyű, azaz 10 százalék feletti az éves drágulás mértéke.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex alapján 2024 első negyedévében 2,7 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévi 1,5 százalékos emelkedést követően. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 8,4 százalékról 7,5 százalékra lassult, reál értelemben pedig éves szinten 3,6 százalékos felértékelődés ment végbe a lakásárakban.

Településtípusok szerinti változások

Egy negyedév alatt Budapesten 3,6 százalékkal nőttek a lakásárak a 2023 negyedik negyedévi 2,7 százalék után, a vidéki városokban a megelőző negyedévi 0,6 százalékos drágulást követően az első negyedévben már 3,8 százalékkal nőttek a lakásárak, míg a községekben 2,1 százalék helyett most -0,4 százalék volt a változás.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 SUMMIT - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

Többet elmond azonban a lakáspiaci folyamatokról, ha negyedéves helyett legalább éves szinten nézzük a változásokat. Ez alapján a lakásárak éves növekedési üteme a főváros kivételével minden településtípuson lassult. A nominális éves lakásár-dinamika a fővárosban 4,6 százalékról 5,6 százalékra gyorsult, míg a vidéki városokban 8,3 százalékról 7,0 százalékra, a községekben pedig 11,7 százalékról 8,9 százalékra lassult.

Egy régióban mérhető csak kétszámjegyű áremelkedés

A negyedéves alapon stagnálást mutató Dél-Dunántúl kivételével minden régióban a városi lakásárak emelkedése volt megfigyelhető 2024 első negyedévében. Legnagyobb mértékben a dél-alföldi régió városaiban emelkedtek a lakásárak, mintegy 7,3 százalékkal. A nyugat-dunántúli és közép-dunántúli városokban rendre 5,1 és 4,8 százalékos áremelkedés ment végbe, az Észak-Alföldön pedig 3,8 százalékkal nőttek a lakásárak az első negyedévben. Az észak-magyarországi és közép-magyarországi városokban visszafogottabb, 1,5-1,9 százalék között drágultak a lakások az első negyedév során

Itt is érdemes azonban a negyedéves helyett az éves lakásár-változásokat nézni. Ez alapján

Az Észak-Alföld volt az egyetlen régió, amelynek városaiban 10 százalék feletti (10,2%) volt az éves áremelkedés.

Az észak-magyarországi, dél-dunántúli és közép-magyarországi városokban az éves lakásár-dinamikák is alacsonyabbak voltak a többi régióhoz képest, rendre 5,5, 5,5 és 2,9 százalékos áremelkedéssel, vagyis összességében

a Budapest környéki városokban volt a legalacsonyabb (2,9%) az éves lakásár-növekedés.

A többi régióban az országos átlaghoz hasonlóan változtak az árak.

mnb térkép
A városi lakások árváltozása 2023. I. és 2024. I. negyedév között, zárójelben a 2022. IV. és 2023. IV. negyedév közötti változás, Forrás: MNB

Ami a következő negyedéveket illeti, az adásvételek számának és a hitelfelvételi hajlandóságnak a növekedése, valamint a befektetők fokozatos visszatérése a lakásárak további emelkedésének irányába hat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
zöld épület