Őrült áremelkedés után idén visszarendeződhet a tejpiac
Gazdaság

Őrült áremelkedés után idén visszarendeződhet a tejpiac

A tavalyi meredek áremelkedés után idén jelentős visszarendeződés várható a tej és tejtermékek piacán, amely azonban az év második felére teljesedhet csak ki. A jelenség mögött több tényező áll, részben a mérséklődő felvásárlási árak és az európai tejfelesleg, valamint az erősödő forint és a nyomában megélénkülő import játszik szerepet, ám a legkomolyabb tényezőnek a fogyasztók keresletcsökkenése látszik.

Kiemelkedő mértékben drágult tavaly a nyerstej és a tejtermékek is, a termékpályán végigvonuló áremelkedésnek több oka is volt. Ez részben adódott a viszonylag elégtelen európai termelésből, a megnövekedett költségekből, amelyet idehaza a forint gyengülése is kiegészített. Úgy tűnik, hogy a trendből decemberre kifogyott a lendület, és némi tétovázás után áresés következett be, amely végigvonulhat a termékpályán –

azaz a tavalyihoz hasonló módon, de ellentétes iránnyal megy végig az árhullám.

A vásárlók besokalltak

Az európai piacokon már januárban megkezdődött a tejfelvásárlási árak csökkenése. A meghatározó veronai napi jegyzés 55 eurócent alá esett, és míg a magyarországi tejfelvásárlási átlagár decemberben 222,42 forint volt kilogrammonként február egészében várhatóan 190 forint környékére esik majd az átlagár. Mindez persze a kulcsfontosságú alaptermékekben is megjelenik, az európai piacokon a legnagyobb árcsökkenést a vaj mutatta, amely január végéig 27 százalékot esett.

A jelenség hátterében több tényező áll, így például az elszálló energiaárak megszelídülése, de a legfontosabb faktor minden bizonnyal a keresletcsökkenés lehet.

A tejtermékek árai olyan mértékben emelkedtek 2022-ben, hogy a fogyasztók azt már sok esetben nem tudták elfogadni, és egyszerűen kevesebbet vásároltak. Ez Európa egészében egy viszonylagos túltermelést eredményezett, a felesleg egy része pedig import formájában Magyarországra érkezik. Idehaza a folyamat még kifejezettebb, a vevők egy része elfordult az olyan hagyományos tejtermékektől is, mint a vaj vagy a túró.

Az aszály sem segített

Igaz, tavaly Magyarország helyzete egyedi volt a súlyos aszály miatt.

Míg az Európai Unióban hozzávetőleg 1 százalékkal nőtt a tejtermelés, Magyarországon komoly visszaesés következett be a hőség, a szárazság és a nyomában bekövetkező tömegtakarmány-hiány miatt.

Ez a csökkenés a keleti országrészben elérte a 10 százalékot is, amely nagymértékű visszaesést jelent.

A tömegtakarmány a szemestakarmány mellett kulcsfontosságú a tejelő szarvasmarhák etetésében, ám a tavalyi aszály miatt a silókukorica és a többi erre alkalmas növényi alapanyag csak nagyon kis mennyiségben termett. A hiányra a termelők az állomány visszafogásával reagáltak, különösen az Alföldön. A tőkeigényes és biológiai okokból is lassan reagáló tejtermelés azonban általában képtelen azonnal követni a piaci változásokat, és a legtöbb szereplő ebben az alágazatban inkább hosszútávon gondolkodik.

Az energiaszámlán múlott minden

Bonyolult az összkép a tej termékpálya esetében, de termelői oldalról elmondható, hogy mindazok a szereplők, amelyek kellő hatékonysággal, nagy mennyiségben termelnek, továbbra is elhivatottak, kitartanak és fejlesztenek – mondta el a Portfolio-nak Szabó István, az OTP Bank Vállalati és Agrár Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a feldolgozók esetében szintén számít a hatékonyság és a vállalkozás mérete, de tavaly a legfontosabb tényező esetükben az energiaár volt.

Akik nem a megugrott piaci áron vásárolták az energiát, hanem korábbi áron kötött, hosszútávú és kiszámítható szerződéssel rendelkeztek, nagyon jó 2022-es évet zárhatnak

– fogalmazott a szakértő.

„Ezek a szerződések ugyanis nem csupán kiszámíthatóságot jelentettek a gazdálkodásban, hanem védték is a feldolgozókat a piaci árváltozásoktól, a régóta nem látott, magas energiaáraktól.”

Akadálytalan drágulás után visszaesés

A termékpálya egészéről szólva Szabó István kifejtette: a tej, illetve a tejtermékek piacán a felvásárlási, átadási és a fogyasztói árak is nagyot emelkedtek tavaly.

Ezt a növekedést a termékpálya szereplői viszonylag problémamentesen tovább is tudták adni, hiszen az áremelkedés mögött valós, fundamentális okok álltak.

Úgy tűnik azonban, hogy a folyamat megállt, sőt, mintha visszafordulna.

„A megemelkedett fogyasztói árak hatására a vásárlók lényegesen kevesebb tejterméket vásároltak, közismert mindenki számára, hogy mennyibe került a trappista, a vaj.

Erre fogyasztáscsökkentéssel reagáltak a vevők, ami már az adatokban is kimutatható

– mondta el Szabó István.

Részben emiatt is alakult ki Európában tejfelesleg, amely szintén csökkenti az árakat, ráadásul az energiaárak is mérséklődnek a tőzsdén, amely enyhülést vetít előre az energiakrízisben is.

A téma szóba kerül tavaszi mezőgazdasági rendezvényünkön is.

Az erős forint fűti az importot

A szakértő szerint az erősödő forint éppen az árérzékeny fogyasztói elvárásokkal és az európai tejfelesleggel párosulva újból kedvez az importnak, a kereskedelmi szereplők igyekeznek minél alacsonyabb áron beszerezni a termékeket, és ilyenkor érthető módon a külpiacok felé fordulnak.

Szabó István ezért úgy véli, hogy a tej- és tejtermékárakban elindult egyfajta visszarendeződés, amely azonban nem azonnal érvényesül. „Idő kell, amíg a nyerstej és az energia árának csökkenése átmegy a teljes termékpályán, ráadásul az árstopok esetleges kivezetése a közeljövőben növelheti is az árakat az érintett termékek esetében.

Összességében azonban úgy látszik, hogy a tavalyi tejtermék-drágulás részbeni visszarendeződése várható 6-9 hónapos időtávon

– fogalmazott a szakértő.

Fotó: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
nyugdíjas élelmiszer infláció