FONTOS Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
A katamódosítás köntösébe bujtatott váratlan adócsökkentés jött a kormánytól
Gazdaság

A katamódosítás köntösébe bujtatott váratlan adócsökkentés jött a kormánytól

Váratlanul egy sor adómódosításról döntött a kormány egy keddi rendeletben kihirdetett döntésével. Érvelése szerint a kata-átalakítás következményeként van szükség ezekre a változtatásokra, a legújabb adócsomagnak - amelyre parlamenti döntéshozatal hiányában a veszélyhelyzeti kormányzás ad lehetőséget - azonban van egy érdekes eleme. A meglévő és új ekho-sok - munkáltatójuk reakciójától függően - szeptember 1-től (legalább a veszélyhelyzet ideje alatt) havi több tízezer forinttal jobban járhatnak, jövedelemszintjüktől függően.

Olyan sebességgel fogadta el a kormány és a parlament a kata teljes átalakítását pár héttel ezelőtt, hogy annak utólagos finomhangolását most végzi el. Részben akár így is lehetne értelmezni a kedd esti közlönyben megjelent kormányrendeletet, amely lényegében azzal foglalkozik, hogy mi lesz azokkal, akik kiesnek a régi katás körből.

A csomag egyik eleme az ekho-t érinti. A Pénzügyminisztérium érvelése szerint a katából kieső művészeknek ez az a meglévő, ám kedvezőbbé váló adónem lehet a legjobb választás. Tavaly az ekhozók köre 41 ezer fő volt, a minisztérium várakozásai szerint ez a szám jelentősen megnőhet a változás nyomán, pontos számot azonban nem közölt a tárca.

Szeptember 1-től ugyanis 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke, megszűnik az ún. kifizetői ekho 13 százalékos mértéke.

Megkeresésünkre Fajcsák Gábor, az RSM adóüzletág vezetője a friss rendeletben megjelent, ekho-hoz kapcsolódó közteher könnyítések kapcsán kifejtette, hogy "egyelőre kérdéses, hogy mekkora lehet azon katás adózók köre, akik az alapvetően foglalkoztatási jogviszonynak mondható ekho-s adózói körbe tudnak, és fognak átváltani az új jogszabály hatására". "Vélhetően csak egy szűkebb kör számára jelent majd az ekho a kata helyett valós alternatívát" - fogalmazott.

Közben ne feledjük: az eddigi 450 ezer katás közül feltehetően 350 ezer katás szorul ki, vagyis ezeknek csak egy töredékét szívhatja fel az ekho-s piac. Nem véletlen, ugyanis az Ekho törvény részletesen szabályozza (konkrét FEOR-számra lebontott foglalkozásokra), hogy mely szakmák képviselői választhatják ezt az adózási formát.

Az RSM partnere arra is felhívta a figyelmet, hogy "az ekho közterhei, amelyek az átalányadózáshoz viszonyítva már eddig is kedvezőbbek voltak, most tovább mérséklődtek a módosítás következtében". "A már eddig is csak meghatározott tevékenységi körben választhatóvá tett ekho adóterhének mérséklésével, az e körbe tartozók, illetve munkáltatójuk bizonyosan jobban jár majd a jogszabály módosításával, hiszen 13 százalékos adóteher-csökkenést könyvelhetnek el a jövőre nézve" - tette hozzá a szakember.

Korábbi cikkünkben rámutattunk arra, hogy innentől a munkáltató döntése, hogy mihez kezd a tehercsökkenéssel: az ekho szerint adózó munkavállalójának továbbadja és így nő a dolgozó nettó jövedelme, vagy lenyeli a hatást és a vállalat jár vele jobban. Ennek kapcsán érdemes elmondani, hogy a jövedelemnövekedés lehetőségének kormányzati megteremtése épp kapóra jöhet egyeseknek, ugyanis a magasabb infláció miatt megjelentek az év közbeni fizetésemelési igények és ezzel kapcsolatos vállalati bejelentések. Úgy tűnik tehát, hogy a régi katások csak szűk körének lesz alkalmas alternatíva az ekho (ha csak nem változtatnak pályát és szakmát), viszont a jelenleg is ekho szerint adózók nagyot nyerhetnek az adócsökkentéssel, ha a munkáltatójuk átadja ezt az előnyt (részben vagy egészben). Ennek fényében nem kizárt, hogy eleve az volt a kormány célja, hogy a kata-módosításra hivatkozva célzottan segít bizonyos szektoroknak (újságírók, előadóművészek, stb). Külön érdekes, hogy a katások esetében kíméletlennek bizonyult a kormány, "könnyítést eltörölni" lehetett a jelszó, ehhez képest viszont egy másik - jóval kisebb - célcsoport esetében "könnyítést megadni" hozzáállást alkalmazott.

Hogy el tudjuk képzelni az adókönnyítés mértékét, vegyük a legutóbbi hivatalos átlagkeresetet, ami bruttó 496 ezer forint volt, ennek a nettója ekho adózás mellett összesen a kalkulátorok szerint 384.600 forint. Mindenféle kedvezménytől eltekintve ebben az esetben a munkáltató munkaadói ekho fizetési kötelezettsége havi 38.480 forint (a minimálbér feletti bruttó jövedelem után fizetett 13%-os teherről van szó). Ez az az összeg, amit a foglalkoztató cégnek nem kell megfizetnie a költségvetés számára és dönthet a sorsa felől. Amennyiben átadja az adócsökkentés előnyét a dolgozójának, akkor ennek a havi összegnek egy részével megemelheti a dolgozója nettó fizetését, hogy a munkavállaló teljes bérköltsége (bruttó fizetése és az arra rakódó terhek) még megegyezzenek az eredeti ekho melletti teljes bérköltséggel. De mindezek alapján jól látható, hogy amennyiben a munkáltató béremelésre használja ki az adótehercsökkenést, akkor az érintettek (átlagjövedelem mellett is) havi több tízezer forinttal járhatnak jobban.

Fajcsák Gábor szerint fontos kiemelni azt is, hogy "a rendeletben meghatározott könnyítéseket a jogszabály jelenleg a veszélyhelyzet fennállásához köti, azaz addig hatályos a rendeletben lefektetett szabály, amíg a veszélyhelyzetre vonatkozó 2022. évi VI. törvény hatályban van".

A változtatások hosszútávú fenntartásához újabb jogalkotási lépésre is szükség lesz

- jegyezte meg érdeklődésünkre.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz lng, lng-tanker, lng-export, jégtörőhajó