Rengeteg adminisztrációtól szabadítja meg a cégeket ez a szolgáltatás
Gazdaság

Rengeteg adminisztrációtól szabadítja meg a cégeket ez a szolgáltatás

Portfolio
Bank, számlázó- és könyvelőprogram hármasa kell ahhoz, hogy az autokassza szolgáltatás a számlakiállítástól a könyvelésig egyszerűsítse az adminisztrációs folyamatokat. Ha azonban a banki tranzakciók és a számlák automatikus összepárosítása megvalósul, akkor nemcsak a vállalkozók, de a könyvelők is tengernyi sziszifuszi munkától szabadulhatnak meg. Így több energiájuk marad a tényleges tanácsadásra, amellyel a vállalkozók is jól járnak. Nem véletlen, hogy azoknál a bankoknál, amelyek lehetővé teszik a szolgáltatás feltételeit, egyre nagyobb számban aktiválják azt az ügyfelek.

Az idei év első felében hatra nőtt azoknak a bankoknak a száma, amelyek ügyfelei összeköthetik Számlázz.hu számlázási fiókjukat a bankszámlájukkal, jelenleg a Budapest, a CIB, a K&H, a MagNet, az OTP és az UniCredit Bankoknál vezetett bankszámlával lehetséges használni az autokassza szolgáltatást. A megoldás révén a tranzakciók és a számlák egy összetett algoritmusnak köszönhetően automatikusan összepárosításra kerülnek, a felhasználó pedig rengeteg adminisztrációtól szabadul meg.

Ehhez persze szükség van arra, hogy a banki kapcsolat megfelelően működjön.

Tavaly még a nyílt bankolás igen nagy korlátairól számoltunk be, mára sokat javult a helyzet. A Számlázz.hu célja, hogy minden hazai banktól megkapja a szükséges adatokat.

Ez ugyanis egyre fontosabb elvárássá válik a banki ügyfelek felől. „A számlázóprogramok felhasználói nyitottak az autokassza használatára, sőt, kifejezetten várják, de van, aki bankot is vált emiatt.

Egy-egy új banki adatkapcsolat létrejöttét követően már az első órákban rengetegen kapcsolják be a szolgáltatást

– közölte a Számlázz.hu a Portfolio-val.

Az online számlázóprogramok közül elsőként a Számlázz.hu szerezte meg az számlainformációs szolgáltatói státuszt, amellyel a PSD2 (a Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított EU-irányelv) szabályozásnak eleget tesznek. A vállalkozók mellett ez egyben a bankok és a könyvelők érdekeit is szolgálja.

Ezrével aktiválják a szolgáltatást

Az ügyfelek részéről érthető igény mutatkozik az egyszerűbb megoldás használatára. „A Számlázz.hu együttműködésnek köszönhetően ügyfeleink szinkronizálni tudják bankszámlájukat az autokassza szolgáltatással, így nem kell már időt tölteniük a bizonylatok kézzel történő adminisztrációjával, mert a rendszer ezt automatikusan megteszi helyettük. Továbbá arra is van lehetőség, hogy amennyiben díjbekérő alapján érkezik utalás a céges bankszámlára, és még nem tartozik hozzá számla, akkor a rendszer azt automatikusan kiállítja és elküldi a vevőnek.

Napi több óra adminisztrációs tehertől szabadulhatnak meg a vállalkozások, mely időt inkább üzletük továbbfejlesztésére fordíthatják

– mondta el a Portfolio-nak Rajna Gábor, a K&H Bank lakossági értékesítési vezetője. Hozzátette: „az indulás óta már több ezer K&H-s összeköttetés valósult meg, ami azt mutatja, hogy a vállalkozások részéről is megvan a nyitottság az innovatív megoldások alkalmazására, amennyiben az számukra jól látható haszonnal jár.”

A K&H esetében a szolgáltatás bevezetése is egy intenzív időszakban történt. „Az induláskor éppen dömpingje volt a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségnek, így nagyon sok kérdés érkezett hozzánk az online számlázás kapcsán, a könyvelők lehetséges szerepvállalásáról, valamint a webáruházakat üzemeltetők részéről is az autokassza működési logikájával kapcsolatban. A hirtelen megnövekedett információigényre a Számlázz.hu hamar a segítségünkre sietett és közösen összeállítottunk egy autokassza könyvelői e-book-ot, illetve egy autokassza webshop kisokost. Ebben részletes tájékoztatást adtunk a gyakran felmerülő kérdésekről, kezdve attól, hogy milyen jogosultságtípusok érhetők el a könyvelők számára, milyen további, könyvelői programintegrálási lehetőségek vannak, egészen addig, hogy a webáruházaknál alkalmazott különböző fizetési módokat hogyan kezeli az autokassza.”

Elvárássá vált a kooperáció

Ma már egyértelműen abban versenyeznek a bankok, hogy ki tud minél inkább az ügyféligényeknek megfelelő szolgáltatást nyújtani, ki tud minél könnyebb, gyorsabb, kényelmesebb pénzügyi megoldásokat biztosítani, vagyis a vállalkozásokat körülvevő digitális ökoszisztéma minél teljesebb körű támogatásán van a hangsúly.

Mivel a bankok nem feltétlenül tudnak az ökoszisztémán belül minden érdemi szolgáltatást önmaguk rendelkezésre bocsátani, így a harmadik feles szolgáltatókkal való kooperációs készség egyre fontosabb lesz

– hangsúlyozta Rajna Gábor.

Az automatizálással nemcsak a munka elvégzésére fordított idő és pénz spórolható meg, hanem az emberi hibázás is kizárható, azaz nő a minőségbiztonság, valamint a folyamatok átláthatók és nyomon követhetők lesznek.

Adatrögzítés helyett tanácsadás

Fontos, hogy nem csupán a Számlázz.hu felhasználói nyerhetnek az autokassza szolgáltatással. „Az online adatkapcsolaton keresztül a külső rendszerek számára is továbbítani tudjuk a banki adatokat, a könyvelőprogramok többsége azonban egyelőre mégsem használja ki maradéktalanul ezt a lehetőséget” – hívta fel a figyelmet a Számlázz.hu.

Pedig a könyvelő munkáját nagyban egyszerűsíti és zökkenőmentesebbé teszi, ha az adminisztrációs feladatai érdemben csökkennek

– mondta el a Portfolio-nak Kristó Zoltán, a Meyer & Levinson könyvelőiroda ügyvezetője. „A könyvelésben van egy 300-400 éves módszertan, aminek az a lényege, hogy először nagyjából lekönyveljük a számlákat, azokat a dolgokat, amiket vagy vettünk, vagy eladtunk, és amikor ez megvan, mellé könyveljük a pénzmozgásokat is. Fontos, hogy ezeket külön csináljuk. Az autokassza szolgáltatásban elsősorban nem az az érdekes, hogy egy adott számláról megmondom, hogy ki van-e fizetve, hanem az, hogy a Számlázz.hu ezt a banki adatállományt, ezt a számlatörténetet valóban oda tudja adni könyvelési rendszereknek. Így magát a számlatörténetet tudjuk feldolgozni és tömegesen lehetővé válik, hogy minden egyes számlával kapcsolatban meg tudjuk mondani, hogy bejött-e hozzá összeg vagy sem. Ez egy meglehetősen nehéz dolog volt mindig is a könyvelésben, hiszen a banki tranzakciókból nekünk ki kellett találnunk azt, hogy melyik számlát fizették ki. Az autokassza szolgáltatással azonban mindez automatikusan történik.”

Ezzel tehát a könyvelés feladatköre is megváltozik idővel.

A könyvelők olyan jellegű tevékenysége, amely kifejezetten a könyvelési adatok rögzítésével történik, sokkal egyszerűbb lesz.

Fontos azonban, hogy ehhez megfelelő könyvelőprogram is kell

– hívta fel a figyelmet Kristó Zoltán. „Hiába vannak meg ezek az adatok, kell egy olyan könyvelőprogram, amit egyrészt a könyvelő szeret, szereti egyéb dolgokra is használni, ráadásul képes kezelni ezeket a bejövő banki adatokat is. Ha egyre több ilyen program lesz, akkor valóban igaz az, hogy az adatrögzítési munka, amire nagyon sok embert használ a könyvelés, lényegesen egyszerűbb lesz. Ma már léteznek olyan könyvelőprogramok, amelyek képesek erre. Például a SMARTBooks, ami része a Számlázz.hu-ra épülő ökoszisztémának, valóban tudja fogadni ezeket a banki tranzakciós adatokat, és megpróbálja kitalálni, hogy egy-egy számlatörténet-bejegyzés melyik számlához tartozik.

Így a könyvelő a mélyebb szaktudást igénylő feladatokra koncentrálhat.

Ezáltal a könyvelésben előtérbe kerülhetnek a tanácsadó jellegű feladatok, az a szolgáltatás, amelynek révén a vállalkozók megalapozottabb döntéseket hozhatnak és versenyképességük is javul.”

A Számlázz.hu ezért abban bízik, hogy a szolgáltatás adta lehetőségeket nem csupán a pénzintézetek, hanem a könyvelőszoftverek fejlesztői is figyelembe veszik a jövőben.

A cikk megjelenését a Számlázz.hu támogatta.

Fotó: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
hőség meleg rekord időjárás nap napsütés víz aszály