A Rovinjban található Agli Amici lett Horvátország első étterme, amely két Michelin-csillaggal büszkélkedhet, az egycsillagos éttermek száma pedig kilencről tízre emelkedett az országban - írta a Vecernji List című horvát napilap szerdán.
A mai műsor első részében arról volt szó, hogy Magyarországon lehet a legnagyobb probléma az inflációval az egész Európai Unióban. A helyzetet jól példázza, hogy sehol nem drágultak olyan tempóban a feldolgozatlan élelmiszerek egy év alatt, mint hazánkban, ami ráadásul a feldolgozott élelmiszerek piacán tovább fűtheti a pénzromlást. A témával kapcsolatban Madár István, a Portfolio vezető makroelezmője volt a Checklist vendége. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy csütörtök este nyilvánosságra hozták a hazai Michelin Guide-ban szereplő éttermek listáját, és ez az első év, hogy nemcsak budapesti éttermek kaptak csillagos minősítést. Az idei értékelésekről, valamint általánosságban a Michelin Guideról Jókuti Andrást, a Világevő blogot gondozó gasztrobloggert kérdeztük.
Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel.
Extra adással jelentkezik a Portfolio Heti podcastje, amiben a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója, Molnár B. Tamás volt a vendégünk, akivel a szektort érintő legfontosabb kérdéseket jártuk körül. Beszéltünk a Michelin-esélyekről, a legjobb vidéki és budapesti éttermekről, az umamiról és az elpusztíthatatlan hatalmas adagokról is.
Két év kihagyás után tér vissza a Gourmet Fesztivál Budapestre. Ezzel kapcsolatban a Portfolio Checklist vendége volt Nemes Richárd, a rendezvény főszervezője, aki az adásban - a rendezvény mellett - a high-end gasztronómia legnagyobb hazai kihívásairól is beszélt.
Június 9-én, szerdán este második alkalommal rendezi meg a Costes-csoport pop-up vacsoráját Budapest óriáskerekén. Az esemény lényege, hogy egyfajta „mozgó-étteremmé” válik a kerék, hiszen az egyedülálló attrakció keretében a kabinokban a Michelin-csillagos Costes Downtown étterem szolgálja fel Miguel Rocha Vieira séf legújabb kreációit.
Egy év zárva tartás után újranyit a Michelin-csillagos budapesti Bábel étterem - írja a Dining Guide.
Bár a csúcsgasztronómia világszerte, így Magyarországon is nehéz helyzetben van, a piaci szereplők folyamatosan keresik a kiutat. A budapesti csúcséttermek többsége már megnyitott, de nem feltétlenül azért, mert rentábilisan tudnának működni – mondta a Portfolio-nak Gerendai Károly. A hazai gasztronómiában is meghatározó üzletember novemberben új helyet nyit Rácz Jenő séffel, és egy speciális, „házhoz megy az étterem” jellegű szolgáltatást is elindít.
Távozik az egyik budapesti Michelin-csillagos étterem séfje: Veres István otthagyja a Babel konyháját.
Jelenleg hat Michelin-csillagos étterem működik Budapesten: a régióban ez kivételesen magas szám. Az pedig különösen figyelemreméltó, hogy az Onyxnak 2 csillagja is van. Most úgy tűnik, nem akarnak itt megállni.
Két magyar étterem, a Stand és a Babel is kapott egy-egy Michelin-csillagot - jelentették be a mai bécsi eseményen. A két remek hír mellett az is kedvező, hogy mindegyik korábban elismert magyar étterem meg tudta őrizni a csillagait - írja az Index.
Izgalmas éttermek nyíltak az elmúlt hónapokban Budapesten - és nem csak a fine dining világában. Hangsúlyozottan szubjektív listánkban most öt olyan új helyet mutatunk, amikre érdemes lesz figyelni a következő években.
Bezár egy korábbi Michelin-csillagos étterem Budapesten. A budai Tanti pénteken jelentette be, hogy áprilisban már nem nyitnak ki.
Hétfő este a Várkert Bazárban tartott gálaműsor keretében osztották ki az éttermeknek járó neves elismerést, ahol Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal minősített étterme. Ennek fényében illik megmutatni, mennyibe kerül a díjazott étteremben elfogyasztani egy menüt.
Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal minősített étterme. A Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha megőrizte egy-egy Michelin-csillagát.
Negyedik helyezés és különdíj a Bocuse d'Oron, új izgalmas étteremnyitások Budapesten, továbbra is több hazai díjazott a nemzetközi szakácsművészet bibliájának tartott Guide Michelinben - így indult az év a magyar gasztronómiában. A főváros egyik topétterme, a Tanti azonban elvesztette Michelin-csillagját: mit jelent ez egy étteremnek, és milyen gyakran fordul elő? Azt is kiderítettük, melyik magyar éttermeknek érik jó ideje az elismerés, és mikor lehet Magyarországnak két vagy három csillagos étterme.
Minden politikai és jogi eszközt bevetnek.
Megnyugtatta a kedélyeket a lengyel vezető.
Nagyhatalmi érdekek csapnak össze.
Meddig nőhet még?
Kik kísérték el a politikust?
Az IO Partners szakértőivel beszélgettünk.