Új növekedési sztori a magyar tőzsdén? Mi folyik a háttérben?
Befektetés

Új növekedési sztori a magyar tőzsdén? Mi folyik a háttérben?

Portfolio
Felpörgetné tőkepiaci jelenlétét az UBM Csoport, a Budapesti Értéktőzsde agrárcége. A tervekről, a vállalat elmúlt időszakáról, valamint az agrárium főbb piaci folyamatairól Horváth Péter, az UBM vezérigazgatója beszélt a Portfolio Checklistben.

Változtatna tőkepiaci stratégiáján az UBM Csoport, a hazai tőzsde agráriumban érdekelt nagyvállalata, jelentősen növelnék a közkézhányadot – egyebek mellett erről beszélt a Portfolio Checklist pénteki adásában Horváth Péter vezérigazgató.

Horváth Péter
UBM, vezérigazgató
Horváth Péter okleveles erdőmérnök diplomát szerzett 1997-ben a Soproni Egyetemen és 2006-ban a Corvinus Egyetemen mérnök-közgazdászként is diplomázott. Pályafutását belföldi kereskedőként kezdte meg
Tovább
Horváth Péter okleveles erdőmérnök diplomát szerzett 1997-ben a Soproni Egyetemen és 2006-ban a Corvinus Egyetemen mérnök-közgazdászként is diplomázott. Pályafutását belföldi kereskedőként kezdte meg Tovább

Azért, hogy aktívabban kereskedjenek a cég papírjaival a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), elindítottak egy befektetői kampányt, melynek keretében szélesebb körben ismertetik meg a céget az agráriumon túl is, ezen felül pedig történt egy részvényfelaprózás a nyáron, ami szintén ezt a célt szolgálta.

Horváth Péter a Portfolio Checklistben elmondta: azzal az egy részvényre jutó árfolyammal, amivel korábban az UBM a BÉT-en mozgott, eléggé kilógott a sorból, a felosztást követően viszont remélik, hogy a részvénykereskedés a kisbefektetők számára is elérhetőbbé válik.

A tőkepiaci jelenlét erősítése egyébként nemcsak a cég szempontjából fontos ambíció, hanem azért is, mert nincs a magyar tőzsdén jelenleg olyan szereplő, amely az agráriumból törne be a kisbefektetők által is kedvelt papírok közé.

Nagyon remélem, hogy ebben mi zászlóshajó tudunk lenni, és meg tudjuk mutatni a befektetőknek, hogy az agráriumba és a magyar agráriumba befektetni érdemes, és ez hosszú távon mindenképpen kifizetődő

– fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette: bár az agráriumot lehet hullámzó piacnak tekinteni, de egyértelmű, hogy a szektor hosszú távon mindig képes befektetői értéket teremteni, ami a BÉT-en egyelőre nem jelent meg.

Hogy állnak a piacaik?

Az UBM alapvetően takarmánygyártó vállalatként definiálja magát, de aktív alapanyag-kereskedelmet is folytat, és nemrég a Mangal Ilona Sertéshizlaldába is bevásárolták magukat, így pedig holisztikusan is rálátnak a magyar és európai agrárágazatra.

A főbb piaci folyamatokkal kapcsolatban Horváth Péter a podcastben elmondta: az alapanyagárak a mezőgazdaságban és a takarmánygyártásban folyamatosan emelkedtek az elmúlt években, ez a trend viszont tavaly decemberben megtört, és az árszint több esetben hozzávetőlegesen lefeleződött.

"Ez egy nagyon komoly kihívás volt azoknak a gyártó vállalatoknak, mint például az UBM is, akik kénytelenek folyamatosan előre készletezni, hiszen gyártástervezéshez szükség van előzetesen beszerzett készletállományra, amiből a gyártás folyamatosságát meg tudjuk oldani. Ez egy nehéz időszak volt, és azt kell, hogy mondjam, hogy azért mi véleményem szerint jól vizsgáztunk" – mondta el a szakember a podcastben. Az elmúlt időszakban ugyanis sikerült feldolgozniuk azokat a készleteket, amelyeket magasabb áron vettek, tette hozzá. 

Merre megy tovább a magyar agrárium? Hamarosan kiderül a Portfolio Agrárszektor konferencián.

Horváth Péter közölte: az elmúlt három évben 24%-os átlagos növekedési rátával működtek, és bíznak benne, hogy folyamatosan fogják tudni tartani ezt az ütemet, aminek köszönhetően növekedési papírrá válhat az UBM a tőzsdén.

A teljes interjú meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adásának második részében a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is: 

KÖVESS MINKET

Címlapkép: Betakarított búzaszemet rakodnak egy pótkocsira Lajoskomáromban 2023. július 28-án, pénteken. Forrása: Stiller Ákos / Bloomberg via Getty Images

Az interjú és a cikk megjelenését az UBM Csoport támogatta.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kézfogás