Befektetés

Hazai alapkezelők a japán katasztrófa következményeiről

Portfolio
Március 11-én Japánt minden idők egyik legsúlyosabb földrengése sújtotta. Szakértők szerint a természeti csapás hatásai azonban nemcsak Japánra, hanem az egész világ gazdaságára is hatással lehetnek. A következőkben Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő Befektetési igazgatójának, illetve Horváth István, a K&H Alapkezelő Befektetési igazgatójának véleményét olvashatják.
OTP Alapkezelő

A példátlan erejű földrengés és az azt követő szökőár az emberi tragédián túl jelentős károkat okozott az alap-infrastruktúrában. Emiatt jelentős termelő-kapacitás esett ki, a japán GDP rövidtávon bizonyosan csökken. A gazdasági károk felmérése folyamatban van, a kezdeti 15-25 milliárd dolláros becsléseket követően már 180 milliárd USD-s becslések is napvilágot láttak. Ezzel összefüggésben nem elképzelhetetlen, hogy a viszontbiztosítóknál alaptőke-emelésre is sor kerülhet.

Közép-távon azonban már optimistábbak lehetünk, a második félévben az újjáépítés lendületet adhat a japán gazdaságnak, ahogy az a Kóbe-i földrengés után is megfigyelhető volt.

Japán ugyanakkor a világ harmadik legnagyobb gazdasága, amely magas hozzáadott értékű komponensekkel látja el a délkelet-ázsiai régió feldolgozó-iparát. Emiatt a japán termelés-kiesésnek lehetnek tovagyűrűző hatásai, aminek mértékét egyelőre nehéz megbecsülni. Ez a lehetőség véleményem szerint egyelőre nem tükröződik az árakban.

A jelentős negatív részvénypiaci reakció Japánban és azon kívül is rövid-távon túlzónak tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy a közel-kelet destabilizálódása miatt a kockázati prémium emelkedése és ezzel párhuzamosan a részvénypiacok lemorzsolódása amúgy is folyamatban volt. A japán földrengés ezt a folyamatot jelentősen felgyorsította.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a Fukushima-i reaktorbaleset, itt azonban a szakértői vélemények szerint nem kell tartani a szűkebb környezeten kívüli jelentős sugár-szennyeződéstől, ezért ennek hosszú távú gazdasági hatásai valószínűleg elenyészőek lesznek.

Jelentős hatása lehet ugyanakkor a nukleáris reneszánszban érdekelt vállalatok üzleti kilátásaira. Demokratikus berendezkedésű országokban valószínűleg nagyon nehéz lesz a meglévő atom-erőművek üzemidejének meghosszabbítását keresztülvinni, illetve újakat építeni. Ennek a helyzetnek a földgáz-alapú megoldások és a megújuló energiákat hasznosítók lehetnek a nagy haszonélvezői. A német szolár-cégek árfolyamában bekövetkezett áremelkedés inkább short-zárástól fűtött pánik-vásárlásnak tűnik, hosszú távon inkább a költségvezető kínai gyártók részvényesei jöhetnek ki jól a helyzetből.

K&H Alapkezelő

"A japán földrengést követően az ázsiai tőzsdék jelentős esést produkáltak, a természeti katasztrófa gazdasági hatásai azonban mégsem ebben mutatkoznak meg leginkább, hiszen a fejlett gazdaságokban egy-egy természeti katasztrófát követően néhány hetes-hónapos esést követően elindul az újjáépítés, és visszaáll a normális gazdasági tevékenység. A Japánban történtek legfontosabb, hosszú távú hatása az lehet, hogy a sérült atomerőmű okozta nukleáris fenyegetettség hatására a gazdasági nagyhatalmak újragondolják energiatermelési és felhasználási tevékenységüket. Ez pedig jelentősen átrendezheti az energiaszektorban tevékenykedő cégek gazdasági súlyát, valamint a világ energiafelhasználásának további irányát, ezért a Fukusima erőmű a tavaly áprilisban a Mexikói-öbölben történt olajfúró-torony katasztrófához hasonló mérföldkő lehet az energiaszektorban" - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

"Az atomerőmű körüli problémák előre láthatólag az energiatermelő cégek, valamint az energiaszállítással és energia-elosztással foglalkozó vállalatok jövőbeni tevékenységét fogja leginkább befolyásolni, hiszen a világ nagyhatalmai már most azon gondolkodnak, vajon folytassák-e új erőművek építését, illetve a már meglévő erőművek további üzemeltetését. Mivel azonban a világ energiafelhasználása egyre növekszik, az így kieső energiát természetesen más módon pótolni kell. A növekvő földgáz készletek miatt várhatóan a gáztüzelésű és az alternatív energiával - leginkább szél- és napenergiával - működő erőművek építése fokozódhat. A következő hónapokban ezért mind a földgáz világpiaci árának, mind a gázkitermelésből profitáló és a megújuló energia felhasználására szakosodott cégek tőzsdei árfolyamának növekedésére lehet számítani. Hazai szinten azonban emiatt nem kell a gáz árának növekedésétől tartani, mivel nálunk a lakossági földgáz árát elsősorban a kőolaj világpiaci ára határozza meg" - mondta el a befektetési szakember.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1846577310(2)