Kiderült, mi a legfontosabb, amikor személyi kölcsönt veszünk fel
Bank

Kiderült, mi a legfontosabb, amikor személyi kölcsönt veszünk fel

Portfolio
Az utóbbi időszakban folyamatosan nő a személyi kölcsön igénylések száma Magyarországon, tavaly 12%-kal többen vettek fel ilyen típusú hitelt, mint 2022-ben. Ez is mutatja, hogy a személyi kölcsön több százezer hazai háztartásnak jelenthet segítséget váratlan vagy kisebb-nagyobb tervezett kiadások esetén. A Pénzcentrum kutatásában többek között arra kerestük a választ, hogy mik azok a szempontok, amelyek a személyi kölcsön felvétele mellett szólnak, és milyen az ideális igénylési folyamat. A beérkező válaszok alapján az alacsony kamatok és a rugalmas pénzügyi konstrukció mellett a banki és a digitális ügyintézés lehetősége is meghatározó tényezők a hiteligénylés során.

A Pénzcentrum és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab közös kutatásában a kérdésekre több mint 1200 válasz érkezett, a válaszadók átlagéletkora 44,92 év. A mintában felülreprezentáltak a férfiak 80,83%-kal, a válaszadók 19,01%-a nő. A fővárosi és városi lakosság markánsan megjelenik, 36,28% a fővárosban él, megyeszékhelyen 22,15%, egyéb városban 28,43%, faluban vagy községben 12,98%. 

A beérkezett válaszok alapján az alacsony és versenyképes kamatok, a kiszámítható és rugalmas pénzügyi konstrukció a legfontosabb szempontok, amikor hitel- vagy kölcsönfelvételben gondolkodunk. Emellett az online ügyintézés lehetősége is kiemelt tényező a válaszadók számára, 71,07%-a inkább a digitális megoldásokat keresi.

4_online_es_mobil

Arra a kérdésre, hogy venne-e fel személyi kölcsönt, a válaszadók 52,59%-a válaszolt igennel. A személyi kölcsön felvételére a 35 év felettiek és a fővároson kívül élők nyitottabbak.

A megkérdezettek 47,41%-a nem venne fel személyi kölcsönt, elsődleges indokként szerepelt, hogy épp nincs rá szükségük, valamint sokan még a jelenleginél is alacsonyabb kamatokra várnak. A személyi kölcsönnel kapcsolatos elutasítás mögött gyakran a felhasználói bizalmatlanság áll a bankokkal és magával a hiteltípussal szemben. 

19_szemelyi_kolcsont_felvevok_aranya

A személyi kölcsönt legtöbben nagyobb kiadások megvalósítására vennék fel, az elsődleges cél az életminőség javítása, ezen belül is legfőbb hitelcélként a lakásfelújítás és autóvásárlás szerepel. Az egyéb célok között a befektetés és az ingatlanvásárlás is markánsan megjelenik, a válaszadók 28,56%-a már meglévő hitelét váltaná ki egy kedvezőbb ajánlattal. A válaszadók 86,41%-ának a költségcsökkentés lenne a legnagyobb motiváló erő a kölcsönkiváltásra abban az esetben, ha az új kölcsön havi törlesztőrészlete minimum 5000 Ft-tal kedvezőbb lenne.

17_kolcson_celja

Abban a kérdésben, hogy mi az elfogadható átfutási idő az igényléstől a személyi kölcsön folyósításáig, a fiatalok sokkal rugalmasabbak, ők hajlandóak lennének többet várni. Az ideális átfutási idő tekintetében a 3 napon belül történő folyósítást a válaszadók 34,55%-a, az 1 napon belülifolyósítást 32,64%, az 1 órán belüli folyósítást 14,88% jelölte meg.

Ha egy kölcsönnél opcionálisan választható lenne, hogy a törlesztőrészlet fizetése több hónappal később induljon el, arra sokan nyitottak lennének, összesen 40% élne a lehetőséggel. A halasztott törlesztés indítása elsősorban a fiatalabbak számára releváns. 

20_hitelkivaltas

A hitelekkel kapcsolatos kérdésekben a válaszadók túlnyomó része az online banki összehasonlító oldalakra és a szakmai forrásokra, például közvetlenül a bankra támaszkodnak a legszívesebben. Egyre többen tájékozódnak podcast-okból, ami a tévénél, rádiónál és közterületi vagy nyomtatott hirdetéseknél is nagyobb népszerűségnek örvend.

Köszönjük, hogy válaszaival segítette a kutatásunkat!

A cikk megjelenését a MBH Bank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Megérkezett az Apple újabb nagy dobása a fizetésekben