Mobilfizetés, online bankolás a gyerekeknek is: új programot indít a Gránit Bank
Bank

Mobilfizetés, online bankolás a gyerekeknek is: új programot indít a Gránit Bank

Portfolio
Új applikációt fejlesztett a Gránit Bank. A program célja a pénzügyi tudatosság fejlesztése: megtakarításra ösztönöz, és megtanítja már a legkisebbeket is a pénzügyi alapokra – tájékoztatta a pénzintézet a Portfolio-t. Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató, a Bankszövetség elnökségi tagja lapunknak elmondta: a családok, az iskolák, és a pénzintézetek közös érdeke, hogy a gyerekek ne csak a pénzügyi fogalmakat ismerjék, hanem azokat a mai modern technológiákkal alkalmazzák is.
A Gránit Bank elnök-vezérigazgatója is részt vesz a Portfolio Banking Technology 2022 konferenciáján: kattints a részletes programért!

Megtakarításra ösztönöz, és megtanítja már a legkisebbeket is a pénzügyi alapokra a Gránit Bank új innovációja, a Gránit Family app. A pénzintézet tájékoztatása szerint az alkalmazás egyedi vonása a korcsoportra szabott felhasználói felület és az appban elérhető játékos animációk. Ugyanakkor az app gyermek és felnőtt alkalmazása valós idejű összeköttetésben van, a gyerek bármikor egy gombnyomással kérhet pénzt az appban a szülőtől és az összeg – ha a szülő elfogadja a kérést – pár másodpercen belül jóvá is íródik a gyerek számláján.

A gyermekek az appban takarékoskodhatnak saját maguk által meghatározott célra, míg a szülők a zsebpénz növeléséért cserébe különböző feladatokat is kitűzhetnek.

A félretett zsebpénzre a bank – év végéig tartó akcióban – 5 százalékos kamatot fizet (EBKM: 5,00%). Az app használatához az országban elsőként teljesen online nyithat számlát a szülő és gyermeke közösen, VideóBankos azonosítással, vagy a Gránitnál már számlát vezető szülők a saját mobilbanki appjukból indítva szelfis számlanyitást is választhatnak gyermeküknek, amennyiben mindkettőjüknek új típusú, chipes igazolványa van. Mint megtudtuk, az alkalmazást a gyermekek díjmentesen használhatják a hozzá tartozó bankszámlával és bankkártyával együtt.

gránit gyerek app

A gyermekek a bankkártyát digitalizálhatják az applikációban az érintéses mobilfizetéshez. Költéseiket a szülők saját mobilbanki appjukban kísérhetik figyelemmel, ha szükséges, zárolhatják és fel is oldhatják a gyermek kártyáját, és azonnal módosíthatják annak limitjeit is. A szülők és a gyermekek egymás közötti utalásai díjmentesek, amennyiben az elutalt összeg nem haladja meg a 20 ezer forintot. Az új applikációt – közös online számlanyitást követően - bármely magyarországi lakhellyel rendelkező család használhatja 6 évesnél idősebb gyermekekkel. Az alkalmazás iOS verziója már elérhető az App Store-ban, az Android verzió néhány nap múlva lesz letölthető - a bank tájékoztatása szerint.

Közös érdek a pénzügyi tudatosság fejlesztése

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a Portfolio kérdésére elmondta, pénzügyi ismeretek terén is jelentős a lemaradása a magyaroknak a világátlaghoz képest, a meglévő tudás gyakorlati alkalmazásában azonban még inkább alulmaradunk a többi országhoz képest, amit az OECD legutóbbi, 2020 évi nemzetközi felmérése is alátámaszt.

„Ahhoz, hogy ebben is előbbre léphessünk a bankoknak, a Bankszövetségnek, az iskolarendszernek és a szülőknek is megvan a maga feladata. Vannak már jó példák az együttműködésre, mint a Pénz7 pénzügyi edukációs témahét, amelyet az iskolákkal és banki önkéntesekkel együtt a Bankszövetség szervez, a Pénziránytű Alapítvány és kormányzati szervek közreműködésével. Fontos lenne azonban az is, hogy a családok kisiskolás korú gyermekeiket is bevonva beszéljék meg pénzügyeiket, akár együtt fedezzék fel a digitális bankolás világát” – mondta a Gránit Bank vezetője, aki hozzátette, a Pénz7 keretében létrejött együttműködés talán a legjobb példa arra, hogy a Bankszövetség és összes együttműködő szakmai partnere – beleértve a pénzügyi oktatásért és az innovációért felelős döntéshozókat, minisztériumokat – mennyire fontos feladatának tekinti a fiatalok pénzügyi –gazdasági nevelését, a mindennapi pénzügyek tudatos kezelését, amihez alapítványi segítséggel készülnek az élményalapú, modern oktatási anyagok.

Ugyanakkor közös érdek az is, hogy a diákok ne csak a pénzügyi fogalmakat ismerjék, hanem azokat a mai modern technológiákkal alkalmazzák is. A bank vezetői, önkéntesei például rendszeresen tartanak foglalkozásokat, előadásokat alsósoknak, valamint gimnáziumokban és egyetemeken is, hogy bemutassák az új digitális banki megoldásokat is.

Hegedüs Éva szerint a pénzügyileg képzett diákokból olyan felnőttek válhatnak, akik tudatosabban vezetik a pénzügyeiket, a megismert pénzügyi fogalmakat úgy használják a gyakorlatban, hogy azzal jobb döntéseket tudnak megalapozni. Egy-egy nagyobb döntés, például jelentős összegű betét elhelyezése vagy hitelfelvétel előtt összehasonlítják a bankok ajánlatait, hogy a számukra legelőnyösebb mellett döntsenek. Jobban figyelik majd a kiadásaikat és tudatosan tervezik a megtakarításaikat. Jelentős összegeket takaríthatnak meg azzal is, ha tudatos döntéssel a mindennapi bankolás során is a leginkább testre szabott, legalacsonyabb díjazású bankszámlacsomagot választják.

A cikk megjelenését a Gránit Bank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
diák, egyetemista, tanuló, szoba