Bank

Az uniós kiskaput tömegesen használhatják ki a cégek

Portfolio
A kiszámíthatatlan gazdasági és jogi környezet, illetve a bankok szigorú hitelezési politikája mellett komoly gondot okoznak a hazai vállalkozásoknak a késedelmes fizetések. Átfogó szabályozás eddig nem volt Magyarországon, márciustól azonban változik a helyzet, mert át kell vennünk az EU fizetési késedelmek elleni irányelvét. Nem biztos, hogy ez gyógyír lesz, mert egy kiskapu maradhat, amivel jelen állás szerint vállalkozók tömegei élhetnek. Hacsak ezt a jogalkotó nem kezeli.
Másnak sem könnyű labdába rúgni

A legnagyobb kockázati tényező ma Magyarországon a kiszámíthatatlanság. A vállalatok nem tudnak alkalmazkodni, nehéz működésüket, finanszírozásukat hozzáigazítani a hirtelen megváltozott gazdasági és jogi feltételekhez. Saját bőrünkön is érezzük, mennyire lehetetlen küldetés akár egy 1 éves pénzügyi tervezés elkészítése - mondta el Somogyi Viktor, az Euler Hermes kockázatkezelési igazgatója. Még nagyobb gond, hogy ez nemzetközi megítélésünk irányadó mércéje is. Az utóbbi években éppen a vállalkozások közvetlen környezetének drámai megváltozása okozta azt, hogy a hitelbiztosítás önálló "termékből" kiegészítő szolgáltatássá fejlődött.

A súlyos gondok ellenére bizakodóak vagyunk 2013-ra vonatkozóan, látunk pozitív jeleket, amelyek arra mutatnak, hogy fokozatosan alkalmazkodik a piac a megváltozott feltételekhez. Most is elengedhetetlen kritérium a meghatározó piaci szereplők várható magatartásának feltérképezése, hogy a megfelelő válaszreakciókat ki lehessen dolgozni.

Az uniós kiskaput tömegesen használhatják ki a cégek
Elsőre talán mindenki azonnal rávágná, hogy bezzeg a szomszédos országok vállalatainak mennyivel könnyebb. De ez csak egy berögzült válaszreakció, egyfajta önigazolás. Nem könnyebb nekik. Tény, hogy egy, a közös pénzt használó országnak sokkal kevesebb gondja van az árfolyamokkal. De valamennyi tagország küzd a saját strukturális nehézségeivel. Lehetnek ezek a multinacionális autógyárak például, akik a GDP oly nagy részét adják egyes országokban, hogy egy pár napos leállás is érzékelhető visszaesést okoz a mutatóban. Lehet ez egy labdarúgó Európa bajnokság rendezése, ami látszólag repítette a főbb makrogazdasági mutatókat, most pedig sorra dőlnek be ezek a cégek megrendelések hiányában. És még hosszasan lehetne sorolni az eltérő karakterisztikákat. A lényeg az, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a régiós országokban könnyebb boldogulni - tette hozzá Somogyi Viktor.

Megmaradhat egy kiskapu...

Egy vállalkozás cash-flow-ja szempontjából az lenne az ideális eset, ha a vevők a vállalatnak korábban fizetnének, mint ahogy a cégnek a kötelezettségeit a szállítóknak ki kell fizetnie. Az ágazatok többségénél azonban ez éppen fordítva van, a cégeknek hamarabb kell kifizetniük a számláikat, mint amilyen gyorsan realizálják a bevételeiket. A cégeknek átfogó szabályozás híján saját maguknak kellett hangsúlyt fektetniük a tudatos követelésmenedzsmentre. Voltak próbálkozások például a kiskereskedelemben és a közúti áruszállításban a szabályozásra, azonban ezeket a jogszabályi előírásokat az ágazatok szereplői korlátozottan tartják be. Alapvetően azért, mert a szabálytalanságok rejtve maradnak vagy azért, mert a vevő nem kér jogorvoslatot, vagy, mert az állami ellenőrző szervek nem avatkoztak közbe. Utóbbi esetében csak néhány kivételre volt példa, mint amikor 2011-ben az Auchan és a Reál több milliós bírságot kapott, mert a beszállítóik esetében nem tartották be az előírt 30 napos fizetési határidőt.

Mivel foglalkozik a kockázatkezelő?
A hitelbiztosítási szakma kulcsembere a kockázatkezelő. Ő az a szakember, aki a cégeket fizetőképességi szempontból elemzi és minősíti. Javasolja, hogy a cég milyen értékben szállítson vevőjének nyitva, azaz halasztott fizetéssel. Ezt nevezzük hitelkeretnek. A kockázatkezelők szakmai véleményének fontosságát bizonyítja, hogy a hitelbiztosító ügyfelei az esetek döntő többségében csak addig a keretig szállítanak halasztott fizetésre, amit a kockázatkezelő megállapított.


A fizetési fegyelem témakörében reménykeltő lehet, hogy március közepén életbe lép a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló uniós irányelv, amit Magyarországnak is be kell építenie a jogrendszerébe. A fizetési határidőt a direktíva alapján maximalizálni kell: ha a szerződés nem tér ki rá, akkor ez 30 nap, míg ha igen, akár 60 nap is lehet. A direktívában viszont van egy kiskapu, ami lehetővé teszi, hogy ennél hosszabb határidő legyen kikötve, amennyiben a felek rögzítik, hogy ez nem súlyosan hátrányos a hitelezővel szemben. Ha a születendő magyar jogszabály ezt a kiskaput nem zárja be, akkor a cégek vélhetően tömegesen fognak ezzel élni, a beszállítók pedig piacvesztéstől tartva bele is mehetnek ebbe a játékba.

Megerősíti ezt a várható piaci gyakorlatot, hogy az Euler Hermes által monitorozott cégek legfrissebb pénzügyi adati szerint a vevők átlagos forgási ideje meghaladja az 50 napot. Ha ugyanez az érték jelentkezik az alkalmazott fizetési határidőkben, akkor elgondolkodtató, hogy miként fognak tudni megfelelni a jövőben főszabályként alkalmazandó harmincnapos előírásnak. A leghosszabb vevői forgási idővel (77 nap) az építőiparban találkozunk, de ez egy átlag, bőven láthatunk egy évet meghaladó értékeket is. Hasonlóan hosszú időt kell várni a vevői bevételek realizálására a papír- és nyomdaiparban. Érdekes módon, míg a kiskereskedelemben magas a cégbedőlések aránya, a vevők forgási ideje itt a legalacsonyabb a kiemelt szektorok közül. Ennek magyarázata a készpénzes vevők magas hányadában, a rövid készletezési ciklusokban, a gyors árumozgásban rejlik.

Az uniós kiskaput tömegesen használhatják ki a cégek
Ha a jogszabályalkotó nem fordít kellő figyelmet arra, hogy jól körülírja, mi számít tisztességtelen szerződéses feltételnek, vagyis súlyosan hátrányos piaci gyakorlatnak, akkor még a vevők részéről is megjelenhetnek az ügyeskedők: egy hosszú lejáratú számlát nem fizetnek ki, hivatkozván arra, hogy súlyos hátrány érte őket emiatt, így ennek következtében a szerződés semmis. Érdemes lesz tehát mind szállítói, mind pedig vevői oldalról figyelni a részletekre. A hitelbiztosítással rendelkező ügyfelek számára ez sem jelent terhet, hiszen a biztosítási szerződés nem csupán a cégminősítésre, követeléskezelésre, kártérítésre terjed ki, de jogászokból álló szakértők is támogatást nyújtanak ezekben a komplex esetekben - hangsúlyozta Somogyi Viktor.

Az irányelv megfogalmaz ugyan bizonyos szankciókat a késedelmes fizetésekre vonatkozóan, mint például a késedelmi kamatra vagy a behajtási költségek megtérítésére vonatkozó kritériumok, de ezek már jelenleg is léteznek és a hitelbiztosítási tevékenység részeként sokszor alkalmazott lehetőségek is. A szankciók azonban nem jelentenek büntetéseket is. Míg a kiskereskedelemben élő szabályozás lehetővé teszi pénzbírság kiszabását is, az új uniós irányelv nem tesz említést büntetésekről.
SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 közönség