Lineáris helyett jön a körforgásos modell - Meg kell duplázni a körforgásban tartott anyagok arányát
Üzlet

Lineáris helyett jön a körforgásos modell - Meg kell duplázni a körforgásban tartott anyagok arányát

Portfolio
A megfelelő mennyiségű és minőségű humánerőforrás megléte kritikus a zöld átállás megvalósítása szempontjából, így a Sustainable Tech 2024 konferencia előadásai sorából a HR-kérdések sem maradhattak ki. A délutáni szekcióban szó volt  továbbá a körforgásos gazdaság modelljéről, a csomagolás és a hulladékkezeléssel kapcsolatos prioritásokról.
Bár még messze van az ősz, meghirdettük a Sustainable World konferencia időpontját: szeptember 4-én találkozunk!

Franke Orsolya, Market & Client Relationship Manager, Senior HR Consultant, JobGroup, a green tech munkaerőpiacáról tartott előadást. Elmondta, hogy nemcsak nemzetközi, de hazai szinten is erősödő elvárásként van jelen, hogy a vállalat rendelkezzen például valós társadalomvállalási értékekkel. A zöld átállás a különböző profilú vállalatokat, és azokon belül minden részleget érint.

A zöld juttatások is kiemelten fontosak, ez nem a faültetésben, vagy a szemétszedésben kell, hogy kimerüljön, hanem például a fenntartható közlekedés támogatásában, legyen ez akár elektromos autóflotta biztosítása, vagy akár a biciklizés eszközökkel való támogatása.

A jövő green tech munkaerőpiacához a képzések, a munkáltató és a munkavállaló hármasára van szükség.

  1. A képzéseket illetően főleg szakirányú továbbképzések, vagy mester képzések állnak rendelkezésre fenntarthatósági kötődéssel. Jelenleg még kevés a végzett szakember, de sok vállalatnál már vannak fenntarthatósági csapatok, ezekben sokszor biomérnökök, környezeti mérnökök kapnak helyet.
  2. A munkáltató oldalán azt lehet látni, hogy a fenntarthatósági szakértői, ESG-elemzői új pozíciókra a HR-nek egy szűk kínálatból kell bevonzania új munkavállalókat, ezért is kiemelten fontos, hogy a HR-es kollégák is tudják kommunikálni a vállalat értékeit. A munkavállalók felé pedig egyre inkább elvárás, hogy a egy-egy dolgozó a saját területén megtegyen mindent fenntarthatósági szempontból.
  3. A munkavállalóknál is új elvárások jelentek meg, a legfontosabb, hogy a munkahely, a cég önazonos legyen és valódi fenntarthatósági célokat mutasson be. Az állásinterjúkon sok tudatos kérdést kapnak a HR-es kollégák ezzel kapcsolatban. Ahogy a Z generáció egyre inkább bekerül a munka világában, úgy lesznek égetőbbek a valós vállalati programok.

Piaci versenyelőnyt jelenthet, ha a fenntarthatóság áthatja a vállalat működését. A meglévő kollégákat hosszú távon elkötelezettebbé teszi. Aki passzívabban kezeli a fenntarthatóság kérdését, az jó munkavállalókat veszítheti el, valamint azt az értéket, tudást is, amit a jelölt hozhatna a cégbe.

Sustainable Tech 2024
Franke Orsolya, kép forrása: Berecz Valter/Portfolio

Körfogásba hozva – A legjobb anyagmegválasztástól a hulladékkezelésig

Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetség ügyvezetője, elsőként arról beszélgetett a résztvevőkkel, hogy milyen munkaerőpiaci kihívásokkal küzd a retail szektor, valamint a hulladékkezelők. Elhangzott, hogy az automatizáció, valamint a kék galléros munkavállalóknál a folyamatok egyszerűsítése segítheti csökkenteni a munkaerőhiányt.

A körforgásos gazdaság témakörére áttérve Hankó Gergely elmondta, hogy az EU-ban az anyagok 11,5% tudjuk körforgásban tartani, ami roppant alacsony szám. 2030-as célkitűzés, hogy ezt az arányt uniós szinten megduplázzuk. A résztvevőktől megkérdezte, hogy milyen lépéseket alkalmaznak ennek érdekében.

Simon Anita, az Alteo Csoport fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese, elmondta, hogy az egyéni tudatosságnál kezdődik a körforgásban tartás. Ezután sok tényező következik, a láncolat végén a hulladékok feldolgozása áll, a visszaforgatásra - például a szerves hulladékok esetében - a biogáz-hasznosítás egy jó, és itthon is működő gyakorlat.

Évi 60 ezer tonna szerves hulladékot dolgozunk fel, amiből villamos energiát termelünk.

A jövőben a biogáz helyett a biometán előállítása a közlekedést tudja zöldíteni. Az elektronikai hulladékok esetében, a fenntarthatósági, gazdaságossági elvek megtartása mellett azon is el kell gondolkozni, hogy miként tudunk nemcsak újrahasznosítani, hanem vissza is állítani a körforgásba a termékeket, vagyis javítani.

Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs és kampány vezetője az élelmiszer-pazarlásról mondta el a tapasztalatait. "Az élelmiszer-kiskereskedelem a keletkező élelmiszerhulladék 5%-áért felel. 2016 óta mérjük és publikáljuk az élelmiszerhulladék adatainkat, 6 év alatt 73%-kal tudtuk csökkenteni a hulladék mennyiségét. A fogyasztásra alkalmas élelmiszereket elajándékozzuk, az állati fogyasztásra alkalmas termékeket állatmenhelyek kapják, de van biogázüzem partnerünk, valamint komposztálunk is. Az ezek után is fennmaradó hulladék végzi csak a lerakóban." - mondta el Hevesi Nóra, majd hozzátette, hogy a ruhák vállfáinak visszagyűjtésével is hatalmas műanyaghulladékot kerülnek el, ezeket a vállfákat újra, ugyanarra a célra felhasználják.

Furák Zoltán, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szenior technológia fejlesztési szakértője, elmondta, hogy a lineáris gazdálkodásról a körforgásosra átállás sok együttműködést igényel különböző szinteken. Egyéni szinten a cseréknek lehet nagy jelentősége, míg a vállalatoknál a gyártó, a gyűjtő, a nagyker, a kiskerlánc és a hulladékkezelő együttműködése mentén érhető el, hogy körforgásban maradjanak a nyersanyagok. A lakosság és a vállalatok együttműködése is elengedhetetlen: "2024-ben elindult az elkülönített biohulladék gyűjtés 14 városban. A kommunális szemetesbe kerülő anyagokat menteni, körforgásba tartani nem igazán lehet. Az elkülönített gyűjtési rendszerek használatát kell maximalizálni a körforgás megtartása érdekében." - emelte ki Furák Zoltán.

VAL_06167
Kép forrása: Berecz Valter/Portfolio

Mit hoz a visszaváltási rendszer?

A csomagolásokról is kérdezte Hankó Gergely a résztvevőket, leginkább a jelölésekről, a greenwashingról, majd a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos várakozások is előkerültek.

Hevesi Nóra beszámolt róla, hogy a saját márkás termékeknél az a célja a Tescónak, hogy kizárólag ott használjanak csomagolóanyagot, ahol az élelmiszer biztonsága megköveteli, de minimalizálják ennek a mennyiségét, újrahasznosíthatóvá teszik ezeket, és a jelöléseket is használják.

Simon Anita szerint az elmúlt egy évben a csomagolóanyagok szabályozottabban kerültek begyűjtésre. "Sok papírfólia-hulladékot kezelünk, italos dobozokat is nagy volumenben. A hulladékkezelőnél nagyon fontos lenne a megfelelő jelölés, hiszen akkor frakciónként lehet a hulladékot a megfelelő anyagáramba beilleszteni. Az italos doboznál azt látjuk, hogy sokáig körforgásban lehetne tartani, az előkezelések után a kohók olyan anyagokat tudnak előállítani ezekből, amelyek visszaforgathatók, biztosítva ezzel a folyamatos életciklust." - mondta el a szakértő.

Furák Zoltán hangsúlyozta, hogy a fogyasztót kell támogatni abban, hogy a kidobás során jó döntést hozzon. A személetformálásban a MOHU-nak nagy felelőssége van, nagyon egyszerű, konkrét üzeneteket kell nagy tömegnek átadni. Ha sokan szelektálják a hulladékokat, de nem mindig tökéletesen, akkor is többet érünk el, mintha tökéletesen, de kevesen válogatnák külön az egyes típusú hulladékokat. A gyártók a jelölésekkel is sokat tudnak segíteni ebben a lakosság számára.

Indul a visszaváltási, vagyis a DRS rendszer július 1-től

Furák Zoltán a beszélgetésben elmondta, hogy már kétezer felett van az italos palackokat visszaváltó automaták száma, amiket már januártól elkezdett a MOHU telepíteni.

Kizárólag a visszaváltási rendszerrel érhetők el az EU-s elvárásoknak megfelelő célszámok,

persze lesz 1-1,5 éves felfutási időszak, de utána, 2029-re a 90% feletti újrafeldolgozási arány csak ezzel a rendszerrel biztosítható. Üveg-, és fémcsomagolásra is vonatkozik a visszaváltás a műanyagok mellett. "Mennyiségi javulásra is számítunk, valamint minőségben nagyon tiszta hulladékáramra." - emelte ki a szakértő.

Hevesi Nóra elmondta, hogy május végére befejeződik a Tesco áruházaiban az automaták telepítése. A visszaváltható csomagolású termékek még nem minden esetben érkeztek meg a polcokra, illetve arra is érdemes felkészülni, hogy lesz egy olyan átmeneti időszak, amikor a betétdíjas és a még nem betétdíjas termékek is egyszerre lesznek a polcokon. "Nem megugorhatatlan feladat a palackok roncsolás nélküli visszavitele, de évtizedekig az volt a gyakorlat, és a kérés a lakosságtól, hogy nyomja össze, tapossa össze a palackokat. Ezt a megszokást kell most teljesen megfordítani." - hívta fel a figyelmet Hevesi Nóra, az egyszerű, de mégis problémás feladatokra.

Simon Anita hozzátette, hogy nemcsak a lakosságot, de az ipari vállalatokat is edukálni kell, valamint minőségi sztenderdekre is szükség van, enélkül nem biztosítható, hogy minőségi hulladékot engedjenek ki a vállalatok kezeik közül.

További beszámolók:

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde-Donald-Trump-részvény-elnökválasztás-befektetés