FONTOS Amerikai elnökválasztás: kiszivárgott, hogy Biden fontolgatja a visszalépést
Kiderült, mikor a legnagyobb a carsharing cégek forgalma Budapesten
Üzlet

Kiderült, mikor a legnagyobb a carsharing cégek forgalma Budapesten

Portfolio
Az európai nagyvárosokban egyre nő a carsharing szolgáltatások népszerűsége, főleg a fiatal felnőttek körében. A saját jármű fenntartási díjainak megtakarításán túl környezetvédelmi szempontok miatt is egyre többen választják a közösségi autózást. Egyelőre a legnagyobb számban rövidebb városi utakra veszik igénybe a szolgáltatást a felhasználók, de a nagyobb vidéki utazások, a reptéri transzferek száma is egyre nő – tudta meg a Portfolio a piacvezető wigo carsharing vezérigazgatójától.

Mint arról a Portfolio is beszámolt, az AutoWallis Csoport nemrég elindította saját carsharing márkáját, a wigo-t, melyet a korábbi Share Now felhasználók saját profiljukkal használhatnak tovább. Az átállás zökkenőmentesen, a tervek szerint zajlott – mondta el a Portfolio-nak Koralewsky Márk, a vállalat vezérigazgatója. A Magyarországon árbevételt tekintve piacvezető autómegosztó márka célja a váltással, hogy még hatékonyabban tudja kiszolgálni a felhasználói igényeket, és növelje az ügyfélélményt.

Több nyugat-európai nagyvároshoz hasonlóan Budapesten is elindult néhány éve a carsharing szolgáltatások integrálódása a közösségi közlekedésbe. Ez a városlakók érdeke is, hiszen ezáltal kevesebb dugó alakul ki az utakon, parkolóhelyek szabadulnak fel, és a felhasználók is rugalmasan, saját igényeikhez igazítva tudják váltogatni a különböző közlekedési formákat. A carsharing különösen praktikus mindazoknak, akik több különböző élethelyzetben vezetnek, akár egy hét leforgása alatt is: egy kisebb autóval könnyebb egy nagyvárosban parkolni, viszont a családlátogatáshoz a hétvégén alkalmasabb egy nagyobb csomagterű autó.

Jellemzően a 25-35 éves korosztály használja legaktívabban az autómegosztó szolgáltatásokat, ebben szerepe lehet annak is, hogy a fiatalabb generációk sokkal aktívabban keresik a fenntartható megoldásokat,

illetve digitális bennszülöttként teljesen természetes ennek a korosztálynak egy applikáción keresztül intézni az autóhasználatot. Ebben az életkorban sokaknak már van jogosítványa, saját kocsija viszont nincs, ezért számukra kézenfekvő a carsharing lehetőségével élni. A felhasználók között nagyobb számban találhatók férfiak, a női sofőrök óvatosabbak, kisebb számban mernek ismeretlen volán mögé beülni. A javarészt automata váltós, könnyen használható, modern és megbízható autóflottával megismerkedés után azonban ez tartózkodás viszont gyakran feloldódik.

Az ünnepek jelentik a csúcsidőszakot

Az ügyfelek átvezetése az új szolgáltatóhoz az eredeti tervek szerint, még karácsony előtt zajlott le, így az ünnepi időszakban megugró igénybevétel során már ismerni fogják a felhasználók az új applikációt, az elérhető lehetőségek közül kényelmesen tudják kiválasztani a számukra aktuálisan megfelelő opciót. Bár elsősorban rövidebb fővárosi utakra veszik igénybe a szolgáltatást, egyre több nyári balatoni kirándulást és ünnepi vidéki látogatást is közösségi autóval oldanak meg.

wigo carsharing

Az alkalmazás mostantól, időalapon automatikusan a legkedvezőbb csomagajánlatot számítja az útra, illetve az applikációban és a weboldalon is ellenőrizhető egy utazás várható költsége, így váratlan meglepetések nélkül lehetséges akár egy hosszabb, több napos utazást is carsharing szolgáltatással megoldani. A vállalat adatai alapján az év végi időszak leginkább az utazások hosszában különbözik a tavaszi és őszi felhasználási trendektől, ugyanis

sokan már a nagyobb bevásárlásokat és a családi látogatásokat közösségi autóval intézik az év többi időszakában is.

A reptéri utazások egész évben népszerűek az ügyfelek körében, de a nyári hétvégéken és az ünnepi időszakban különösen sokan választják ezt a lehetőséget, mivel a Holiday Parkolóban kijelölt wigo carsharing parkoló néhány perc sétára található a termináloktól, és itt ugyanúgy lehetséges elindítani és lezárni is az utazást, mint a zóna bármely más területén. A megújult alkalmazás egyik újdonsága szinte garantáltan hasznos lesz a reptérre utazóknak, ugyanis mostantól már perces utakra is elő lehet rendelni az autókat. Ehhez mindössze csak 48 órával az utazás előtt meg kell rendelni a kiválasztott autót a zónán belüli címre, ami a kért időpontban szinte a ház előtt fogja várni az utast.

Tavaly a felhasználók kétszer annyi kilométert utaztak a közösségi autókkal, mint egy évvel korábban, ennek a dinamikus növekedésnek köszönhetően a vállalat folyamatosan mérlegeli a lehetőségeket a külső zónákat illetően is. Ezekből, már most is szép számban érhetők el a szolgáltatáson belül, mint például Budakalász, Budaörs, Dunakeszi vagy Érd.

Címlapkép és fotó: wigo

A cikk megjelenését a wigo carsharing támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bét