Uniós források

Derékba törték Juncker "bulldózer" jobbkezének karrierjét

MTI
Martin Selmayr, az Európai Bizottság eddigi német főtitkára lesz novembertől a testület ausztriai képviseletvezetője - jelentették be szerdán Brüsszelben. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az eddigi 30 ezer ember helyett pár tucatot fog irányítani a Bizottság kötelékében ősztől, ami masszív lefokozásnak tűnik az ő kaliberéhez képest.
A vitatott körülmények között kinevezett Selmayr előző héten számolt be a tervezett lemondásáról, kiemelve, erre azon aggályok eloszlatása érdekében van szükség, amelyek szerint Ursula von der Leyen elnökké választásával túl sok lenne a német a Bizottság vezetésében.

A tájékoztatás szerint Selmayr augusztus 1-től a mostani mandátum lejártáig még Jean-Claude Juncker elnök különleges tanácsadójaként fog dolgozni, november 1-től pedig átveszi majd a bécsi képviselet vezetését.

Bennfentes források szerint Jörg Wojahn, a jelenlegi bécsi képviseletvezető Berlinben folytatja a munkát hasonló tisztségben.

Az Európai Bizottság tagjainak szerdai ülésén megállapodás született, hogy ideiglenesen a lett Ilze Juhansone fogja betölteni a főtitkári posztot, amíg az Ursula von der Leyen vezette új testület ki nem nevezi az utódot.

Az ülésen megköszönték a távozó tisztségviselők, Selmayr mellett Margarítisz Szkínász vezető szóvivő, valamint a versenypolitikai főigazgatóságot vezető Johannes Laitenberger kiváló munkáját.

Úgy gondolom, hogy a Juncker-bizottság öt éve ebben a formában nem lett volna elképzelhető Selmayr nélkül

- közölte Günther Oettinger költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős uniós biztos.

Többen bírálták a "hivatali visszásságokat", amelyeket szerintük elkövettek a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogász tavaly februári kinevezésekor. Az egyesek által "buldózerként" jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayrt a nyilvánosság számára teljességgel váratlanul választották meg, az EU-s ombudsman szerint egyenesen "puccsszerűen".

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával és így mintegy 30 ezer ember munkáját irányítja.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kemény üzenetek Csányi Sándortól: furcsa a kormány logikája, de ólommal a cipőnkben is jól futunk
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
magyar eu-források-brüsszel-épület-európa-Európai-Unió-nemzetközi-olaszország-tavasz-unió-üveg-zászló