Uniós források

1500 milliárd eurós gigantikus uniós mentőprogramon készül Brüsszelben, íme a keretek

Portfolio
Egy 1500-1600 milliárd eurós keretösszegű, azaz az összeurópai GDP 10%-át elérő gigantikus mentőprogramban gondolkodik az Európai Bizottság két uniós biztosa, akik a hétvégén több európai lapban is levezették ennek kereteit.

Thierry Breton, belső piacért felelős biztos és Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos cikke többek között a Bruxinfón is megjelent, amely a koronavírus válság miatt összeurópai válaszlépésre, szolidaritásra szólított fel és az alábbi főbb üzeneteket fogalmazta meg (a hétvégén Ursula von der Leyen többek között a Portfolio hasábjain vázolta az EU lépéseit és a működő szolidaritást):

  • Az Unió előtt álló kihívások középpontjában álló finanszírozási kérdéssel való megbirkózáshoz három alapelvet fektetett le a két uniós biztos: 1) egyetlen tagországot sem szabad kihagyni; 2) egyetlen gazdaság sem maradhat magára a világjárvány áldozataként; 3) valamennyi tagállam hasonló feltételek mellett kell, hogy hozzáférjen a céljaik finanszírozásához szükséges forrásokhoz.
  • További alapfeltétel, hogy a 27 tagállam finanszírozási igényeinek arányosnak kell lenniük a szóban forgó kihívások mértékével. Emlékeztetnek rá, hogy a Bundestagban megszavazott 356 milliárd eurós, kiegészítő többletkibocsátásról szóló terv (az első 600 milliárd eurós terv mellett, amely 400 milliárd garanciát tartalmazott) gyakorlatilag a német GDP 10% -át teszi ki.
  • Amennyiben ezt a 10%-ot vesszük alapul az uniós igények felmérése céljából, akkor a finanszírozási igények 1500-1600 milliárd euróra rúghatnak. Ez az összeg közvetlenül elérhető lenne a gazdasági szereplők számára – veti fel a két biztos. 
  • Ebből 750 milliárd eurót tesz ki az EKB által bejelentett eszközvásárlási program (államkötvények megvételi tervét jelentette be)
  • További 100 milliárd eurót tenne ki az új európai munkahelyvédelmi program (SURE), amelyet a Bizottság a munkavállalók jövedelmének fenntartása érdekében terjesztett elő múlt csütörtökön 
  • A további kiegészítő támogatás származhat már létező vagy az európai szerződések keretein kívül eső, még nem létező eszközökből. Például az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) programjaiból, de átdolgozott, innovatív és a krízis megoldására szabott feltételekkel.  Vagy az Európai Beruházási Banktól (EBB), amelynek forrásait a helyzet sürgősségére tekintettel rövid határidővel megnövelnénk.
  • A rendkívüli forrásigény miatt szükség lesz egy negyedik európai finanszírozási pillérre is: a tagállamoknak most együtt kell megmutatniuk, hogy közös erővel képesek innovatív döntést hozni. Példaként hozza fel a két uniós biztos egy Európai Alap életre hívását, amelynek kifejezett célja a hosszú távú kötvények kibocsátása lehet.  Egy ilyen innovatív pénzügyi alap költségvetési forrásokkal is kiegészíthető lenne, természetesen a források hatékony felhasználását szabályozó feltételrendszerrel, különös tekintettel a finanszírozás céljára, amelyet szigorúan a jelenlegi válsághoz kapcsolódó közös ipari fellendülési beruházásokra lehetne korlátozni.

Címlapkép forrása: 

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 3: Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and President of the European Commission Jean-Claude Juncker (R) shake hands.