Kiszámolták, ki jár jól a Brexittel
Uniós források

Kiszámolták, ki jár jól a Brexittel

Portfolio
Öttel több képviselője lesz az Európai Néppártnak az Európai Parlamentben a britek január 31-i kilépése és az így megüresedő 73-ból 27 mandátum tagállamok közötti újraelosztásának következtében. Az EPP mellett csak a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia növeli majd képviselőinek számát a frissített, 705 tagú EP-ben, mindenki más rosszabbul jár majd - írja a Bruxinfo.

A politikai centrumhoz tartozó parlamenti frakciók közül egyedül az Európai Néppárt jár jól a brit kilépés miatt szükségessé vált mandátum-újraelosztással. Az EP belső kutatóintézete kiszámolta, hogy az egyes frakciókra milyen hatással lesz a 73 brit képviselő távozása és 27 mandátum újraelosztása 14 tagállam között. (A fennmaradó 46 képviselői helyet a későbbi bővítésekre tartalékolja az EP, amelynek így a létszáma átmenetileg 705-re csökken). Az aktualizált számokat Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője tette közzé Twitter-oldalán. 

Az EPP lesz a legnagyobb nyertes, mivel a britek lelépésével nem veszít helyet, viszont öt új mandátumot jelent majd számára a bővülés. A néppárti frakció létszáma így 182-ről 187 főre nő majd. A legnagyobb frakción kívül csak a szélsőjobboldali, radikálisan eurószkeptikus Igazság és Demokrácia (ID) tesz majd szert az eddiginél több képviselőre, 73-ról 76-ra nő a létszám. 

A legnagyobb veszteséget a függetleneknek kell majd elkönyvelniük, akik nem alkotnak önálló frakciót, viszont a Nigel Farage-féle Brexit-pártiak eddig a függetlenek között foglaltak helyet. A Brexit után az előrejelzés szerint 26 fővel, 27-re csökken majd a függetlenek létszáma a Parlamentben. 

  • A második legnagyobb pártcsoport, a Szocialisták és Demokraták létszáma 154 főről 148-ra olvad. Érdekesség, hogy az EP-n belüli relatív arányuk a hatfős veszteség ellenére még javulni is fog (20 és félről 21 százalékra). 
  • A centrumpártok közül a liberálisokat (Renew) éri majd a legnagyobb veszteség: 11-gyel lesznek kevesebben, int jelenleg (108 helyett 97 tag).
  • Az európai zöldek is buknak 7 képviselőt (74-ről lemennek 67 főre).
  • A brit konzervatívokat is sorai között tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csak három helyet veszítenek (65 helyett 62 fős frakció),
  • míg az Egyesült Baloldal egy mandátumnak lesz kénytelen búcsút mondani. 

A korábbi megállapodás értelmében a brit kilépés után Franciaország és Spanyolország plusz 5, Olaszország és Hollandia (3-3), Írország plusz 2, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Szlovákia, Horvátoszág, Észtország, Lengyelország és Románia 1-1 további képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

Magyarországot nem érinti a kiigazítás, így továbbra is 21 képviselője lesz. 

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag