AI a csalásmegelőzésben – a Visa új szolgáltatásokkal erősít (x)
Prémium

AI a csalásmegelőzésben – a Visa új szolgáltatásokkal erősít (x)

PR cikk
A Visa új dimenziókat nyit a biztonságos pénzügyi tranzakciókban.

A Visa 60 éve játszik fontos szerepet az európaiak mindennapjaiban. A világ egyik legnagyobb technológiai platformjaként 276 milliárd tranzakciót bonyolít le évente az összesen 4,3 milliárd Visa kártyán világszerte[1]. Ügyfeleit és partnereit adatközpontjaival több mint 16 millió kilométer hosszú privát telekommunikációs hálózatán keresztül kapcsolja össze, ez azt jelenti, hogy hálózatának hosszával 400-szor megkerülhetjük a Földet.

A Visa a biztonságot helyezi minden tevékenységének középpontjába, ezzel teremti meg és tartja fenn a kereskedelembe vetett bizalmat. Jól szemlélteti ezt a bizalmat, hogy a vásárlók 3,5-szer nagyobb valószínűséggel gondolják azt, hogy egy webáruház biztonságos és 2-3-szor nagyobb valószínűséggel lépnek be egy ismeretlen üzletbe, ha meglátják a Visa logót.[2]

A Visa úttörő szerepet játszott a mesterséges intelligencia használatában a csalások valós idejű észlelése érdekében. A fizetési módokat vizsgálva a Visa hálózatán mérték világszerte az egyik legalacsonyabb csalási arányt, ami annak köszönhető, hogy világszerte több mint 10 milliárd dollárt fektetett be technológiába, többek között a csalások visszaszorítására és hálózati biztonságának növelésére. Csak az elmúlt öt évben 500 millió dollárt fordított mesterséges intelligencia és adatinfrastruktúra fejlesztéseire. Tavaly a Visa 40 milliárd dollár értékű csalási kísérlet megakadályozásában működött közre, ami közel kétszerese az előző évi adatnak[3].

Visa_Paris24_HU_Brand_NetMedia_1500_v01

Átfogó, hálózatfüggetlen csalásfelismerő megoldás

A Visa évente több mint 200 milliárd tranzakciót ellenőriz, és minden tranzakcióban 500 egyedi jellemzőt elemez, hogy valós időben azonosítsa és állítsa meg a csalásokat[4]. Ez az ellenőrzés tranzakciónként körülbelül egy milliszekundumot vesz igénybe. A gépi tanulási modellek minden tranzakciónál megvizsgálják a vásárló múltbeli tevékenységeit, mintáit és több mint 500 kockázati attribútumot, hogy egy kockázati pontszámot hozzanak létre. Ezt megosztják a kártyabirtokos bankjával, ahol megszületik a döntés a tranzakció jóváhagyásáról vagy elutasításáról.

Újdonság, hogy a Visa ezt a szolgáltatását kiterjesztette a nem Visa kártyás fizetésekre is, ezzel átfogó mesterséges intelligencia alapú csaláskockázat-kezelési megoldásai hálózatfüggetlenné váltak, és lehetővé teszik a kibocsátó bankok számára, hogy egyetlen csalásfelismerő megoldással egyszerűsítsenek működésükön.

Visa az azonnali fizetések védelmében is

A világszerte működő azonnali fizetési rendszerekkel együttműködve a Visa 70 éves szakértelmére támaszkodva alkalmazza a mesterséges intelligenciát, hogy segítse csökkenteni a csalásokat. Ez az új szolgáltatás mélytanulásos mesterséges intelligencia észlelési modellek segítségével valós idejű kockázati pontszámot ad, amely a csaló tranzakciók automatikus, még azok bekövetkezése előtti blokkolásával segíti a pénzintézeteket a csalások megelőzésében.

A Visa és a Pay.UK, az Egyesült Királyság kiskereskedelmi fizetési műveleteit irányító szervezet partnersége keretében egy 12 hónapos tesztidőszakban elemezték a brit kereskedelmi banki tranzakciók milliárdjait (az éves brit számlák közötti tranzakciók több mint 50%-át). A teszt igazolta, hogy a vállalat legújabb AI technológiájának alkalmazásával drasztikusan csökkenthető az évente csalásokkal okozott 600 millió font[5] értékű kár. A közzétett eredmények szerint a bankok kifinomult csalásészlelési rendszerein átjutott csalárd tranzakciók 54%-át képes volt időben azonosítani a Visa. Ez azt jelzi, hogy akár 330 millió font is megtakarítható az Egyesült Királyság lakossága, vállalkozásai és gazdasága számára.

[1] Visa éves jelentés 2023

[2] Value of Visa signage report, 2019

[3] Visa éves jelentés 2023

[4] VisaNet adat, https://usa.visa.com/run-your-business/visa-security/risk-solutions/authorization-optimization.html

[5] Az Egyesült Királyság pénzügyi csalásáról szóló 2024. évi jelentés

(x)

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 3