Prémium

Így határozz meg céges célokat, hogy a portást is motiváld (x)

PR cikk
Megmutatom, hogy lehet merev stratégia helyett célokkal vezetni.

A stratégia sokszor egy vastag és átláthatatlan dokumentumot jelent, amit évente elővesz a menedzsment, és kínkeservesen próbál ez alapján célokat meghatározni. De egy gyorsan változó környezetben, ahol fontos, hogy azonnal tudjunk reagálni, és hogy a szervezet minden szintjén tudjanak döntéseket hozni a stratégia mentén, új stratégiatervezési módszerre van szükség.

okr_abra

Egy A/4-es lap elég

Hiszen az OKR (Objectives & Key Results) módszernek az egyik lényege, hogy egyszerűségre sarkall. Lényege, hogy vállalati szinten fogalmazzunk meg legfeljebb 4-5 célt, és minden célhoz rendeljünk 4-5 kulcseredményt. Ezek a célok legyenek mindenki számára érthetőek. Ilyenekre gondolok: növeljük az árbevételt; javítsuk a termelékenységet; szerezzünk új piacokat.

Ezután a vállalati üzletágaknak kell végiggondolni, hogy ők miként tudnak hozzájárulni a vállalati célok eléréséhez. Miután megfogalmazták a célokat és kulcseredményeket, egy bigroom planning során minden terület OKR-jét megismerjük. Itt világossá válhat, hogy melyik terület mit támogat, hogy hol tudják a területek egymást segíteni, és miként lehet a párhuzamosításokat felszámolni. Lebomlanak a silók, új együttműködések indulnak el.

Ideális eseteben egy üzleti terület OKR-je egy A4-es lapra jól olvasható betűmérettel írva is elfér. Nemcsak a célok, hanem a cél elérését mutató kulcs eredmények is. Így lesz átlátható és mindenki számára befogadható a stratégia.

Vityi Peter v2

Priorizálj!

Egy vállalat, aminek 15 célja van, nehezen fogja ezeket a célokat kézben tartani. Priorizálni kell, 4-5 célra szűkíteni kell a kört, amit az adott időszak alatt a vállalat el akar érni. Ez segít fókuszálni.

Ha bejön egy új fontos szempont, lehetőség, akkor a negyedéves review-n kiértékelhetjük, hogy a meglevő célokhoz képest akarunk-e változtatni vagy sem. Ha annyira kritikus ez az új cél elérése dönthetünk valamelyik korábbi cél elhagyásáról, és az új lehetőség beemeléséről. Hiszen a piac olyan gyorsan változik, hogy a rendszer rugalmassága az egyik legnagyobb versenyelőny. Viszont a 4-5 célos limit segít abban, hogy ne forgácsolódjanak szét az erőforrásaink.

A stratégiát nemcsak megalkotni kell, de a dolgozóknak is kézzelfoghatóvá tenni. Egy szállítmányozási cég portásának nehezen megfogható az a cél, hogy növelni kell az árbevételt. De ha azt mondjuk, hogy ő ehhez azzal járulhat hozzá, ha gyorsabbá teszi a teherautók beengedését, akkor motivált lesz saját folyamatainak optimalizálásában. Az egységek szintjére lebontott célok segítik, hogy összhangban legyenek a mikrodöntések, és a stratégia irányába mozdítsák a vállalatot.

Vityi Péter

a KÜRT Akadémia ügyvezetője, a Microsoft egykori magyarországi és regionális vezetője

(x)

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1