Prémium

Erősítené a kkv-k kockázattudatosságát az Erste Treasury (x)

Portfolio
Míg a treasury szolgáltatásokkal kapcsolatban sokan gondolják, hogy csak a nagyvállalatok számára előnyösek, több bank (köztük élen járóan az Erste Bank) egyre nagyobb mértékben teszi elérhetővé őket a kis- és középvállalkozások számára is. A treasury szolgáltatásokkal lehetővé válik az ügyfelek számára a pénz- és devizapiacokhoz való közvetlen hozzáférés az egyedi árazású konverziókon keresztül, valamint a devizaárfolyam és kamatkockázat kezelés, illetve likviditásmenedzsment. Geiszbühl Mihállyal, az Erste Treasury igazgatójával beszélgettünk a magyar kkv szektor pénzügyi igényeiről, és az Erste Treasury kkv-k számára is releváns szolgáltatásairól.




Hol tart ma a magyar kkv szektor a pénzügyi eszközök ismeretében? Mik az Erste tapasztalatai?



Erősítené a kkv-k kockázattudatosságát az Erste Treasury
Bár az utóbbi években folyamatosan nőtt az Erste Treasury szolgáltatásait használó kkv-k aránya, még így is elmaradunk e tekintetben a régiós, például a cseh átlagtól. Csehországban ugyanis bár kisebb arányban van devizabevételük ezeknek a vállalkozásoknak, mégis nagyobb arányban használnak Treasury szolgáltatásokat. Az IMAS International által az Erste Bank számára készített régiós felmérés szerint a magyar kkv-k 22 százaléka nyilatkozta, hogy valamelyik bankon keresztül végez devizaváltási tevékenységet, viszont a vállalkozásoknak pusztán 4 százaléka foglalkozik piaci kockázatkezeléssel, ami kifejezetten alacsony aránynak tekinthető. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy egyre kinyílik a kkv piac, és már kisebb, mikrovállalkozások is érdeklődnek a szolgáltatásaink iránt.

Milyen típusú kkv-knak, milyen Treasury szolgáltatások lehetnek relevánsak?

Elsősorban azoknak az exportorientált magyarországi vállalkozásoknak lehet rendkívül hasznos a Treasury szolgáltatáspalettája, amelyeknek jelentős bevételük származik valamilyen külföldi devizából. Ezeknek a vállalkozásoknak átfogó devizapiaci szolgáltatásokat nyújtunk, például a devizakonverziós árfolyamkockázatok kezelését, amelyen keresztül a kkv-k mérsékelni tudják a devizaváltásokból eredő pénzügyi kockázatokat. Például a határidős árfolyam-megállapodás keretében az ügyfél az adott deviza jövőbeni árfolyamát rögzítheti előre, így az árfolyamkockázata kiküszöbölhető. Ezen kívül a likviditáskezelés keretében pedig olyan befektetési eszközöket kínálunk, amelyek nagyon jól igazíthatóak az ügyfél pénzgazdálkodásához és kockázat vállalási képességéhez. Az előbb említett szolgáltatásokon túl a kkv-k hasznos, és a mindennapi operatív folyamatok lebonyolításában releváns tanácsadást kaphatnak az Erste Treasury tapasztalt szakértőitől.

Hogyan próbálja az Erste Treasury elérni a kkv-kat?

Ma az Erste Treasury kétféle szolgáltatás csomaggal célozza meg az ügyfeleit. Az egyik egy tranzakciós szolgáltatáscsomag, amihez gyorsan, megbízhatóan végrehajtott, versenyképes árazású treasury szolgáltatások tartoznak. A másik csomag pedig válasz a cégek összetettebb, pénz- és deviza piacokhoz kapcsolódó problémáira, igényeire. Mi ezt kiegészítjük azzal, hogy egyfajta edukáló, tanácsadó szerepet is betöltünk. Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy felkeressük az adott vállalatot, pontosan megismerjük, felmérjük a pénzügyi kockázatait és egy átfogó pénzügyi elemzést készítünk, amiben felhívjuk a figyelmet a vállalat pénzügyi kockáztatott értékére. A magyar kkv szektoron belül az esetek nagy részében kétféle hozzáállást tapasztalunk a kockázatkezelés tekintetében: vagy egyszerűen nem épült be ez a fogalom az adott vállalat kultúrájába, vagy a kockázatkezelés folyamata és keretrendszere nincs megfelelően kiépítve. Itt látunk elsősorban lehetőséget rá, hogy támogassuk ügyfeleink pénzügyi folyamatainak fejlesztését és közös célként erősítsük pénzügyi kockázattudatosságukat.

Milyen jövőbeli tervei vannak az Erste Treasury-nek?

Igazodva az Erste Bank stratégiájához mi is folyamatosan nyitunk a kkv-k felé. Célunk, hogy a banki treasury szolgáltatások palettáján teljes, minden igényre kiterjedő szolgáltatást tudjunk nyújtani a kkv-nak. Hosszabb távú, nem titkolt üzleti célunk, hogy mi legyünk az első számú Treasury szolgáltató, az Erste Bankkal kapcsolatban álló ügyfelek körében. Ezeken túlmenően pedig szeretnénk élen járni a digitális szolgáltatások terén is - idei terveink között szintén szerepel az Erste Treasury NetTrader devizakereskedési szolgáltatásunk továbbfejlesztése is.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2