Prémium

Nyílnak a pénzcsapok (x)

Portfolio
Az MNB legfrissebb adatai szerint 2015 harmadik negyedévében a hazai kis- és közepes vállalkozások hitelállománya jelentős mértékben, 74 milliárd forinttal bővült. A vállalati hitelezés helyzetéről Tóth Viktorral, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetőjével beszélgettünk.


A kkv hitelezés éves növekedési üteme 3,5 százalékot ért el az első kilenc hónap végére. A Budapest Banknál is tapasztalható lendület a vállalati hitelezés terén?

Bankunknál már az elmúlt években is jelentősen bővült a kkv-hitelállomány: 2010 és 2014 között közel a kihelyezett új hitel, a ki nem használt hitelkeret valamint a garanciaállományunkat 50 százalékkal növeltük egy csökkenő piacon. Nálunk a pozitív trend folytatódik: az idei harmadik negyedévben a kkv piac 0,9%-kal növekedett, miközben bankunk 3,4%-kal növelte hitelezési aktivitását.

Mennyiben köszönhető az eredmény a Növekedési Hitelprogramnak (NHP)?



Nyílnak a pénzcsapok
Az új kihelyezések szempontjából egyértelműen látszik az NHP szerepe, a program bekerült a kkv-k látókörébe, és jelentős szeletet hasít ki a finanszírozásból. A bankcsoport az NHP második fázisában szeptember 30-ig több mint 116 milliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki, amelynek harmadát a bank számára kiemelt fontosságú agrárszektorba kihelyezett hitelek tették ki. A bankcsoport kiemelt figyelmet fordít a legkisebb, kétszázmillió forint alatti árbevételű vállalkozásokra is: az NHP2 keretében több mint 2,5 milliárd forint hitelt folyósított ezen szegmens részére. Az NHP 2-es kihelyezések tekintetében a pénzintézet leányvállalatai is szép teljesítményt produkáltak: a Budapest Lízingnél megkötött szerződések összértéke szeptember végére meghaladta a 25 milliárd forintot, a Budapest Autóé pedig megközelítette a 7 milliárd forintot.

Mi várható 2016-ban?

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a hazai kis- és közepes vállalkozások fele tervez a következő három évben beruházást. Az is látható, hogy számottevő volt az NHP folytatására és az EU pályázatokra várva elhalasztott beruházások száma: a beruházások 12%-át halasztották el a vállalkozások az elmúlt két évben a pályázati lehetőségek hiányában. A jövő évben éppen ezért megugorhatnak a beruházások. A bankcsoport stratégiai változást tervez, jövőre a kkv-kon belül speciális szegmenst alkotó őstermelők felé is nyitunk, a sajátos helyzetüket figyelembe véve egy sokkal egyszerűbb és számukra könnyített hitelfeltételekkel elérhető programot fogunk meghirdetni.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2