Prémium

Elektronikus számlázás - mit vár el az adóhatóság (x)

Portfolio
2013. január 1-jétől a meghatározó változások között szerepel az elektronikus számlázásra vonatkozó szabályozás egyszerűsítése. A 2010/45/EU Irányelv rendelkezéseivel összhangban az új szabályok segíthetik a vállalkozások költségeinek csökkenését, a versenyképesség javítását. A módosítások nyilvánvalóan a papíralapú számlákkal kapcsolatos adminisztratív terhek további növelése ellen is hatnak. A tagállamok adóhatóságainak is haladni kell a korral, és kimondhatjuk, hogy a papír alapú bizonylatolás hegemóniája véget ér.
Elvárás a kötelező tartalmi elemeken túl mind a papír alapú, mind az elektronikus számla kibocsátásával kapcsolatban, hogy biztosítsa
  1. a számla eredetének hitelességét,
  2. az adattartalom sértetlenségét és
  3. az olvashatóságot (emberi szem általi olvashatóság - számla olvasását biztosító szoftvert is meg kell őrizni)
a kibocsátás időpontjától a számla megőrzésére vonatkozó időszak végéig.

Ennek a hármas feltételnek bármely olyan üzleti ellenőrzési eljárással eleget lehet tenni, amely megbízható ellenőrzési kapcsolatot biztosít a számla és a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás között.

Nyitott a kérdés, hogy pontosan melyek azok az eljárások, amelyek megfelelnek ezen elvárásnak az áfa törvényben felsorolt, külön nevesített törvényi vélelemmel biztosított megfelelésű eljárás - a minősített elektronikus aláírással ellátott számla és az elektronikus adatcsererendszerben (EDI) létrehozott és továbbított adat - mellett. Ezek az üzleti eljárások alapesetben az adózó részéről elvárt kellő körültekintést és a folyamatok megfelelő dokumentálását igénylik egy ellenőrzés során.

A számla mellett fel kellene tudni mutatni minden olyan anyagot, ami a tranzakció létrejöttének hitelességét hivatott szolgálni pl. megrendelők, átvételi bizonylatok, e-mailben hibaüzenet nélkül kiküldött elektronikus anyagok, teljesítésigazolások, szerződő fél egyértelmű azonosítása - e-mail cím önmagában nem elegendő. A cél mindenképpen az lenne, hogy az információ technológiai eljárások segítségével (zárt rendszer, későbbiekben nem módosítható adatmegőrzés/archiválás, visszakereshető adatbázis az elektronikus számlák továbbításával kapcsolatban) a fenti hármas feltétel igazolható legyen mindkét fél oldalán, és az egyszerűsítésnek ne az legyen a hatása, hogy még több bizonyító dokumentumot kelljen prezentálni papír alapon.

Fontos kiemelni, hogy az elektronikus számla kibocsátásához a számlabefogadó beleegyezése szükséges, mely nem feltétlenül fontos, hogy egy előzetes írásos megerősítés formájában öltsön testet (a számla befogadásával és a kifizetéssel a számlabefogadó beleegyezése megtörtént).

Az adóhatósági ellenőrzések során pedig figyelni kell arra, hogy az évekkel később lefolytatott adóellenőrzések során a fejlettebb technológiai környezetben is meglegyenek azok az eszközök, szoftverek, melyek segítségével az adóhatóság a bizonylatok meglétét, hitelességét ellenőrizni tudja.


Elektronikus számlázás - mit vár el az adóhatóság

Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker