Prémium

A németek aranytudatossága (x)

Portfolio
Lassan közhelynek számít az a kijelentés, hogy amihez a németek nyúltak az az elmúlt fél évszázadban, az az esetek többségében arannyá változott. Gazdasági teljesítőképességük, a globális politikai palettán játszott szerepük, valamint a válságban az EU zászlóhajójaként történő fellépésük mind elismerésre méltó. És ne felejtkezzünk el a labdarúgásról sem, amelyet 22-en játszanak és mindig a németek nyernek...
Az említett sikerekben nagy szerepet játszott a megfontolt, tudatos gondolkodás mód, amelyhez következetesség kapcsolódik. Ez jól érzékelhető a németek takarékoskodási és vagyonmegóvási magatartásában is.

A neves berlini Steinbeis Főiskola most megjelent tanulmánya szerint a német háztartások 8.000 tonna fizikai arannyal rendelkeznek. Ennek értéke 346 milliárd euró! A felsőfokú oktatási intézmény legutóbb 2010 végén készített hasonló felmérést és akkor 436 tonnával kisebb volt a németek sárga fém vagyona.

Ez az elképesztő aranymennyiség arról tanúskodik, hogy a német polgárok széles rétege tudatában van a nemesfém vagyonmegóvó képességének. A világ jelenlegi összarany-mennyiségének több, mint öt százaléka van német magántulajdonban és lakosság körülbelül 90 százalékának van sárga fémből készült ékszere, tömbje, valamint érméje. Különösen a havi nettó 4000 euró feletti bevétellel rendelkező háztartásokban népszerű ez a befektetési forma. Egy év alatt megduplázódott ennek a társadalmi osztálynak az aranyvagyona. A német államnak a World Gold Council (WGC) legutolsó kimutatása szerint 3.391 tonna aranya van és ezzel a listán a második helyen áll az Egyesült Államok mögött. Érdekesség, hogy az amerikai állami aranyvagyon mennyisége körülbelül megegyezik a német háztartások által birtokolt aranytulajdonnal.

Az említett tanulmány szerint a nemesfémet vásárló emberek szinte kivétel nélkül elégedetten nyilatkoztak döntésükről és a jövőben tovább akarják növelni tömb és/vagy érme készleteiket. 85 százaléka a befektetőknek közép-/hosszútávon kívánja megtartani aranyát. A legtöbb német maga szereti megvenni a lakóhelyéhez közel eső bankban és készpénzzel fizet. Meglepő, hogy a vásárlók fele otthonában tartja a nemesfémet. A tömböket jobban kedvelik, mivel azokról azt tartják, hogy nehezebb hamisítani. Az érmék kapcsán inkább az esztétikai élményt említik. A németek az elmúlt években jóval több pénzt fektettek aranyba, mint pl. részvényekbe.

Az aranykereslet, a világ számos országához hasonlóan, Németországban is kimagasló eredményeket ért el 2011-ben. Összesen 159 tonna sárga fémet értékesítettek. A WGC negyedéves jelentése szerint tavaly a harmadik negyedévben 59,3 tonna forgalmat bonyolítottak le. Ennél magasabb háromhavi adatot csak 2008 utolsó negyedében mértek, 71 tonnát. Igaz, ekkor szembesültek a németek széles tömegei a válság első hullámainak hatásaival. 2012 első felében az ország sokak által irigyelt gazdasági stabilitásának köszönhetően jelentősen visszaesett a kereslet. Már az első három hónapban mintegy 44 százalékkal kevesebb érmét és tömböt adtak el, mint egy évvel korábban, vagy 2011 utolsó negyedévében. Német vezető pénzintézetek és neves befektetési tanácsadók ezt a visszaesést egy normális folyamat részének tekintették, egy túlfűtött keresleti állapotot követő időszaknak, amelyet csakis a stabil üzleti alapokra építkező, egyidejűleg más aranyalapú szolgáltatást is kínáló kereskedők tudnak túlélni.

Az euróövezet egyre nagyobb terhet jelentő válsága és a gazdaság érezhető lassulása miatt ez év végére újból pezsgésnek indult a belföldi nemesfém kereskedelem a németeknél. Az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező kereskedőház, a Pro Aurum adatai szerint egy hónap alatt 30 százalékkal nőtt a cég forgalma. A vagyonosabb középosztály mellett a vállalkozások is nagy érdeklődést mutatnak, mivel az éves nyereségük egy részét nemesfémekbe és nyersanyag-alapokba próbálják befektetni a biztos hozamok reményében. Az aranyról köztudott, hogy 2002 óta nem okozott csalódást a befektetők számára, hiszen egy évtized alatt az euróban számolt ára több mint négyszeresére emelkedett.

A jövő évi kilátásokat illetően egy dologban egyetértenek a németországi pénzintézetek és elemzők: az arany tartós erősödését kiváltó fő okok, fundamentumok jövőre sem változnak érdemben, vagyis továbbra is pl. a pénz hígításával próbálják a válság hatásait tompítani. A jegybankok töretlen lelkesedéssel fogják a sárga fémet a nemzeti valuták értékvesztésének ellensúlyozása érdekében vásárolni. És akkor még nem beszéltünk az amerikai gazdaságot egyre nagyobb nyomás alatt tartó belföldi adóssághegyekről, a határozatlan időre bevezetett mennyiségi lazítás, a QE-programjáról. A Deutsche Bank 2013-ra 2113 USD/uncia árral számol, sőt 2014-re átlagosan 2000 USD/uncia átlagárat prognosztizál. A Commerzbank is hasonló adatokkal számol jövőre azzal a kiegészítéssel, hogy a masszív aranyvásárlásokból a kormányzati intézkedések sokkhatásaitól magához térő India is komoly részt fog vállalni.

www.arteus-capital.com
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker