Prémium

Arany, mint befektetés - bármikor bejöhet? (x)

Portfolio
Az európai pénzügyi viharok kapcsán az utóbbi időben egyre többször került előtérbe az aranyba történő befektetés, mind menekülési, mind pedig vagyongyarapítási célból. Persze, ahogy a sokszor elkoptatott közhely mondja: nem mind arany, ami fénylik. Holics Balázzsal, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking főosztályvezető-helyettesével az aranybefektetések kockázatairól beszélgettünk.
- Az év elején újra tetőzött az aranyláz, akkor sok befektető, illetve a hazai és külgazdasági viharoktól megijedt magánszemély menekítette befektetését aranyba. Hogy látják az FWR-nél, mennyire igazolta az idő ezeket a befektetési döntéseket?

Nagyon fontos elmondani, hogy aki aranyat vásárol, az lényegében egyfajta biztosítást vásárol a hazai és a nemzetközi viharokkal szemben. Az arany ugyanis évszázadok, sőt évezredek óta, komoly válsághelyzetek idején mindig is a biztonságos mennyországot jelentette, egy eszközt, amivel bármilyen válságot át lehetett vészelni. Éppen ezért mindenki, aki aranyat és ezáltal egy biztosítást vásárolt a válsággal szemben, semmiképpen sem tud rosszul járni, főleg ha szakértő által került beállításra a megvásárolni szükséges mennyiség. Nagyon fontos ugyanis, hogy teljes vagyonunkhoz mérten hány százalékos arany aránnyal futunk, mi az a százalékos arány, amivel meg tudjuk vásárolni azt a biztonságot, hogy történjék bármi is a nagyvilágban mi nyugodtan ülhetünk otthon a karosszékben.

Számszaki szempontból 2012 év elején, aki aranyat vett - bármilyen célból is, legyen szó spekulatív vagy stratégiai vásárlásról - minden szempontból jól járt. Egyik oldalról azért, mert az árfolyam jelenleg magasabban van, másik oldalról pedig a környezetet vizsgálva soha nem volt kecsegtetőbb az arany árfolyamának kilátása. Most, amikor a világ összes gazdaságilag jelentős országa soha nem látott pénznyomtatásba kezdett, minden adott ahhoz, hogy tovább emelkedhessen az arany árfolyama.

- Az arany piacán vannak tájékozott, és kevésbé tájékozott befektetők, a különféle elemzésekből az is kiderült, hogy hiába kapcsolódik az aranyhoz a biztos befektetés mítosza, rosszul időzített, pánikalapú tranzakciókkal akár jelentős veszteséget is el lehet könyvelni. Érdemes egyedül belevágni?

Egyedül semmiképp nem érdemes belevágni. Mindenképp érdemes szakértőhöz fordulni, mert bár egyszerű terméknek/befektetésnek tűnik az arany, azonban ha egy portfolióban betöltött szerepe szempontjából vizsgáljuk, akkor azt kizárólag egy profi szakértő tudja megmondani, hogy a vásárló céljától függően a portfólió hány százalékát érdemes aranyba fektetni. Erre mi az FWR-nél komoly számításokat készítettünk aranypartnerükkel, a Claritas Fontinum Kft.-vel közösen.

Az arany az utóbbi 11 évben egy folyamatos emelkedő trendben van, bár voltak kisebb-nagyobb korrekciók az árfolyamban, de rosszul senki sem tudott járni, bármilyen célból is - spekulatív vagy stratégiai - vásárolta aranyát. Sokkal inkább a túlzott mértékű/vagy túl alacsony, illetve a befektetési célhoz mérten nem megfelelő összetételű aranyvásárlásban látunk problémát pánikszerű vásárlások idején. Amennyiben kéznél van egy megfelelő szakember, ezeket ki lehet küszöbölni.

- Igaz-e, hogy többféle arany is létezik a befektetési piacon? Van lehetőség arra, hogy fizikailag is az ügyfélhez kerüljön?

Igen, többféle arany is létezik a piacon. Nagyon fontos, hogy kizárólag befektetési aranyat vásároljunk, 999,9 tisztaságút illetve, minden egyes aranytömb a gyártó által kibocsátott certifikáttal, azaz bizonyítvánnyal legyen ellátva. Kisebb tisztaságú, nem megfelelő gyártó által gyártott vagy certifikáttal nem rendelkező aranytömb jóval kevesebbet ér! Az FWR-nél minden befektetési arany vásárlás esetén fizikailag kerül az ügyfél birtokába az aranytömb. Van lehetőség biztonsági őrzésre is, mely során a bank széfjeiben őrzi ügyfelei aranyát.

- Jelenleg mik a kilátások, növekedni, csökkenni, vagy stagnálni fog az arany árfolyama? Mennyire kiszámítható, mennyire volatilis a piac? Aki 2008 végén, a válság kitörésekor fektetett be, és most eladna, mennyit nyerne-veszítene?

Amíg marad a globális pénznyomtatás és 0%-os alapkamat politika - márpedig úgy tűnik, hogy még évekig ez lesz a jellemző - mindenképp pozitív marad az arany árfolyamkilátása. A pénznyomtatás 2008-ban kezdődött, a válság kitörésekor. Azóta az arany árfolyama közel 240%-al emelkedett. A nagymértékű befektetői vásárlások ellenére azonban továbbra is csupán kb. 1,2%-a van a világ összvagyonának aranyban. Ez a válság kitörése előtt kb. 0,6% volt. Leegyszerűsítve, 0,6%-os növekedés az összvagyonon belül 240%-os aranyáremelkedést eredményezett. Amennyiben nagyobb tömegek fordulnak az arany irányába (egy felmérés szerint a németek 40%-a gondolkodik aranyvásárláson) további növekedés valószínűsíthető.

- Vannak-e szezonális trendek a piacon - többen vesznek e aranyat nagyobb árfolyamkilengésnél, vagy éppen év végén, elején?

Biztosan meglovagolható szezonális trendekről az arany piacán nehéz beszélni. Talán egyetlen minden évben megjelenő, az arany ára szempontjából fontos eseményt érdemes megemlíteni, mégpedig az indiai házasodási szezont. India, kultúrájából és az ehhez kapcsolódóan kialakult szokásoknak köszönhetően a világ legnagyobb arany felvásárlója. A fizikai arany vásárlások legjelentősebb része minden év 4. negyedévéhez köthetőek, mivel ez a házasodási szezon Indiában. Márpedig az arany fontos szerepet játszik az indiai házasságokban.

Ha valaki az FWR-re bízná most vagyona kezelését, egy 100 milliós portfoliót tekintve milyen arányban javasolnák arany vásárlását (és mi kerülne még bele a porfolióba mellette, van-e most felkapottabb menekülő befektetés?

Figyelembevéve a tényt, hogy az arany - bár az egyik legbiztonságosabb befektetési eszköznek tekinthető - ellentétben a többi befektetési eszközzel, nem fizet kamatot vagy osztalékot, ezért egy 100 milliós portfolió minimum 5 éves befektetési időtávra és maximum 5-10% erejéig tartalmazzon aranyat. Felkapott menekülő eszköz lehet az alulértékelt reáleszköz (részvény (alap), ingatlan (alap), termőföld), amiből kifizetésre (osztalék, bérleti díj) is lehet számítani, valamint az USD és a CHF. Az FWR ügyfelei az arany befektetési lehetőségeiről bővebb információt személyes befektetési tanácsadóiktól kaphatnak.

Arany, mint befektetés - bármikor bejöhet?
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker