Prémium

Az aranyszívű FED (x)

Portfolio
Íme, megtörtént az, amire (nemcsak) a nemesfémpiac várt már tavaly óta: a FED annak ellenére döntött a mennyiségi lazítás újabb, immáron harmadik szakaszának, a QE 3 beindításáról, hogy véleménye szerint az amerikai gazdaság egészének jelenlegi állapota ezt nem indokolja. A Q1 és Q2 tapasztalatai alapján nem volt meglepő, hogy a befektetési piacok szereplői örömükben szép nagyokat ugrottak. Az arany euróban számolt ára megdöntötte az egy éve fennálló csúcsát és az 1364-es unciánkénti árával sok kis- és nagybefektetőnek szerzett kellemes napokat. A dollárban kereskedők sem panaszkodhattak a 47 pontos erősödés láttán. Ugyanakkor mértékadó vélemények szerint nem számolhatunk újabb ugrásszerű árerősödéssel, inkább a lassúbb ütemű, de folyamatos emelkedés tűnik valószínűnek az elkövetkező hetekben.
Hosszú hónapok óta nyíltan beszéltek róla, mégis szeptember 13-ig kellett arra várni, amíg az amerikai jegybank, a FED munkacsoportjának ülését követően Ben Bernanke elnök konkrét intézkedéseket jelentett be az amerikai gazdaság lassulásának megállítására. Maga az eszköz, a "quantitative easing" nem okozott meglepetést, hiszen 2009 óta alkalmazzák a robusztus kötvényvásárlási programot. Az viszont még a legoptimistábbakat is meglepte, hogy a harmadik szakaszban a jegybank havi 40 milliárd dollárt forgat be a gazdaságba egészen addig, amíg az Egyesült Államokban a válságkezelés kulcselemében, a foglalkoztatottsági adatokban nem következik be tartós javulás. Ez akár két-három évig is eltarthat!

Miként arról már korábban is írtunk, a most folyó elnökválasztás egyik döntő momentuma lehet, hogy a jelöltek közül ki tud hitelesebb megoldásokat javasolni arra, hogy a munkanélküliségi ráta nyolc százalék alá süllyedjen és ott is maradjon. A QE3 program, a vele járó óriási pénztömeggel kétségtelenül jó alapot teremthet ennek a célnak az eléréséhez. Ugyanakkor többekben felmerül az a kérdés, hogy a döntés időzítése miként befolyásolhatja az egyre élesedő versenyfutást Obama és Romney között. A FED deklaráltan távol tartja magát a kampánytól. Ennek dacára elmondható, hogy a QE3 beindításából inkább a mostani adminisztráció kovácsolhat magának politikai tőkét, hiszen még regnálása idején tud konkrét gyakorlati lépéseket tenni munkahelyek teremtése céljából. Ezzel könnyebben bizonyíthatja választási programjának hitelességét. Ahogy mondani szokás a nagypolitikában: ennyi jár a hatalmon lévőknek még a legerősebb demokráciákban is.

Az elmúlt napok derűlátó nemesfémpiaci hangulatához nagy mértékben hozzájárulnak az eurózóna fenntartásáért fokozódó erőfeszítések. A közös valutát használók közül az egyik legstabilabb országban, Hollandiában az előrehozott választásokon az európártiak kerültek ki győztesen. Mint köztudott, az előző kormány azért mondott le, mert a válság hatása miatt szükségesség vált gazdasági intézkedésekhez nem kapta meg az összes(!) parlamenti párt támogatását. Nos, a győztes az eddigi miniszterelnök Mark Ruttle Néppártja és a legnagyobb vesztes, a kért "összparlamentbeli" jóváhagyást megakadályozó eurószkeptikus és bevándorlás elleni Szabadságpárt. Ruttle Angela Merkelhez hasonló költségvetési vasszigoron alapuló programmal kampányolt. Sikere azt bizonyítja, hogy a sokak által elátkozott német válságkezelési módszer egyre nagyobb teret nyer. (Emlékezzünk vissza arra, hogy az új francia elnök Francois Hollande is egy az elődjétől eltérő gyógymódot akart alkalmazni - szembefordulva a nemzetközileg kiemelten fontos német-francia tengely addigi közös politikájával - majd lassan visszakozott...)

A görögök kezét sem fogják (még egy ideig) elengedni, legalábbis erre utal több befolyásos európai politikus nyilatkozata, pl. a német kancelláré. A görög kormány utolsó komoly megszorítási csomagként jelentette be azt a 17 milliárd eurós javaslatot, amellyel még az Athénban vizsgálódó nemzetközi hitelezői trojkát (IMF, EU és Európai Központi Bank) is meglepték. Igaz, ezzel újabb pénzforrást nem kapnak bajaik orvoslására, de időt nyerhetnek! És ugye tudjuk az idő és az élet közötti összefüggést, ha nyerésről beszélünk!

Az Európai Központi Bank két hete jelentette be nagyszabású (és gáláns) kötvényvásárlási programját a bajba jutott eurótagokat segítendő. A terv megosztja az európai pénzvilágot, miként megmaradtak a kétkedő hangok azt követően is, hogy a német alkotmánybíróság zöld jelzést adott az ország az Európai Stabilitási Mechanizmushoz történő csatlakozásának. Ennek ellenére a piacokon az optimista nézetek kerültek fölénybe az eurózóna egybentartását illetően.

Az arany tehát mozgalmas napokat tud maga mögött. Ezt elsősorban a FED "aranyszívű" döntésének köszönheti, hiszen tudjuk, hogy a sárga fém és a "zöldhasú" értéke ellentétesen mozog. A QE3 által az amerikai gazdaságba pumpált pénznek inflációnövelő (mellék)hatása is lesz, márpedig ami gyengíti a dollárt az erősíti az aranyat.

Bátran állíthatjuk, hogy az elkövetkező hetek és hónapok sem telnek majd a szürke őszi és téli estéken megszokott egyhangúságban. A nemzetközi gazdasági és politikai fejleményeket tekintve bízhatunk abban, hogy az arany folyamatosan enyhén felfelé ívelő pályára helyezkedik. Amennyiben ez az év hátralévő időszakában havi szinten átlagosan két-három százalékos árerősödést jelent, akkor decemberre már dollárban is új rekord(okkal) számolhatunk.

Az arany euróban számolt árát tekintve már megvolt a mindenkor mért legmagasabb szint. Hogy mikor lesz az újabb rekord? Azzal kell kalkulálnunk, hogy a közös európai valuta tovább erősödik a dollárral szemben. Ennek esélye adott, hiszen már most 1,30 dollárt adnak egy euróért, pedig néhány hete még attól tartottak, hogy a közös valuta értéke az 1,20 dolláros szint alá csúszik. Várható tehát, hogy egy újabb erősödési hullám esetén az arany ára az 1360 unciánkénti euró ár környékén stabilizálódik, amely alapján nem kell nagy bátorság kimondani, hogy a befektetőknek nem kell újabb évet várniuk a csúcsdöntésre.

www.arteus-capital.com
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker