Prémium

Erste Energiakorszerűsítési Hitel az önkormányzatoknak (x)

Portfolio
Banki támogatás a hatékony és racionalizált önkormányzati működéshez

Erste Energiakorszerűsítési Hitel az önkormányzatoknakEnergiahatékonysági projektek finanszírozásához nyújtott hitellel és a hozzá kapcsolódó akár 20 százalékos vissza nem térítendő támogatással kívánja ösztönözni a hazai önkormányzatokat az Erste Bank Hungary Zrt. az EBRD együttműködésével. Ennek a hitelprogramnak a kapcsán beszélgettünk Redling Károllyal, az Erste Bank önkormányzati igazgatójával a szektor finanszírozásáról, az önkormányzatok számára elérhető új lehetőségről.
Az Erste ma már teljes mértékben univerzális bankként működik a magyar piacon, nagyon komoly vállalati és önkormányzati szereplővé is vált. A public sector finanszírozási piacon a bank körülbelül 15 százalékos részesedéssel bír, ami sokkal többet jelent, mint egyszerűen önkormányzatok működésének, vagy beruházásainak a finanszírozása. A bank kifejezetten sok önkormányzati szektorhoz kapcsolódó projektet (közműberuházások, hulladék-gazdálkodási projektek, erőművi beruházás, energia-korszerűsítési projektek, infrastruktúra-fejlesztési projektek) finanszírozott az elmúlt években. A teljesség igénye nélkül legfőképpen városi rangú településekkel, megyei jogú városokkal áll kapcsolatban, emellett a public sectorhoz tartozó projekttársaság, illetve beruházói kör jelenti ma a bank partnerkörét - mondta Redling Károly önkormányzati igazgató.

Az Erste mára teljes önkormányzati szolgáltatás- és termékcsomaggal rendelkezik. A piaci igényeknek megfelelően fejleszti szolgáltatásait, ennek a folyamatnak a legújabb eleme az EBRD-vel közös önkormányzati hitelprogram. A hitelkeret célhoz kötött, önkormányzati energiahatékonyság-növelő beruházásokhoz vehető igénybe. A program célja kifejezetten az, hogy az önkormányzati szektor energiafelhasználásának racionalizálást támogassa - hangsúlyozta Redling Károly. Ez jelentheti az önkormányzati/intézményi épületek fűtési rendszerének, hőszigetelésének a korszerűsítését, közvilágítás korszerűsítést, megújuló technológiák bevezetésének támogatását. A hitelprogram Európai Uniós forrásokból származó, legfeljebb 20 százalék mértékű vissza nem térítendő támogatással kívánja ösztönözni az önkormányzatokat az ilyen típusú beruházásaik megkezdésére. A konstrukció előnye, hogy ha a projekt a pénzügyi és műszaki feltételeknek megfelel, a támogatás automatikusan folyósításra kerül, nem kell rá külön pályázatot benyújtani.

A bank fontos tapasztalata, hogy az önkormányzatok éves költségvetésében jelentős tételt képviselnek az energiaköltségek, melyek például az intézmények korszerűtlen fűtési, világítási rendszereinek és az elavult szigeteléseknek is köszönhetők. Ma már a bankok sokkal jobban megválogatják, mely önkormányzat, mely beruházása mellé hajlandóak pénzügyi forrásokat biztosítani. Minden bank, így az Erste is szívesebben finanszíroz olyan beruházásokat, amelyek révén az önkormányzat költséget takarít meg, vagy extra bevételre tesz szert. Ez a hitelprogram jó célokat szolgál, megfelelő felhasználása esetén pedig hozzá tud járulni az önkormányzatok működési költségeinek csökkentéséhez - mondta az igazgató.

A hitelkeret május 23-ától érhető el az Erste Bankban, az érdeklődők a 06-1/373-2107-es telefonszámon tudnak érdeklődni a beruházás, illetve a finanszírozás részleteinek egyeztetése céljából.

További információk


(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker