FONTOS Új ajándék érkezik a Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?
Prémium

Gyorsítás a pályázatkezelésben (x)

Portfolio
A tapasztalatok erőteljesen rácáfoltak azokra a félelmekre, hogy nem születik elegendő jó pályázat, és Magyarország nem lesz képes élni az EU-tagság nyújtotta lehetőségekkel. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal adatai szerint a várakozásokat messze meghaladó számú, 21 908 pályázatot adtak be eddig az öt operatív program kiírásaira, és a 2004-2006 között rendelkezésre álló 675 milliárd 62 százalékának felhasználásáról döntöttek a bírálók. A nyertesek 413,6 milliárd forintnyi támogatást kapnak, amely a pályázói saját forrással együtt összesen több mint 520 milliárd forint értékű fejlesztést tesz lehetővé országszerte.

A márciusban életbe lépett változások - az 52/2005. (III. 26.) kormányrendelet - hatására pályázó- és kedvezményezettbarátabb lett a rendszer - nyilatkozta Törökné Rózsa Judit, a humánerőforrás -fejlesztés operatív program (hefop) irányító hatóságának vezetője. A pályázóknak könnyebbséget jelent, hogy a pályázati útmutató szerkezete áttekinthetőbb, a kötelezően benyújtandó mellékletek száma lényegesen lecsökkent, egyszerűbbé vált a pályázati dokumentáció összeállítása. A pályázat benyújtásánál a szervezetek mentesülnek számos háttérdokumentum beadásának kötelezettségétől. Az előző pályáztatási időszakban e dokumentumok hiánypótoltatása lassította az elbírálási folyamatot. Bár az uniós strukturális alapok finanszírozási rendszere utófinanszírozásra épül, a projektek megvalósítása során könnyebbséget jelent, hogy a pénzügyi jogszabályi feltételek változása miatt minden kedvezményezett jogosult lett 25 százalékos előleg igénylésére, illetve számos pályázó szervezet mentesült a biztosíték nyújtása alól. A hefop további könnyítésként elektronikus kitöltőprogram használatát vezeti be néhány pályázat esetében.

A gazdasági versenyképesség operatív programban a kis- és középvállalkozás prioritás kiírásaira a pályázói kedv kiemelkedően magas volt a tavalyi év során, s ez a tendencia a 2005-ös hirdetéseket követően is megmaradt - mondta el Novák Csaba, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékes főosztályvezetője. Szerinte a könnyítések, egyszerűsítések egyértelműen éreztetik a hatásukat. Kevesebb a formailag hibás pályázat, így jelentősen csökkent a formai elutasítások és a hiánypótlások száma. A legnagyobb változás a kis- és középvállalkozás-fejlesztés prioritáson belül tapasztalható, a gvop-2005-2.1.1 és a gvop-2005-2.1.2 pályázatnál: a tavalyi évben tapasztalt negyvenszázalékos elutasítási arány közel a felére csökkent.

Mivel a formai okokból történő elutasítások száma még mindig magas, és az elutasítás alapjául legtöbbször a pályázók figyelmetlensége szolgál, az irányító hatóság a folyamatos elbírálású kiírásoknál a 2005. június 20. után benyújtott pályázatok esetében jelentősen kibővíti a pályázatok formai hiánypótlási lehetőségét. Ugyancsak könnyítés várható a közbeszerzési díjjal kapcsolatban: a nem vállalkozás pályázók számára a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. számú törvény alapján előírt kötelezettségekhez és a támogatott projekthez közvetlenül és kizárólag azokhoz kapcsolódó díjakat bizonyos megkötésekkel elszámolhatóvá szeretnénk tenni. Egyeztetés alatt van, hogy ha a kedvezményezett költségvetési szerv vagy nonprofit szervezet, lehetőséget adnak rá, az elszámoláshoz elegendő az eredeti számla másolatának benyújtása.

Az agrár- és vidékfejlesztési operatív programnál (avop) az előleg egyelőre nem olyan népszerű, mint a jogszabályalkotók szándéka volt - hangsúlyozta Maácz Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. A jelenlegi szabályozás alapján az önkormányzatok - nekik nem kell biztosítékot nyújtaniuk az előlegre - csak szigorú feltételek között "parkoltathatnak" pénzt a számlájukon, ezért népszerűbb a közvetlen szállítói kifizetés, amikor a szállító a számlával egyenesen mehet a pénztárhoz.

A többi pályázónak, amennyiben ötmillió forintnál nagyobb projekt megvalósítására pályázik, biztosítékot kell adnia az előlegre, így körükben ezért nem elég népszerű ez a lehetőség. A hangsúlyt ezért a számlás kifizetések további egyszerűsítésére kell helyezni, ezen nem is elsősorban jogszabályi, hanem pénzügytechnikai, eljárásrendi egyszerűsítést értve.
KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123