Új üzletág a Duna House-nál: így teszik egyszerűbbé az Otthonfelújítási Program pályázatait
Ingatlan

Új üzletág a Duna House-nál: így teszik egyszerűbbé az Otthonfelújítási Program pályázatait

Portfolio
Néhány hete jelentette be a Duna House, hogy új üzletágat indít DH Energy néven.  A leányvállalattal először Magyarországon lépnek be az energetikai korszerűsítések piacára, ahol elsősorban lakossági és kisvállalati ügyfelek számára kínálnak energiahatékonysági megoldásokat. A Portfolio a cégcsoporttól megtudta, hogy a 108 milliárd forint támogatási kerettel júliusban induló Otthonfelújítási Program kapcsán a DH Energy az ügyfelek egyablakos kiszolgálása érdekében az országos lefedettséggel rendelkező LEHEL Cégcsoporttal kötött stratégiai partnerséget: az együttműködés részleteiről és az Otthonfelújítási Program friss tapasztalatairól kérdeztük Tónay Szabinát, a LEHEL társalapítóját, az Aluradiátor Projekt Kft. ügyvezetőjét és Deme Rolandot, a DH Energy vezérigazgatóját.

A cikk megjelenését a Duna House és a LEHEL támogatta.

Az együttműködésnek köszönhetően a Duna House szakértői által a lakossági ügyfelek számára az Otthonfelújítási Program keretei között kínált energiahatékonysági megoldások megvalósulását tanácsadói és kivitelezői oldalról az Aluradiátor Projekt Kft. biztosítja majd: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Otthonfelújítási Programban részt vevő ingatlantulajdonosok számára már a kezdeti lépésektől, vagyis a hitelkérelem összeállításától és a maximális megtakarítást eredményező műszaki tartalom meghatározásán túl, a szakszerű kivitelezésen át, egészen az utótanúsítvány elkészítéséig, valamint a pályázat pénzügyi lezárásáig a két vállalat szakértői csapata nyújt teljes körű támogatást.

A cél az ügyintézés egyszerűsítése

Deme Roland, a DH Energy vezérigazgatója a Portfolio-nak elmondta, hogy az elmúlt években az építőanyagok drágulásától és a szakemberhiánytól volt hangos a sajtó: nincs abban semmi meglepő, hogy az ingatlantulajdonosok még mindig nehezen vágnak bele a költségesnek és idegőrlőnek tűnő felújítási munkálatokba, holott az energetikai beruházások és korszerűsítések olyan életszínvonal-javulással járó, értéknövelő beruházások, melyek jelentős anyagi előnyt is biztosítanak a tudatos ingatlantulajdonosoknak. Kiemelte, hogy a tervek szerint a program során országosan mintegy 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg, 108 milliárd forintnyi forrásból.

Tónay Szabina és Deme Roland Fotó: Stiller Ákos/Portfolio
Tónay Szabina és Deme Roland Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

Az együttműködés a gyakorlatban úgy működik, hogy Duna House szakértői felkeresik, tájékoztatják az ügyfeleket a pályázat keretei között megvalósítható energiahatékonysági fejlesztések műszaki tartalmáról: a fűtési/hűtési rendszerek korszerűsítéséről, az utólagos födém/padlás/homlokzati szigetelések elvégzéséről, a nyílászárók cseréjéről. A műszaki tartalom pályázati megfelelésének ellenőrzése, a projektben elérhető energiamegtakarítás maximalizálása (40% felett) pedig a LEHEL cégcsoport feladata.

A cégcsoport „házon belül” elérhető szolgáltatásaival kiegészítve az ügyfelek Otthonfelújítási Programon felüli hiteligényeinek ügyintézését a Credipass nevű leányvállalatukon keresztül végzik. A teljes pályázati ügyintézés lezárást követően kezdődik a kivitelezési folyamat, ami pedig már a LEHEL cégcsoport – és alvállalkozói – feladata.

Közvetlen kapcsolat a legnagyobb hazai gyártókkal

Tónay Szabina, az Aluradiátor Projekt Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a LEHEL az Otthon Melege Programban közel 4000 távfűtéses lakás komplett épületgépészeti felújítását végezte el, átlagosan 20-27% rezsicsökkenést elérve. Az Otthonfelújítási Program kapcsán kiemelte, hogy a felújításokhoz szükséges alapanyagokat, eszközöket közvetlenül a legnagyobb magyar gyártóktól szerzik be, exkluzív szerződéseken keresztül: emiatt tud a cégcsoport 2026. május 31-ig szóló árgaranciát vállalni az ügyfelei felé.

Saját számításaik szerint a hektikus építőanyag-piacon ez akár 40-45 százalékos árelőnyt is jelenthet. Partnereik közé tartozik a Masterplast, a Hajdú, a Daikin, a Fenstherm, a Terran és a Velux is. A kivitelezéseket pedig külön a Programra létrehozott LEHEL Lakossági Építő Kft. nevű leányvállalatuk koordinálja.

Tónay Szabina és Deme Roland Fotó: Stiller Ákos/Portfolio
Tónay Szabina és Deme Roland Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

Deme Roland hangsúlyozta, hogy a teljes tanácsadási folyamat, így az energetikai tanácsadás is díjmentesen érhető el. A pályázathoz elengedhetetlen elő-, valamint utótanúsítások elvégzését a szintén csoportba tartozó Energetikai Tanúsítvány Kft. vállalta: az energetikai tanúsítvány megrendelésétől számított 72 órán belül helyszíni felmérést garantálnak országosan, további három napon az Otthonfelújítási Program elvárásaival kompatibilis tanúsítványt biztosítanak.

Tónay Szabina tájékoztatása szerint még csak 1000 körüli az Otthonfelújítási Programhoz kapcsolódó, júliusban országosan befogadott hitelkérelmek száma. Az elmúlt egy hónap pozitív tapasztalata, hogy a kormányzat a program sikeressége érdekében a piaci visszajelzések alapján több érdemi változtatást tett a kiírásban – nemrég például kötelezővé tette a jogalkotó a bankok számára, hogy online is be lehessen adni a hitelkérelmeket, az ÉMI pedig folyamatosan bővíti a beszerelhető kulcstermékek körét.

A LEHEL Társalapítója szerint az sem kizárt, hogy a programhoz kapcsolódó feltételekben további módosítások lesznek annak érdekében, hogy a lakosság minél kisebb adminisztrációs teher mellett adhassa be a hitelkérelmet. Ugyanakkor folyamatosak a szakma és a kormányzati döntéshozók közötti egyeztetések, a döntéshozók pozitívan állnak a szakmai módosítási javaslatokhoz.

A cikk megjelenését a Duna House és a LEHEL támogatta

Címlapkép forrása: Portfolio

A témáról bővebben is szó lesz a XX. Property Investment Forumon: kattints a részletes programért!
Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Akkora a baj a magyar gazdaságban, hogy már nincs fény az alagút végén

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
HGI_Debrecen-001