Több mint egy tucat orosz repülőgépet fogtak el a magyar Gripenek, most hazatérnek
Globál

Több mint egy tucat orosz repülőgépet fogtak el a magyar Gripenek, most hazatérnek

Átadták ma a Magyar Honvédség légierejének pilótái a balti légtérvédelmi misszió feladatát egy lengyel vezetésű, lengyel-francia gépekkel és pilótákkal üzemelő misszió tagjainak a litvániai Siaulai Repülőbázis területén. A Magyar Honvédség 4 JAS-39C Gripen vadászgéppel, 4 hónapon keresztül védte a balti államok légterét, közben 19 éles riasztáson vettek részt – a magyar pilóták számos orosz katonai repülőgépet elfogtak.

Ma lezárult a Magyar Honvédség részvétele a Baltic Air Policing misszióban, melynek elsődleges feladata a balti államok - Lettország, Litvánia és Észtország - légterének védelme volt.

A honvédség 77 fős személyi állománnyal és 4 Gripen vadászgéppel vett részt a misszióban, a küldetés négy hónapon át tartott.

A pilóták elsődleges feladata az volt, hogy riasztás esetén 15 percen belül a levegőbe emelkedjenek vadászgépeikkel, harckész állapotban és azonosíták, szükség esetén elfogják a potenciális veszélyt jelentő repülő objektumokat.

A magyar Gripenek összesen 19 éles és 62 gyakorló riasztást hajtottak végre, 246 alkalommal szálltak fel és összesen 304 órát repültek.

Ványik Attila alezredes, a magyar kontingens parancsnoka a Siaulai Repülőbázison tartott átadási eseményen ismertette: minden esetben orosz repülőgépek miatt kellett felszállniuk: a honvédség Gripenjei többek közt orosz Szu-35Sz és Szu-27P vadászbombázókat, Szu-24M vadászbombázókat, illetve szállítórepülőgépeket és felderítő-repülőgépeket fogtak el. Volt, hogy olyan formációk ellen is intézkedniük kellett, amikor fegyveres repülőgépek kísértek szállítógépeket.

IMG_9545
Ványik Attila alezredes (B), a lengyel és a francia kontingens parancsnokával. Fotó: Portfolio

Ványik Attila arról is beszélt, hogy az ilyen incidensek nemzetközi vizek felett történtek, az oroszok viszont IFF-azonosítók nélkül repültek és nem voltak hajlandók felvenni a rádiókapcsolatot sem a NATO-gépekkel.

Amikor az ember közelít egy felfegyverzett orosz géphez, az adrenalin feljebb tud emelkedni”

– fogalmazott az alezredes, aki szerint bár az orosz-ukrán háború miatt nagyobb volt a feszültség az emberekben, összességében kevesebb légtérvédelmi incidens történt, mint a korábbi missziók során.

Gion Gábor, honvédelmi államtitkár arra is kitért, hogy várhatóan a Magyar Honvédség 2024-ben negyedik alkalommal is visszatér, hogy a balti országok légtérvédelmi feladataiban segédkezzen.

A NATO tagjai vagyunk. A NATO értékes tagjai akarunk lenni; ahol tudunk, ott részt veszünk a NATO közös fellépésében”

– fogalmazott az államtitkár.

gion gábor
Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára. Fotó: Portfolio

Arra is kitért, hogy a magyar kormány várhatóan fel fogja gyorsítani a magyar haderő fejlesztését, amely már bőven a háború előtt elkezdődött.

A Baltic Air Policing vezetését most a lengyel légierő veszi át, akik a franciákkal közösen fogják a balti légteret védeni. A Magyar Honvédség eleinte a csehekkel, majd a lengyelekkel látta el mostani négy hónapos küldetését. A magyar kontingens tagjai kitüntetéseket is átvehettek munkájukért.

Címlapfotó: MTI/Ujvári Sándor

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
UR-77 Meteorite