Kormányinfó: gazdasági akciótervet hirdet a kormány
Gazdaság

Kormányinfó: gazdasági akciótervet hirdet a kormány

Portfolio
Gazdasági akcióterv indításáról döntött a kormány a tegnapi ülésen. A középpontban a gazdasági növekedés élénkítése áll és a 3-6%-os növekedés a cél.
Megosztás

Mennyibe kerülhet az új gazdasági akcióterv?

A gazdasági program kormányzati költsége több száz milliárd forintos nagyságrend lehet Gulyás Gergely elmondása szerint.

Megosztás

A kormányzati bérpolitikáról érkezik a kérdés

A kormány továbbra is elkötelezett az ezer eurós minimálbér és az egymillió eurós átlagbér elérése mellett, és egy 3 éves megállapodást szeretnének kötni, amelynek céldátuma néhány héten belül várható – mondta Gulyás Gergely.

Megosztás

Áremelések az árstop kivezetése után

A versenyhivatal és a fogyasztóvédelem folyamatosan vizsgálja a bolti áremeléseket, amelyeket az árstop kivezetése után tapasztaltak. Azonban ezek a szervezetek függetlenek a kormánytól és Gulyás Gergely szerint, ha jogtalanságot tapasztalnak, a versenyhatóság is beavatkozhat.

Megosztás

A Gazpromtól vásárolt plusz földgáz sorsáról érkezett kérdés

A Gazpromtól vásárolt extra gáz elsősorban a lakossági felhasználást szolgálja, de ipari célokra is felhasználják majd – mondta Gulyás Gergely.

Megosztás

Kezdődhet a vasúti hálózat felújítása?

A kormány 2 milliárd eurót tervez költeni a vasúti hálózat felújítására, és hiteltárgyalásokat folytat az Európai Fejlesztési Bankkal, ahonnan a források fele érkezhet. A szaktárca már rendelkezik tervekkel, és továbbiak is készülnek, amelyek gyorsan lehívható és felhasználható forrásfelhasználást biztosítanak – mondta Gulyás Gergely.

Megosztás

Albánia EU-csatlakozásáról érkezik kérdés

Gyulyás elmondta, hogy mi régóta a balkáni csatlakozás ügyvédei vagyunk. Örülnek, hogy most soros elnökként tudnak ezért tenni. A kormány véleménye szerint az is kedvező, ha Szerbia minél hamarabb az Unió tagjává válna.

Megosztás

Kiderült, hol beszél október 23-án a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án Budapesten, a Millenárison fog beszédet tartani délelőtt 11 órakor.

Megosztás

Bejelentette a kormány: 3,5%-os hitelkamat jön a kkv-knak, felújításra is felhasználható lesz a SZÉP-kártya

A jelenlegi fix 5%-ról 3,5%-ra csökken Széchenyi Kártya Program beruházási célú hiteleinek az éves kamata a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, és újraindul az EXIM exportfinanszírozási programja – jelentették be a mai Kormányinfón. A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) a rá érkező juttatások 50%-a erejéig átmenetileg lakásfelújításra is felhasználható lesz, és vidéki otthonfelújítási program indul.

Bejelentette a kormány: 3,5%-os hitelkamat jön a kkv-knak, felújításra is felhasználható lesz a SZÉP-kártya
Megosztás

Nyugdíjrendszerről érkezett kérdés

A magyar nyugdíjrendszer egy évtizedig is stabil maradhat, a 13. havi nyugdíj-intézkedést olyan jogi formába öntik, hogy azt senki se vonhassa vissza. A nyugdíjak reálértéke továbbra is megmarad (vagy nő), és a nyugdíjprémium sem szűnik meg – mondta Gulyás Gergely.

Megosztás

A Nemzeti Konzultációról érkezik kérdés

A Nemzeti Konzultációban 11 kérdés lesz, ezeket péntekig már bejelentik. November első felében megérkeznek a kérdőívek, amelyeket december 20-ig lehet visszaküldeni.

Megosztás

Növekedési hatást vár a kormány

Az új program együttesen segítheti a magyar gazdasági növekedés beindítását és elérhetővé teszi a 3-6%-os növekedést.

Megosztás

Demján Sándor-program

Tőkefinanszírozási programot indít a kormány, amely az új beruházásokat és fejlesztéseket segíti a KKV-szektorban. A digitalizációt forrásokkal is segíti a kormány. A Széchenyi-kártya beruházási célú hiteleinek kamatát 3,5%-ra csökkentik. Az EXIM bank és a Nemzeti Tőkeholding együttműködésében egy kifektetési program kezdődik. A KKV-kat érintő EU-s programokat és kifizetéseket felgyorsítja a kormány és igyekszik az adminisztrációt csökkenteni.

Megosztás

Két lépcsőben emelkedik az szja-kedvezmény

A gyerekek után járó szja-kedvezmény duplájára emelkedik két lépcsőben:

  • 50 százalékkal nő 2025 közepén
  • és szintén 50 százalékkal 2026 elején

- mondta Gulyás Gergely.

A kedvezmény duplázásáról már többször beszélt a kormány, most először társított hozzá pontos dátumokat. Azt korábbi utalásokból már lehetett sejteni, hogy két részletben történik meg az emelés, bár inkább úgy tűnt, hogy mindkét lépés 2025-ben lesz, tehát a második emelés 2026-ra tolásával egy kicsivel lassabb lesz tempó.

Megosztás

Lakástámogatási programot részletezik

Országos, fiataloknak szóló lakásprogram érkezik.

  • A Széchenyi-pihenőkártyára érkező juttatás 50%-a átmenetileg lakásfelújítása lesz fordítható.
  • Az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat egy évig lakásvásárlásra lehet felhasználni.
  • A munkáltató által adható lakástámogatásra is adókedvezmény jár.
  • Az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5%-os áfa-kulcsot 2026 végéig fenntartják.
  • 5%-os, a bankok által önkéntesen vállalt lakáshitel kamatplafon kerül bevezetésre.
Megosztás

AirBNB

Egyelőre az AirBNB-ről még nincs konkrét döntés. További vizsgálat szükséges a kérdésben. A lakásbérletidjakat és a szerződési feltételeket is megvizsgálja a kormány.

Bővíteni fogj a kormány a kollégiumi férőhelyeket a felsőoktatási hallgatók számára. Országosan is fiataloknak szóló lakásprogramot hirdetnek meg.

Megosztás

A növekedés 3-6% között legyen

Az is cél, hogy a növekedés a társadalom minél szélesebb körét érintse. Ebbe beletartozik a családok és a KKV-k. Ennek 3 pillére van:

1. Jövedelmek vásárlóerejének növekedése

2. Otthontámogatási program

3. Demján Sándor-program a KKV-k segítésére

A fentiek összesen 21 alpontot tartalmaznak. Hosszú távú, 3 éves bérmegállapodást kívánnak kötni.

Megosztás

Nemzeti Konzultáció indul

A kormány tegnap döntött arról, hogy a gazdaságpolitika pilléreiről Nemzeti Konzultáció indul. Az emberek véleményt mondhatnak arról, hogy milyen gazdaságpolitikai eszközökkel kell segíteni a gazdaságot.

Új eszközökre van szükség, ennek kulcsa a munkaalapú gazdaság. Ebben jól áll Magyarország, mert rekord szinten a foglalkoztatottság. A munkahelyek további bővítése szükséges.

A legfontosabb feladat a növekedés élénkítése, de ebben az európai környezet most nem kedvező. Németországban és Ausztriában sem felhőtlen a gazdasági helyzet.

A növekedés alapfeltétele a gazdasági semlegesség. Nyugatról és Keletről is várjuk a befektetéseket.

Megosztás

Kezdődik a Kormányinfó

A kormány a tegnapi nap folyamán ülésezett.

Megosztás

Hamarosan kezdődik a Kormányinfó

Ma 10 óra 30 perckor tart kormányinfót Gulyás Gergely és Vitályos Eszter: a keddi kormányülést követően.

Egyelőre nem lehet tudni a kiemelt témákat, de a közelmúlt kormányzati intézkedései alapján a következőknél számíthatunk tájékoztatásra:

  • Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn mutatta be a turizmusélénkítési csomagot, amelynek részleteiről várhatóan többet is megtudhatunk.
  • Ugyanígy szó lehet az önkéntes pénztári vagyonok felszabadítását lakáscélú felhasználását könnyebbé tevő, most társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet kapcsán is háttérinformációk hangozhatnak el.
  • Az új otthonteremtési csomag részleteivel is adós még a kabinet.
  • Régen lebegteti a kabinet egy kkv-támogatási csomagot, akár már erről is döntések születhettek, vagy az előkészítés alatt álló lépésekről adhat tájékoztatást a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
  • A blokkolt uniós források, valamint az Erasmus-ügy már 2022 óta szolgáltat rendszeres témát a kormányinfókon, így várhatóan ez is szóba kerülhet, főként hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok működéséről szóló módosítási javaslat már társadalmi egyeztetésen szerepel.
  • Alig három hét múlva lesz az EU-elnökség informális csúcstalálkozója Budapesten, amelyre a kormány egy uniós szintű versenyképességi paktum összeállítását ígérte meg, várhatóan erről is többet tudhatunk meg.
  • Az amerikai elnökválasztásig is már csak 3 hét van hátra, amelynek eredményéhez kötötte a kormány a 2025-ös költségvetés tervezetének bemutatását, azonban az irányvonalakról már talán megismerhetünk néhány részletet.
  • Az utóbbi időben több jövedelempolitikai elképzelést is hallhattunk a kormánytól, amelyek nem mindig vágtak egybe, ezekben is jöhetnek friss, tisztázó információk.

  • A Fidesz nemzeti konzultáció megtartására kérte a kormányt, az erről szóló döntés is megszülethetett a tegnapi kormányülésen. 

Az eseményeket ebben a cikkben követjük élőben.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
felújítás lakás festés korszerűsítés-épület-felújítás-festés-ingatlan-lakás-lakásfelújítás-lakóház-munka-nyugdíjas-stressz