Drága lesz a lakásfelújítás a nyugdíjpénzből
Gazdaság

Drága lesz a lakásfelújítás a nyugdíjpénzből

A lakáspiac támogatása érthetően fontos a kormánynak: multiplikátor hatásán keresztül a támogatások gazdasági növekedésre gyakorolt hatása pozitív. Sőt, a többlet adó bevételeken keresztül a költségvetési egyenleget sem rontja annyira. Az ambiciózus gazdasági növekedési célok eléréséhez úgy tűnik, minden eszközt bevetnek. Még akkor is, ha a rövid távú növekedési célokért az öngondoskodás egyik megmaradt pillérét áldozzák fel.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

De vigyázat: a kereslet erőltetett növelése egy olyan piacon, ahol a kapacitások eleve szűkösek, legtöbbször áremelkedéshez vezet. Különösen akkor, ha az emberek nagy része lakásvásárlás helyett lakásfelújításra költi majd a nyugdíjas évekre félretett pénzt.

Nézzük néhány példát a közelmúltból. Például, hogy milyen hatással volt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK, 2015-től), a babaváró hitel (2019-től) és az otthonfelújítási támogatás (2021-től) a lakásfelújítással kapcsolatos költségekre? Ehhez az inflációs kosár „Lakásjavítás- és karbantartás” elemét vizsgáltuk meg közelebbről.

Az első ábrán jól látszik, hogy ennek a tételnek az éves változása 2017-2018-tól különösen gyorsan elvált a szolgáltatások átlagos áremelkedésétől:

Ez azt eredményezte, hogy bő 20 év alatt a lakásjavítás költségei hatszorozódtak, míg a szolgáltatásokért általában csak háromszor annyit kell fizetni. 2015-től kalkulálva a szolgáltatások ára 48%-kal, a lakásjavítás/karbantartás ára viszont 146%-kal emelkedett:

Az is jól látszik, hogy más, konjunktúrával jellemezhető időszakokhoz képest a lakásjavítás és a szolgáltatásinfláció közti átlagos éves különbség az utolsó vizsgált időszakban kiugró mértékű:

Az új rendelkezés miatt a nyugdíj-számlákról a kormány szerint 300 milliárd forint folyhat át a lakáspiacra, ami makrogazdasági szemszögből nem egy óriási összeg. Főleg, ha megoszlik a különböző célok között. De persze azért nem is elhanyagolható. Összehasonlításképpen: a babaváró hitelből az indulás óta 2000 milliárd forintot folyósítottak, a 2021-2022-ben zajlott otthon felújítási program során 600 milliárd forintnyi támogatást kaptak a háztartások.

Nem tudjuk, mennyi pénzt fognak kivenni az emberek a nyugdíjpénztárakból, és azt sem hogy ebből mennyi megy majd hiteltörlesztésre, lakásvásárlásra vagy -felújításra. Egy dolgot azonban igen:

valószínűleg megint többet kell majd várni a mesteremberekre, a munkájuk pedig nem lesz olcsó.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
shell0923