Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában
Gazdaság

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Portfolio
Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

Napelemes piac fejlődése Európában

2023-ban Európa 70 gigawatt új napelemes kapacitást telepített, ami kétszerese a 2021-es adatnak, és háromszorosa a 2011-es korábbi csúcsnak. Ez az érték egyharmad részben a talajra szerelt napelemekből, kétharmad részben pedig a tetőre szerelt rendszerekből állt össze.

A piaci növekedés dinamikája várhatóan 2024-ben is folytatódik, amikor további 10%-os növekedést prognosztizálnak.

A növekedést olyan tényezők is hajtják, mint az európai országokban bevezetett zöldpolitikai célok, amelyek az energiafüggetlenséget és a megújuló energiaforrásokra való átállást célozzák meg.

Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora
Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora

Magyarországon 2023-ban 1,6 gigawatt új napelemes kapacitást telepítettek, de várhatóan ez lesz a csúcs a közeljövőben, mivel számos kihívás jelentkezett a piacon. A szaldóelszámolás megszűnése és a hálózatba való visszatáplálás ideiglenes korlátozása megtörte a háztartási kiserőművek telepítésének növekedését.

2024-re a telepítési számok várhatóan 1 gigawatt felett maradnak, de jelentős csökkenés lesz a kiserőművek szegmensében.

A következő években a magyar piac további növekedése várható, de a hálózati kapacitások továbbra is komoly korlátot jelentenek.

Az akkumulátoros tárolás növekedése

Az akkumulátoros energiatárolás európai piaca szintén robbanásszerűen növekszik, különösen a lakossági szektorban. 2023-ban már a harmadik egymást követő évben duplázódott meg a beépített akkumulátorkapacitás. Az év végére 17 gigawattóra akkumulátortelepítést ért el Európa, ebből 79%-ot „a mérő mögött” telepítettek, azaz ezek elsősorban háztartási rendszerekhez kapcsolódnak. Az energiatárolási piac gyors növekedését a piaci áringadozások és az energiaárak növekedése is hajtja, mivel sok felhasználó próbálja fedezni energiafogyasztását, vagy kihasználni a piaci lehetőségeket.

Noha az energiaárak stabilizálódása várható, az akkumulátoros tárolás piaca továbbra is évente 30-40%-kal fog növekedni.

A prognózisok szerint 2028-ra Európában 78 gigawattóra akkumulátorkapacitást telepítenek, ami jelentős növekedést jelent az aktuális állapothoz képest. Fontos változás azonban, hogy az eddig domináns háztartási rendszerek aránya csökkenni fog, és az ipari és közmű szintű tárolási megoldások kerülnek előtérbe. 2028-ra várhatóan az akkumulátorkapacitás 25%-a kereskedelmi és ipari épületekhez kapcsolódik majd.

Hosszú távú villamosenergia-vásárlási szerződések (PPA-k)

Az ipari és kereskedelmi fogyasztók számára egyre vonzóbbá válik a hosszú távú villamosenergia-vásárlási szerződések (PPA-k) használata, amelyek előre meghatározott, stabil energiaárakat kínálnak. 2020-ban Európában mindössze 3 gigawatt PPA-t kötöttek, 2023-ban azonban ez az érték már elérte a 10 gigawattot.

2024-ben pedig újabb rekordévre számítanak, hiszen már az év vége előtt 8,7 gigawattnyi PPA-t írtak alá.

Magyarországon a PPA-piac még gyerekcipőben jár, de egyre nagyobb a kereslet, különösen a virtuális és határon átnyúló PPA-k iránt. A piac további növekedéséhez elengedhetetlen a megújuló kapacitások növelése, a hálózati kapacitások bővítése, és a szabályozási akadályok megszüntetése. A megfelelő edukáció is fontos szerepet játszik a vállalatok számára, hogy megértsék a PPA-kban rejlő lehetőségeket.

Tetőre szerelt napelemek előnyei és jövője

A tetőre szerelt napelemek különösen az ipari és kereskedelmi szektor számára jelentenek vonzó megoldást az energiaárak stabilizálására és a költségcsökkentésre. Az előrejelzések szerint 2030-ra a telepítési költségek 25-35%-kal csökkenni fognak, ami még vonzóbbá teszi ezeket a rendszereket. Bár a magas kamatok és az emelkedő biztosítási díjak növelték a telepítési költségeket, ezeket ellensúlyozták a berendezések árának csökkenései, például az inverterek, szerelési struktúrák és napelem modulok árcsökkenése.

Az Európai Unió új szabályai szerint 2026-tól kezdődően az újonnan épülő kereskedelmi épületeket napelemekkel kell felszerelni, és 2028-ra minden felújított kereskedelmi épület is napelemekkel lesz ellátva.

Ezek az intézkedések jelentős lehetőségeket teremtenek a napelemes piac számára, mivel várhatóan 2030-ra 150-200 gigawatt új tetőre szerelt kapacitás telepíthető lesz Európában.

Negatív áramárak kihívása és a rugalmasság fontossága

A negatív áramárak különös kihívást jelentenek a napelem-fejlesztők számára. 2023-ban Európában a telepített napelemes kapacitás elérte a 270 gigawattot, ami a napközbeni órákban jelentős árzuhanást okozott.

A negatív árak csökkenthetik a napelemes beruházások megtérülését, ami visszafoghatja az új projektek megvalósulását.

A megoldás a rugalmasság és az elektrifikáció fokozása. A tanulmányok szerint a napelemek és a tárolási megoldások kombinálása, valamint az elektromos járművek, hőszivattyúk és hidrogén alapú rendszerek alkalmazása segíthet csökkenteni a negatív árak kockázatát, és növelni a megújuló energiaforrások kihasználtságát. Az elektromos hálózatok fejlesztése is elengedhetetlen ahhoz, hogy a növekvő megújuló energiatermelést kezelni lehessen.

Címlapkép és fotó forrása: Portfolio

ChikansPlanet

Robotcsigák műanyagdiétán

Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, viszonylag kevés szó esik a tengerbe süllyedő hulladékokról. Pedig

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
alkoholfogyasztás-alkohol-agykutatás-egészséges-életmód-tudomány-tanulmány