VOSZ: a teljes kkv-szektornak a tudásra kell alapoznia
Gazdaság

VOSZ: a teljes kkv-szektornak a tudásra kell alapoznia

Portfolio
Új, a korábbiaknál innovatívabb és a tudásra jobban építő kkv-szektort segítene megteremteni a VOSZ, amely ennek érdekében nemrégiben az ország egyetemi városait érintő rendezvénysorozatba kezdett. A közelmúltban Győrben megrendezett VOSZFESZT és az ez alkalomból a Széchenyi István Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás csak az első állomása egy olyan folyamatnak, amelynek eredményeképp a közösen dolgoznának az egyetemi élet és a vállalkozói szféra képviselői egy, a tudásra jobban építő gazdasági modell kialakításán. A kezdeményezés szerves része a VOSZ stratégiai megújulásának is, amelyet az érdekképviselet 35 éves fennállásának alkalmával hirdetett meg a szövetség.

Az innovatív kkv-szektor megteremtésében vállalna szerepet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), amely idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. A szervezet munkája régóta túlmutat a klasszikus érdekképviseleti tevékenységen, hiszen több mint három évtizede szakmai tanácsadással, az állami kamattámogatással működő Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, képzéssel és más szolgáltatásokkal is segíti a magyar vállalkozókat.

Ezt a munkát szeretnék az érdekképviselet vezetői továbbfejleszteni azzal, hogy az innováció, a tudásalapú gazdaság irányába fordítják a hazai kis- és középvállalkozói szektort.

A VOSZ közelmúltban elindult VOSZFESZT programsorozatának keretében vezető hazai egyetemekkel együttműködésben egyetemi városokban konferenciákat szervez a fiatal és gyakorló vállalkozói réteg számára. A koncepció lényege, hogy a korábbiaknál is kiemeltebb figyelmet fordítanak a fiatal vállalkozókra, az innovatív ötletek gazdasági jelentőségére, a tudás, sőt, a tudomány üzleti hasznosítására. A rendezvénysorozat keretében az innovációra fókuszáló, informatív előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak a vállalkozóknak, a program azonban ennél többről is szól:

a VOSZ együttműködési megállapodásokat alakít ki az ország legjobb egyetemeivel, amely elérhetőbbé teszi a korszerű tudást a kkv-k számára.

Összehozzák az egyetemeket a vállalkozókkal

A VOSZ álláspontja szerint Magyarországon mind az akadémiai világban, mind pedig a kkv-szektorban megvan az innováció, az újszerű stratégiai gondolkodás képessége, ám szükség van arra is, hogy ez a két világ közeledjen egymáshoz. A kezdeményezés keretében ezért a VOSZ együttműködési megállapodásokat köt az ország felsőoktatásának legfontosabb szereplőivel – mondta el Eppel János, a VOSZ elnöke. Ennek a folyamatnak első állomása volt az, amikor a közelmúltban Győrben, a Széchenyi István Egyetemmel erősítette meg kapcsolatait a vállalkozói érdekképviselet.

Hozzátette: napjainkban a gazdasági szereplők alkalmazkodásában a legfontosabb tényező a tudás lett. Míg a korábbi évszázadokban a nyersanyag, a népesség és más, hasonló tényezők adták a gazdasági siker alapját, manapság leginkább az dönt, hogy milyen hatékonysággal tudjuk integrálni működésünkbe a tudomány eredményeit.

Kiemelt fontosságú, hogy ez a tudásmegosztás demokratizálódjon, és amellett, hogy a legnagyobb globális vállalatok építenek a tudomány eredményeire, hasonlóan tegyenek a kis- és középvállalkozások is

– tette hozzá.

Alkalmazható tudásra törekszenek

Egy egyetem attól jó, hogy az oktató- és kutatómunkán túl élő, és eredményes kapcsolatot tart fenn a vállalkozásokkal, a gazdasági élet szereplőivel is.

A kutatás sikerének fokmérője az alkalmazhatóság

– mondta el a rendezvényen Dr. Filep Bálint a Széchenyi István Egyetem elnöke.

A tudás és az üzlet kéz a kézben jár

– fogalmazott. Hozzátette: a most létrejött együttműködés eredményeképpen a hazai és nemzetközi vállalkozások fizikai közelségbe kerülnek a felsőoktatási intézmény oktatóival és hallgatóival, hiszen a Széchenyi István Egyetem Science Parkjában a jövőben VOSZ-Iroda működik majd, amelyre jelenleg nincs más példa az országban. Ennél jobban semmi sem jelezheti, hogy az oktatók, hallgatók és vállalkozók közös együttműködése a mai naptól új korszakba lépett – tette hozzá.

VOSZFESZT VOSZ Széchenyi István Egyetem, együttműködési megállapodás
A megállapodás ünnepélyes aláírására a közelmúltban Győrben került sor a VOSZFESZT rendezvényen

Nem véletlen, hogy a vállalkozások és a felsőoktatás ilyen együttműködése elsőként Győrben jön létre – mondta el beszédében Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az egyetemek számára a jövőt jelenti az, hogy a vállalkozásokkal szoros kapcsolatokat ápolnak, a huszonegyedik századi korszerű felsőoktatás a gazdasági életben is aktív, munkája révén pedig újabb innovációkat generál

– jelentette ki.

Stratégiai megújulás zajlik

Az innováció nem csupán a rendezvények tematikájában, hanem a VOSZ saját működésében is megjelenik, hiszen az érdekképviselet jelenleg megújuláson esik át.

Az idén jubileumi fennállását ünneplő szervezet a klasszikus, és régóta jól működő szerepvállalásán túl egyre inkább a tudásmegosztásra, az ezen a téren való közvetítésre is törekszik.

A VOSZ célja 35 éve az, hogy szerte az országban megismerje a vállalkozások problémáit és céljait és hatékonyan képviselje érdekeiket a szakpolitikai és társadalmi egyeztetéseken. Fontos, állandó program az is, hogy a vállalkozások részére információt szolgáltasson, aktívan segítse működésüket, döntéseik meghozatalát azzal, hogy értékeli az üzleti környezetet, felhívja a figyelmet a lehetőségekre és veszélyekre, és különböző fórumok keretében tanácsadást, valamint képzéseket is biztosít a tagságnak.

A tavaly elfogadott ötéves stratégiánk keretében a VOSZ egy olyan növekedési pályára állt, amelynek során a meglévő értékeinket, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozási pálya ismeretét igyekszünk még inkább láthatóvá tenni

– mondta el Eppel János, az érdekképviseleti szervezet elnöke. Hozzátette: a stratégia szerves része az is, hogy a kkv-szektor innovációs folyamatát segítse azzal, hogy a vállalkozókat és a kutató-oktató felsőoktatási intézményeket, a hazai egyetemeket aktívan bevonja ebbe a folyamatba.

A cikk megjelenését a VOSZ támogatta.

Fotó: Shutterstock / VOSZ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai-központi-bank-monetáris-politika-demográfia-federal-reserve-kamatláb-john-williams