Csúcson a cégeladási szezon, Budapest lehet a régiós központ
Gazdaság

Csúcson a cégeladási szezon, Budapest lehet a régiós központ

Portfolio
A nagy mennyiségű tőke, valamint a generációváltás és az abból fakadó cégeladási igény kifejezetten intenzív érdeklődést és igényeket hozott létre az M&A piacon, ezért is volt időszerű az ilyen irányú szaktudással rendelkező CFI Hungary csatlakozása a BDO Magyarországhoz. Az együttműködés révén nevet is változtató CFI nemzetközi hálózatot és hátteret, növekedési lehetőséget, míg a BDO speciális szaktudást és a full service lehetőségét kapja.

A CFI Hungary Zrt. a további fejlődés és a szinergia adta előnyök kölcsönös kiaknázásának érdekében idén szeptemberben csatlakozott a BDO Magyarországhoz. Az egyesülés révén az idén 15 éves vállalat nevet is változtatott, szeptembertől BDO Magyarország Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-ként folytatja tevékenységét. A döntés révén mintegy 25 szakember és elsősorban cégértékesítéssel, illetve -összeolvadással (Mergers and acquisitions - M&A) kapcsolatos szaktudás érkezett a BDO hálózatába.

A BDO vezető globális könyvvizsgáló hálózat, amelynek fő tevékenysége ugyan a könyvvizsgálat, ám emellett van egy sor kiegészítő, kapcsolódó szolgáltatása is, mint az adótanácsadás, könyvelés, bérszámfejtés, informatikai és pénzügyi tanácsadás.

A most csatlakozott szakértői csapat pénzügyi tanácsadásban korábban is piacvezető volt Magyarországon, és mivel hosszú évek óta kapcsolatban volt a két cég, adódott a lehetőség, hogy közösen folytassuk tovább. Erre 2021-ben nyílt meg a lehetőség

– mondta el a Portfolio-nak Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője és vezető partnere. Hozzátette: „nekünk ez azért jó, mert az üzleti életben egyre inkább egy helyen szeretnének a megbízók minél több szolgáltatást elérni. Fontos előny az a nagyon erős belső szinergia is, amit ez az együttműködés a tudásmegosztás révén hoz. Annak ellenére, hogy külön szakmákról beszélünk, az egyes szolgáltatásaink természetesen összekapcsolódnak, hiszen mindegyiknek a közös alapja a számvitel. A csatlakozás révén így volumen és szaktudás egyszerre került a BDO Magyarországhoz, amellyel már komoly erőt tudunk felmutatni, ez pedig a piacon is egyedülálló, a Big Fourhoz képest is jelentős tömeget képvisel” – fogalmazott Gerendy.

Gerendy Zoltán BDO Magyarország ügyvezető

Tapasztalat házon belül

Az ügyvezető szerint ráadásul nem csupán a létszám és az ügyfelek száma jelentős, hanem nagyon nagy súllyal esik latba a tapasztalattömeg is. „A csatlakozás révén speciális tudás, ismeret érkezett a BDO Magyarországhoz.

Ez azért is jelentős, mert a piacon rengeteg a komplex probléma, egyedi esetek vannak, nincs két egyforma tranzakció, két egyforma könyvvizsgálat vagy könyvelés. Csak korlátozottan lehet tipizálni a feladatokat, ez pedig felértékeli a tapasztalat jelentőségét.

A CFI Hungary, mint az egyik legjelentősebb hazai M&A és pénzügyi tanácsadó, ráadásul kifejezetten emberközpontú, nagy felkészültséget és egyben bizalmat igénylő munkát végzett az elmúlt években. A cégeladás bizalmi feladat, hiszen a tulajdonosok sokszor az életük munkáját értékesítik.”

A tapasztalat fontosságát hangsúlyozta Fekete Márk, a BDO Magyarország Pénzügyi Tanácsadási üzletág partnere, vezérigazgatója is. „Ha egy tanácsadónak nincs kellő tapasztalata, magabiztossága, megfelelő tárgyalási készsége, akkor nem tudja érdemben segíteni az ügyfeleit abban, hogy létrejöjjenek a tervezett akvizíciók.

Amikor a befektetők vagy tulajdonosok maguk próbálkoznak, a legjobb szándékuk ellenére is megakadhat a folyamat, nagyon sokszor nem sikerül, amit célként kitűztek.

Velünk együtt viszont meg tudják valósítani, az elmúlt évek sikerei megerősítették számukra is, hogy ténylegesen hozzáadott értéket jelentünk” – fogalmazott.

Fekete Márk, a BDO Magyarország partnere

Nemzetközi lehetőségek

Mint elmondta, az volt a fő motivációjuk a BDO-hoz csatlakozás során, hogy egy nemzetközi hálózat segítségével az országhatárokon túl is fejlődhetnek.

Nagyon intenzív növekedési céljaink vannak, duplázódást várunk magunktól három éven belül mind létszámban, mind árbevételben

– jelentette ki Fekete Márk.

A nemzetközi beágyazottság fontos előny a további terjeszkedésben, hiszen a BDO minden szomszédos országban jelen van, illetve olyan kiemelt jelentőségű térségekben is, mint Németország, Anglia, Észak-Amerika vagy Ázsia.

Cégeladási szezon

A közös munkát leginkább a piac fejlődése indokolta.

Jelenleg a generációváltás és az ebből fakadó értékesítési igény miatt az M&A terület nagyon intenzív időszakát éli.

Szép számmal vannak nemzetközi figyelemre is számot tartó, vonzó magyar cégek, amelyek felkeltik a külföldi befektetők érdeklődését. Ezt az igényt a koronavírus okozta lezárások, utazási nehézségek egy időre korlátozták, hiszen cégvásárlás előtt az érdeklődők természetesen maguk is meg akarják nézni a kiszemelt vállalkozást. Most, hogy elhárultak ezek az akadályok, nagyon komoly érdeklődés van egyes iparágakban.

További tényező, hogy jelentős felhalmozódott tőke, rengeteg „olcsó pénz” van Magyarországon, amely keresi a helyét, és az állami programok ezt még fokozzák a kötvényprogrammal és egy aránylag kedvező finanszírozási helyzettel.

Emiatt nagy a kereslet befektetői oldalról, amelynek egy része már csak a környező országokban találja meg a megfelelő célpontjait.

Ezért is volt fontos számunkra a BDO-s hálózat, hogy ha valaki a Balkánon, Szlovákiában, vagy Ausztriában szeretne befektetni, a kollégák tudjanak segíteni ebben is” – tette hozzá Fekete Márk.

A jövőbeni tervek között a régiós központtá válás, a meghatározó szerep erősítése és a növekedés is szerepel. Az együttműködés révén a BDO Magyarország még több területen, teljesen integráltan tudja kiszolgálni ügyfeleit. „A vállalati pénzügyi tanácsadási szolgáltatásunk minden tekintetben felzárkózott könyvvizsgálati, adó, jogi, informatikai, valamint hotel és ingatlan üzletágaink mellé. Nyugat-Európából nézve, ha valaki befektetési célpontot keres, ez a régió egységes kezelést igényel. Ezt Magyarországról jó kiszolgálni. A most csatlakozott 30 fős, dedikált csapattal minden adott ahhoz, hogy a BDO Magyarország a régió M&A központjává váljon” – mondta el Gerendy Zoltán.

A cikk megjelenését a BDO Magyarország támogatta.

Fotó: Stiller Ákos

Kiszámoló

Kezdődnek a megszorítások

Lementek a választások, úgyhogy ma reggel bejelentette a kormány, hogy a hozzá nem értő, ostoba gazdaságpolitikája miatt a háborús helyzet miatt adóemelések lesznek, hogy a költségvetésen

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Nagy-marton-nemzetgazdasagi-miniszter-magyarorszag-uzemanyag-uzemanyagkereskedok