Ha a vírus nem lenne elég, jön a NAV: brutális digitalizációs hullám vár a vállalkozásokra
Gazdaság

Ha a vírus nem lenne elég, jön a NAV: brutális digitalizációs hullám vár a vállalkozásokra

Portfolio
A koronavírus okozta váratlan helyzet azokat a vállalkozásokat is rákényszerítette, hogy online csatornákra tereljék tevékenységüket, amelyek nem tartoztak az innovatív vállalkozások körébe, a NAV online számlázáshoz köthető határidői pedig gondoskodtak róla, hogy ne is térjenek le erről az útról. Mára nemcsak a számlázást sikerült teljesen digitális térbe terelni, de a piacvezető szolgáltató olyan ökoszisztémába szervezte a kkv-k működését segítő digitális megoldásokat, amely brutális változást hozhat a szektorban.

Már a 2008-as válság idején is megmutatkozott a digitalizáció szerepének jelentősége, mikor a gazdaság minden területén látható jelentős visszaesések közepette egyedül az e-kereskedelem volt képes kétszámjegyű növekedést elérni. A koronavírus kapcsán előállt eddigi példátlan helyzetben, a bezárt üzletek a kevésbé innovatív szereplőket is rászorították az online megoldásokra: egy felmérés szerint a járvány kezdete óta a megkérdezett kkv-k ötöde alkalmaz valamilyen új digitális ügyfélszerzési csatornát, és az alkalmazott digitális eszköztár is kibővült.

A felmérésben részt vevő cégek

  • 40%-a használ felhőalapú szervert
  • 33%-a használ adatai védelmére valamilyen VPN-hálózatot
  • 25%-a vállalatirányítási rendszert
  • 42%-a online találkozók megtartására alkalmas eszközt
  • 23%-a projektmenedzsment támogató eszközt
  • 21%-a pedig a teendők rendszerezésre szolgáló eszközt

A valamilyen digitális témakörben szakértői támogatást igénylő kkv-k aránya pedig eléri a 65 százalékot. Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a digitális eszköztárakban észlelhető bővülés elsősorban az infokommunikációs cégeknél, illetve a nagyobb szervezettel rendelkező cégeknél látványos, de más szektorokban is jelentkezik.

tablet grafikon

Kristó Zoltán, a Riport Applications Kft. ügyvezetője szerint a korona-válság erős digitalizációs hullámot hozott, azok a cégek, amelyek egyébként is tervezték ilyen megoldások bevezetését, nagyon hirtelen léptek. Ez a cég fejleszti az autokatát, amely a katások adminisztrációs kötelezettségeit látja el automatikusan, de a felhasználók számában kiugró növekedést egy másik fejlesztésük, a Quick esetében tapasztaltak. Ez egy mini pénzügyi modul, amely számlaérkeztetéssel foglalkozik, „összegereblyézi” az e-mailben, számlázóprogramból vagy éppen a NAV-tól kapott adatok alapján a számlákat és egy környezetben, érintésmentesen tudja ezeket kezelni a felhasználó.

„Az volt az izgalmas kérdés, hogy mi fog történni, ha vége az első hullám okozta távmunkás kényszeridőszaknak, kitart-e ez az erős digitalizációs tendencia, vagy megtörik a lelkesedés. Ezt a problémát oldotta fel a NAV online adatszolgáltatáshoz köthető júliusi határideje, amely fenntartotta a digitalizációs kényszerhelyzetet és nagy löketet adott, hogy sok cég – amely eddig csak plusz tehernek érezte ezt – felismerte, hogy a kényszeren felül azért van ebben potenciál is” – mondta Kristó.

A könyvelők kiemelt szerepet kaptak

A szakértő szerint júliusban, de még augusztusban is egyértelmű szkepticizmust tapasztaltak a könyvelők körében a NAV online számlarendszerének kibővítése miatt. Minden csatornán – a közösségi média platformoktól a szakmai fórumokig – az volt a visszhang, hogy nem fog működni a gyakorlatban, felesleges, plusz adminisztrációval jár. A nagy átalakításokat ugyanakkor jellemzően kételkedő megjegyzések kísérik, ahogy történt ez a július elsejei határidő kapcsán is, amikortól már az áfa értékhatárától függetlenül minden, belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV-hoz.  

Azonban a kezdeti szkepticizmus lassan eltűnt, sőt, mára talán át is fordult a dolog:

Október közepén volt egy nagy leállás a NAV Online Számla rendszerében, átmenetileg nem lehetett lekérni a saját szállítói számlaadatokat, amire hatalmas felháborodás volt a válasz a könyvelői közösségben.

Vagyis

augusztustól októberig a könyvelők körében olyan szinten átfutott ez a megoldás, hogy ennek párnapos, átmeneti hiányát már hangos elégedetlenség kísérte.

Pedig a könyvelők nincsenek könnyű helyzetben, mert ebben a digitalizációs átmenetben a kevésbé innovatív vállalkozások felé sokszor nekik kell a mediátor szerepét betölteni. Az ugyanakkor a fenti példából is látszik, hogy ezeket az új technológiákat már elég jól kihasználják és gyorsan alkalmazkodtak a változásokhoz: a Számlázz.hu-nál egy könyvelő átlagosan 6-7 vállalkozás fiókjához rendelkezik hozzáféréssel, ezzel is gördülékennyé téve a közös digitális munkát.

grafikon kijelző

A Minősített Könyvelők Egyesületének szeptemberi felmérése szerint a könyvelőirodák 85 százaléka ismeri a NAV online számla és információ letöltési lehetőségeit és azok működését, melyek a kimenő számlák visszakérését, pénztárgépes jelentés visszakérését, szállítói számlák lekérdezését teszik lehetővé.

Még gyerekcipőben jár, de brutális ökoszisztéma épül

A Riport Applications fejlesztései ugyanakkor csak egy részét képezik a Számlázz.hu-s ökoszisztémának, amely különböző, egymást kiegészítő digitalizációs megoldásokat foglal magába, amelyek nemcsak kompatibilisek egymással, de ki is egészítik egymást a minél hatékonyabb működés érdekében. 

Az Innonest ügyviteli rendszere például azokat a vállalkozásokat célozza, amelyek már túlléptek az Excel-táblákon, de egy komolyabb, magasabb szintű vállalatirányitási vagy ügyviteli rendszerhez még nem nőttek fel.

A szoftver segítségével lekövethetők a munkafolyamatok, lehet árajánlatot létrehozni, megrendelőlapot, megrendelés visszaigazolást, munkalapot, szállítólevelet, teljesítési igazolást, átvételi elismervényt és akár közvetlen számlázni is a Számlázz.hu integrált rendszerén keresztül

– mondta a Portfolio-nak Berta Róbert, az Innonest ügyvezetője, aki 20-25 százalékos megugrást tapasztalt az előfizetések számában a karantén-időszak alatt.

„Ha egy munkalaphoz szeretne számlát csatolni valaki, ahhoz nem szükséges belépnie a Számlázz.hu fiókjába, ezt megteheti a mi rendszerünkön keresztül is’ – mondta az ökoszisztémába szervezettség előnyeiről Berta. A legtöbb vállalkozás készletkezelési folyamatok átláthatósága miatt keresi a céget, a raktárak közötti készletmozgás dokumentálását digitalizálja a rendszer, de lényegében minden olyan szolgáltatás elérhető rajta, mint egy nagyobb ügyviteli rendszerben, csak kicsit egyszerűbben a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Az volt a célunk, hogy ne legyen szükség semmilyen oktatásra, hanem magától értetődő legyen a működése és egy kattintással át tudjanak lépni a Számlázz.hu-s ügyfelek a rendszerbe és fordítva

– tette hozzá Berta.

A könyvelők számára a SMARTBooks kínál felhőalapú, havidíjas, gyorsan megtanulható, automata rendszert, de bárki számára elérhető, aki rendelkezik Számlázz.hu-s fiókkal, így a számlái automatikusan beérkeznek a könyvelőjéhez, aki szintén hozzáférést kap a rendszerhez.

A személyes találkozás elkerülésére idén különösen, de egyébként is egyre nagyobb inkább igény mutatkozik. Mivel a program a Számlázz.hu-val integrált, a könyvelő számára az adatrögzítés feladata megszűnik, így idejét tanácsadásra és az ügyfeleire fordíthatja. A Business csomag keretében pedig egy ügyviteli rendszer is elérhető. „Ha egy vállalkozás a számlakezelésen túl egy ügyviteli rendszert is szeretne, akkor az ökoszisztémán belül a vállalkozások előfizethetnek az Innonestre, a speciálisabb raktár-és készletkezelési megoldást keresőknek, például a nagykereskedőknek pedig ott van a Business csomagunk, ami egy mini ERP, a készlettől az árrésig mindent lefed” – mondta Schramm Károly, a megoldást fejlesztő Smartfront Kft. alapító ügyvezetője, aki szerint a rendszer nagy előnye, a könyviteli és az ügyviteli rendszer integrációja.

Technikailag egy felhő adatbázisban dolgozik a felhasználó vállalkozó és a könyvelője, csak ők két különböző ablakot látnak. Ez egy óriási előrelépés abban a világban, ahol sokan még mindig szatyorban viszik be a számláikat a könyvelőjükhöz

– tette hozzá Schramm.

Kristó Zoltán szerint egy brutális rendszer állt össze a Számlázz.hu égisze alatt, amely ma már körülbelül 400 ezer vállalkozásnak nyújt számlázási szolgáltatást, és az említett cégekkel való együttműködése mellett elsőként rendelkezett PSD2 engedéllyel a magyar online számlázók piacán, ami lehetővé teszi, hogy banki adatokat is integráljanak.

Kristó ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy egyelőre ezeknek a lehetőségeknek a kiaknázása még gyerekcipőben jár. „Van egy krém a kkv piacon, amely nagyon elkapta a fonalat és racionalizálta az operatív működését és elképesztő adatkapcsolatokat legózik össze magának az elérhető digitális megoldások kombinálásával, de a többség még azért egyelőre alig képes tartani a tempót a NAV által diktált határidőkkel” – mondta, hozzátéve, hogy ezzel egyébként

az adóhatóság példátlan módon egyfajta fő innovátorrá lépett elő a szektorban.

„Bár sokan még az elején tartanak, de a NAV a határidőkkel gondoskodik arról, hogy senki ne maradhasson le, hiszen a jogszabályi megfeleléssel itt már tulajdonképpen nem a cégvezető döntése, hogy innovál-e vagy sem. A könyvelők példájából pedig az látszik, hogy ugyan még az elején tartunk, de ez gyors folyamat lesz, és nagyon gyorsan adaptálni fogják ezeket a megoldásokat a piaci szereplők, amint a gyakorlatban elkezdik élvezni ezek előnyeit” – tette hozzá Kristó.

A cikk megjelenését a Számlázz.hu támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai-központi-bank-monetáris-politika-demográfia-federal-reserve-kamatláb-john-williams