Egy új svéd kutatás szerint bizonyos kávékészítési módszerek (például a kávéautomaták) növelhetik az italban található úgynevezett "rossz koleszterin" (LDL) tartalmát. A szakértők vizsgálatai szerint a filteres technikával készített kávéban jóval kevesebb a káros vegyületek aránya, így a rendszeres kávéfogyasztóknak célszerű lehet áttérnie erre a módszerre - írta meg a ScienceAlert.
Az 5 mm-nél kisebb mikroműanyagok gyakorlatilag mindenütt megtalálhatóak a Földön, a folyóktól és a tavaktól kezdve a talajokon át egészen az elfogyasztott ételekig és az ivóvízig. A szervezetünkbe jutó plasztikdarabkák a szívben, vérben, izomrostokban és az anyatejben is képesek felhalmozódni, és egyre több jel mutat arra, hogy ezáltal bizonyos betegségek kockázata is nőhet. De vajon melyek azok az élelmiszerek, amelyekben különösen magas koncentrációban mutatták ki a mikroműanyagokat? És létezik-e olyan alternatíva, amellyel egy tudatos vásárló csökkenteni tudja a mikroműanyagok bevitelét? Erről beszélgetünk az Alapvetés podcast új műsorában Szabó Istvánnal, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet egyetemi docensével.
A hétköznapok harmadát a munkahelyen töltjük, ami hatással van a fizikai és a mentális állapotunkra. Fontos ezért, hogy a munkáltatók az egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosításán túl ösztönözzék is munkavállalóikat az egészséges életmódra. A Lidl például a prevención alapuló egészségmegőrzést, az aktív életmódot és a tudatos táplálkozást is fontosnak tartja támogatni a kollégák körében, évente egy extra szabadnapot adnak a szűrővizsgálaton való részvételhez: szakértők szerint mindenkinek érdemes részt venni évente egy átfogó vizsgálaton, amelynek során felvesznek egy családi kórtörténetet, felmérik az általános fizikai állapotot,
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jóváhagyta békelencse fogyasztását. Ez az egészséges és fenntartható zöldség hamarosan megjelenhet a szupermarketek polcain. A döntés egy évtizedes kutatómunka eredménye, amely során a holland Wageningen Egyetem vizsgálta a növényben rejlő lehetőségeket - írta meg a Retail Detail.
A növényi alapú tejhelyettesítők fogyasztása és a mentális egészség közötti összefüggést vizsgálta egy új tanulmány, amely szerint a tejmentes alternatívák fogyasztása kockázatot jelenthet a mentális egészségre nézve. Az eredmények azonban vitatottak, és szakértők szerint további kutatásokra van szükség a következtetések megerősítéséhez - írta meg a Fox News.
Az elhízás kezelésének új megközelítését javasolja egy nemzetközi szakértői bizottság. A vezető orvosi testületek által támogatott csoport szerint az elhízás egyre súlyosbodó válsága megköveteli a diagnosztika gyökeres átalakítását, hogy javuljon az állapot miatt már megbetegedett páciensek ellátása - jelentette a Financial Times.
A kávéfogyasztás időzítése jelentősen befolyásolhatja annak egészségügyi előnyeit - derül ki egy új kutatásból. A European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint a reggeli kávézás összefüggésbe hozható az alacsonyabb halálozási kockázattal, különösen a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében - írja a CNN.
A cukros italok fogyasztása évente több millió új cukorbetegség és szívbetegség kialakulásáért felelős világszerte, különösen súlyosan érintve a fejlődő országokat - derül ki egy új tanulmányból. A kutatás rávilágít a növekvő egészségügyi egyenlőtlenségekre - közölte a The Guardian.
A jelenlegi posztgenom korszakban vezető kutatási iránnyá vált a hálózati orvostudomány, de már most vannak olyan megoldásai ennek a kutatási területnek, amelyek közvetlen hatással vannak a betegek életére - jelentette ki a Portfolio-nak adott interjújában Barabási Albert-László. A világhírű hálózatkutatóval nemcsak a hálózati orvostudomány jelentőségéről beszélgettünk, hanem az amerikai és európai kutatói ökoszisztémáról, Kína előretöréséről, a mesterséges intelligencia szerepéről, a Semmelweis Egyetemmel közösen elindított kutatásáról, az egyénre szabott orvostudományról, és természetesen a leginkább aktuális kutatási területéről. Azt is kiemelte a kutató: az orvostudomány a betegek meggyógyítására koncentrál, ami költséges, könnyebb lenne megelőzni a betegségeket, melyek jelentős része életmódbetegség. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ételaddikciót különösen az ultrafeldolgozott élelmiszerek tartják fent, nem véletlen, hogy csapatával éppen erre a problémakörre hozott létre egy első körös megoldást.
A rendkívül sok élelmiszerben, főleg a gyümölcsökben, zöldségekben és egyes fűszerekben megtalálható polifenolok egyre nagyobb figyelmet kapnak az egészségtudatos fogyasztók körében. Ezek a vegyületek a kutatások szerint számos egészségügyi előnnyel járhatnak, többek között a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésétől kezdve az öregedés lassításáig - írta meg a The Guardian.
Az Egyesült Államok sebész főorvosának legújabb jelentése szerint az alkoholfogyasztás, még kis mennyiségben is, káros lehet az egészségre és növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Ez az állásfoglalás ellentmond a korábbi, széles körben elterjedt nézetnek, miszerint a mérsékelt alkoholfogyasztás, különösen a napi egy pohár bor, jótékony hatással lehet a szív egészségére - számolt be a Cnbc.
Egyre többen követik szélsőségesen az ún. tiszta étkezés (clean eating) diétát, amelynek során csak organikus, bio vagy éppen kizárólag általuk egészségesnek hitt ételeket esznek. A Semmelweis Egyetem kutatása szerint például a divatmodellek több mint harmada hajlamos lehet az egészséges ételfüggőségre, pedig az ún. orthorexia nervosa akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet, olvasható az egyetem sajtóközleményében.
A cukorfogyasztás módja befolyásolhatja annak egészségügyi hatásait, derül ki egy új tanulmányból. A kutatás szerint a cukros italok fogyasztása nagyobb kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, mint például a péksütemények - írta a CNN.
A bélrákos megbetegedések száma aggasztó mértékben növekszik az 50 év alattiak körében világszerte, különösen Angliában - derül ki egy új nemzetközi kutatásból - írta meg a The Guardian.
A téli hónapokban sokan fordulnak vitaminok és nyomelemek felé egészségük megőrzése érdekében. A Semmelweis Egyetem szakgyógyszerészei hasznos tanácsokat adtak e készítmények helyes alkalmazásáról, beleértve a megfelelő időzítést, beviteli módot és az esetleges kölcsönhatásokat - írja a Semmelweis Médiasarok.
Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, derül ki egy új kutatásból. A tanulmány szerint a heti ötszöri étcsokoládé fogyasztás akár 21%-kal is mérsékelheti a betegség kialakulásának esélyét, míg a tejcsokoládé esetében nem tapasztaltak ilyen pozitív hatást. A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek az eredmények megerősítéséhez - tudósított a The Guardian.
"Nem volt erre szükség és nagyon rossz az időzítés!"
India az összes pakisztáni állampolgárt kiutasítja.
Cikkünk folyamatosan frissül a háború eseményeivel.
Ez a kitétel teljesen elfogadhatatlan.
Drámai áremelkedés tapasztalható: 2010 óta közel négyszeresére emelkedtek a termőföldárak Magyarországon.
A Checklistben Hortobágyi T. Cirill főapátot, a Pannonhalmi Főapátság vezetőjét kérdeztük.
Estek a piacok a beszéd hatására.