Újabb termékek árát csökkentette a piacvezető hazai áruházlánc. Február 9-től egyes frisshús termékek érhetőek el tartósan, akár 13 százalékkal olcsóbban. Az árcsökkentési programot a vállalat egy éve indította, a programba most bekerült termékekkel együtt eddig közel 700 termék árát mérsékelték.
Akármit is gondolunk a húsfogyasztásról, tény, hogy klímavédelmi, egészségügyi, állatjóléti szempontok miatt egyre inkább terjed a húsmentes, vagy legalábbis több növényi alapanyagot felhasználó étrend, különösen a fiatalabbak körében. A világ még sokáig, talán soha nem lesz vegetáriánus, de a változatos, a növényekre nagyobb hangsúlyt fektető étkezés az egészségünknek és a bolygónak is jót tenne a szakértők szerint.
Sem a magyar lakosság ízlése, sem az anyagiak nem tették eddig lehetővé, hogy tömegesen kövessék idehaza is a nyugaton már erőteljesen terjedő étkezési szokásrendszereket. Ez azonban hamarosan megváltozhat: amire a klímaváltozás elleni harc nem volt képes, azt hamarosan elérheti a gazdasági válság és az élelmiszer-drágulás. Erről, és a megváltozóban lévő élelmiszer-fogyasztási szokásokról beszéltünk a Portfolio heti podcastjében Sziráki Zsófi dietetikussal, valamint Braunmüller Lajossal és Orosz Mártonnal, a Portfolio elemzőivel. Adásunk előzménye néhány héttel ezelőtti műsorunk, melyben egyebek mellett a háború élelmiszerárakra gyakorolt hatásáról volt szó, és ide kattintva hallgatható meg.
Míg korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy minél több zöldséget eszik valaki, annál jobban csökkenti a kockázatát esetleges szívbetegségek kialakulásának, egy újonnan kihozott tanulmány szerint azonban ez nem feltétlenül igaz – számol be a hírről a Bloomberg.
Kapcsolatot talált a rendszeres húsfogyasztás és a nem daganatos betegségek hosszú sora között egy nagy létszámmal végzett brit kutatás.
Milliárdos befektetők, köztük Bill Gates és Richard Branson érdeklődését is felkeltette az a startup, amely nem a hagyományos úton, állatok levágásával, hanem laboratóriumi úton, állati sejtekből hozná létre azt a borjú vagy éppen csirkehúst, amit a boltokban megvehetünk - számol be a hírről a Bloomberg.
Messze Svájcban a legdrágább a hús, legyen szó marháról, csirkéről, sertésről, halról vagy bárányról, a magasabb fizetések miatt viszont ez nem olyan megterhelő a helyiek pénztárcája számára - olvasható ki a Caterwings 52 országra vonatkozó felméréséből. A helyi bérek függvényében Dániában lehet a legolcsóbban húshoz jutni, Magyarország a relatíve alacsony árak ellenére a középmezőnyben helyezkedik el.
A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és "valószínűleg" a vörös húsé is - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynökségének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából.
Martí Zoltán kérdezte a kormányfőt.
Folyamatosan frissülő hírfolyamunk.
Végső megoldás: atombomba?
A Szilícium-völgy legnagyobb vállalatai fognának össze.
Szomorú módja ez egy karrier lezárásának.
Gyorgyevics Benedekkel, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.
Miért csökken a közvetlen külföldi tőkebefektetések volumene?
Meddig nőhet még?