FONTOS A pénzügyi válság óta nem volt ilyen jó évük a bankoknak, de a befektetők joggal nem ájulnak el tőlük
Megvenné a Munkácsy-gyűjtemény nagy részét az állam és a Mol közös alapítványa
Befektetés

Megvenné a Munkácsy-gyűjtemény nagy részét az állam és a Mol közös alapítványa

Portfolio
A Mol - Új Európa Alapítvány, amely a magyar állam és a Mol közös közérdekű vagyonkezelő szervezete a 444 hírportálhoz eljutott információk szerint két jelentős, festményekkel kapcsolatos projektet tervez megvalósítani a közeljövőben: egy közép-európai kortárs múzeum létrehozását, valamint Munkácsy Mihály festményeinek jelentős részének megvásárlását Pákh Imrétől - írja a 444.

Pákh Imre, aki 1994 óta foglalkozik Munkácsy műveivel, a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményével rendelkezik.

Kollekciója több mint 80 festményt és számos grafikát tartalmaz, amelyeket rendszeresen kiállítanak magyar múzeumokban.

Az amerikai-magyar üzletember 2009-ben létrehozta a Munkácsy Mihály Alapítványt, amely a festő hagyatékának feldolgozását, kiállítások szervezését és egy monográfia kiadását tűzte ki célul.

Az állam és a hozzá közel álló vállalkozók korábban is kísérletet tettek Munkácsy-festmények megszerzésére. 2019-ben a kormány 3 milliárd forintért vásárolta meg a Krisztus-trilógia harmadik darabját, a Golgotát. A festmény körüli alkudozások évekig tartottak, miközben a kormány 2015-ben védetté nyilvánította a képet, hogy megakadályozza annak külföldre szállítását. A Kúria azonban 2017-ben hatályon kívül helyezte ezt a döntést.

Mészáros Lőrinc 2021-ben egy interjúban említette, hogy több mint 60 Munkácsy-festmény megvásárlásáról tárgyalt, amit azonban Pákh cáfolt, kijelentve, hogy nem állt szándékában eladni a képeket. A 444 által megszerzett dokumentumok szerint a képek megszerzésének terve továbbra is napirenden van, de ezúttal nem Mészáros Lőrinc érdekeltségein keresztül, hanem a Mol - Új Európa Alapítvány (MÚEA) lenne a vásárló. Az alapítvány tulajdonosi szerkezete fele-fele arányban oszlik meg a magyar állam és a Mol között.

A MÚEA, amelyet 2021-ben 600 millió forint induló tőkével hoztak létre - ebből 300 millió közpénz volt -, mára 80 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik. A júliusi költségvetési terv szerint ennek több mint egyharmadát,

összesen 27,3 milliárd forintot szánnak a Munkácsy-gyűjtemény megvásárlására. Emellett évente további egymilliárd forintos költséggel számolnak a festményekkel kapcsolatban.

A folyamat már az év elején megkezdődhetett, hiszen márciusig egy szakértőt bíztak meg a festmények eredetiségvizsgálatával. Fontos megjegyezni, hogy létezik olyan változata is a költségvetési tervnek, amelyben nem szerepel a festmények felvásárlása, így egyelőre nem biztos, hogy az üzlet létrejön. Az azonban a rendelkezésre álló információk alapján egyértelmű, hogy a szándék megvan a vásárlásra - írja a lap.

Címlapkép forrása: Déri Múzeum

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Zsiday Viktor