Padlót fogott a kockázatitőke-piac, de ezzel most akár jól is járhatnak a feltörekvő vállalatok
Befektetés

Padlót fogott a kockázatitőke-piac, de ezzel most akár jól is járhatnak a feltörekvő vállalatok

Portfolio
A PortfoLion szakértői szerint 2024-ben ismét emelkedő pályára állhat a kockázati tőkebefektetések üteme Magyarországon a lassuló tendenciát mutató 1-2 év után, igaz, van honnan fejlődni: befektetések mértéke tavaly az elmúlt 10 év legalacsonyabb szintjét érte el. Nieder Jenő és Gergely Bence, az alapkezelő szakértői szerint a tőkebefektetőknél komoly tartalékok halmozódtak fel, amelyek most keresik az utat a piacra.

Az elmúlt két év nem kedvezett a kockázati tőkebefektetéseknek, 2022-ben lassult, majd 2023-ban jelentősen visszaesett Magyarországon a kockázati tőkebefektetések üteme. Az előző évben a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület adatai szerint a hazai piacon történt befektetések mértéke az elmúlt 10 év legalacsonyabb szintjét érte el:

2023-ban 38%-kal csökkent 2022-höz képest, a befektetések értéke pedig drasztikusan, 58%-kal esett vissza.

A finanszírozás visszaesése különösen érzékelhető volt a magvető és a későbbi szakaszú kockázati tőkefinanszírozási kategóriákban. A romló tendenciát részben a befektetők érdeklődésének hiánya okozhatta, valamint a fejlődésük későbbi szakaszában tartó kockázati tőke hátterű cégek skálázhatóságának problémái. Azonban a legnagyobb csapást a kivásárlások finanszírozása szenvedte el, amely szinte teljesen eltűnt 2023-ban.

Ezzel tavaly elértük a görbe alját, idén viszont már látjuk a piac éledezésének jeleit

– mondta a Portfolio-nak Nieder Jenő, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő vezérigazgató-helyettese, aki szerint az elmúlt két év visszaesése miatt a tőkebefektetőknél komoly tartalékok halmozódtak fel, ami most utat akar találni magának.

Nieder Jenő, PortfoLion
Nieder Jenő, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő vezérigazgató-helyettese

Eközben a startupok oldaláról is nőttek a befektetési igények, amit a hitelkínálat nem feltétlenül tudott lefedni, ilyenek például a szoftver- és technológia fejlesztések, külföldi csapat bővítések, a kockázatosabb, de nagyobb megtérüléssel kecsegtető beruházások. Nieder szerint azonban nem minden vállalkozásnak való ez a finanszírozási forma, ugyanakkor léteznek olyan kritériumok, amelyek valószínűsítik az együttműködés sikerességét az alapítók és a befektető között. A tőkét bevonni készülő cégek között két fő irány azonosítható: a kisebbségi, illetve a döntő többségi részesedés átadása a befektetőnek. Akárhogy is történik, a fő cél, hogy a befektetés megtérülő legyen, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a cégtulajdonosokban meglegyen az exit-mindset, vagyis, hogy a céget egy későbbi eladásra építik.

A szakértő szerint a tőkebefektető számára az ideális jelölteket többek közt az jellemzi, hogy az üzleti modelljük nem csupán egyetlen országra koncentrál, hanem képesek máshol is versenyképesen megjelenni, értékesíteni.

Gergely Bence, a tőkealapkezelő szenior befektetési menedzsere szerint fontos szempont az is, hogy a nagy fejlődési potenciállal bíró vállalkozásnak ne csak egy nagy, hanem több ügyfele is legyen.

Gergely Bence, PortfoLion
Gergely Bence, a tőkealapkezelő szenior befektetési menedzsere

“Ha mindössze egyetlen ügyféllel rendelkezik a cég, az sokszor ahhoz vezet, hogy nem egy szélesebb körben felhasználható, valóban piaci megoldást fog fejleszteni, hanem egy személyre szabott terméket vagy szolgáltatást” – mondta Gergely, és hozzátette, hogy ráadásul az együgyfeles modell óriási kitettséget is jelent a hosszabb távú üzleti sikeresség szempontjából, nem mellesleg több ügyféllel a marzsok is magasabbak, hiszen a fejlesztési költségek nagyobb vevőkörre terülnek szét. Összességében tehát kulcsszó a diverzifikáció mind földrajzi téren, mind a vevőkörben. 

A közös munka feltétele az is, hogy a vállalkozás 4-6 éven belül eljusson egy olyan érettségi szintre, növekedési fázisba, ahol egy sikeres exit már kézzelfogható lehetőségként jelenik meg, a legideálisabb, amikor a vállalkozás fel tud mutatni egy jövőbe tekintő jó sztorit, víziót, emellett olyan pozitív momentumot, már elért eredményt, ami igazán hitelessé és vonzóvá teszi a vállalkozást a piacon. “Erre felkészülésként a tőkebefektetővel való közös munka kiváló alapot ad, hiszen a tőkebefektető is hasonló szempontokat értékel, mint egy későbbi vevő” – hívta fel a figyelmet Gergely.

Gergely Bence, PortfoLion

A vevők közötti versenyhelyzet megteremtésében a kockázati tőkebefektető kulcsszerepet játszhat, már csak a meglévő kapcsolati hálója miatt is, amelynek köszönhetően a lehetséges vevők mellett olyan nemzetközi tanácsadók is képbe kerülhetnek, akik képesek felkutatni további, megfelelő forrásokkal rendelkező potenciális érdeklődőket.

A piacon jelenleg elérhető tőke lehetővé teszi a startupok számára a fejlesztések előre hozását, a csapatok időben történő bővítését, és pénzügyi támogatás mellett annak a szakmai tudásnak és azoknak jó gyakorlatoknak a megszerzését, amit az alapkezelő a többi portfólió cégével való együttműködés során gyűjtött. “Ha felmerül bármilyen kérdés, akkor valószínűleg tudunk segíteni a megoldásban, mert már láttunk hasonlót a több mint 30 cégből álló portfóliónkban, ráadásul kiterjedt szakértői hálózattal is rendelkezünk, akikhez szintén segítségért tudunk fordulni. Ez olyan hozzáadott érték, ami a vállalkozásnál önmagában nem feltétlenül van meg, vagy legalábbis nem ilyen kiterjedt mértékben” – mutatott rá Nieder. 

Nieder Jenő, PortfoLion

Méret tekintetében is széles a portfolió: a kifejezetten korai fázisú startupok mellett külön dedikált csapat foglalkozik az érettebb vállalkozásokkal is, az egyik legnagyobb exit is egy ilyenhez, a Szallas.hu-hoz kapcsolódik, amit a befektetés után nemzetközi pályára állítottak a menedzsmenttel szoros együttműködésben. A céghez a terjeszkedés elősegítése érdekében lengyel, román, cseh leányvállalatokat vásároltak, valamint kiterjesztették a működését Horvátországra is, ezáltal a Szallas.hu a régió egy meghatározó szereplőjévé vált, és sikeresen fel tudta venni a versenyt a legnagyobb globális szállásközvetítő oldallal is.

A sikeres exitek közé tartozik a Starschema vagy a Tresorit is, amelyek szintén igazolják, hogy a kis piaci méret miatt Közép-Európában a növekedéshez elengedhetetlen, hogy több országban is jelen legyen egy vállalat. A régión belül egyedül Lengyelországban van számottevő belső kereslet, de ettől függetlenül ott is sokan törekednek külföldre, például a nekik szomszédos német piacokra.

Mindemellett a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a piaci bizonytalanságok egyelőre nem tűntek el, ezért a tőkebefektetők most még jobban megválogatják, hova érdemes a tőkét kihelyezni.

A cikk megjelenését a PortfoLion támogatta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína technológia  város