Hatalmas érték lett a fix hitelkamat a cégeknek
Bank

Hatalmas érték lett a fix hitelkamat a cégeknek

Portfolio
Két egymást követő legaktívabb évén van túl az EXIM, 2020-ban és 2021-ben összesen ezermilliárd forintnyi új hitelt helyezett ki – nyilatkozta a Portfolio Hitelezés 2022 konferenciájának szünetében Jákli Gergely, a bank elnök-vezérigazgatója.

A bankvezér a Portfolio-nak adott videóinterjújában elmondta: a biztosítási, garancia- és tőkebefektetési termékpalettával együtt így megközelítették a kétezermilliárd forintot. Míg 2019-ben a teljes vállalati hitelállomány nagyjából 9%-át adta az EXIM hitelportfóliója, tavaly ez 13%-ra nőtt. Amikor állami beavatkozás szükséges, az EXIM szerepe felértékelődik, a koronavírus-járvány idején ennek időszakát éltük.

Az exportőrök számára a lehető legtöbb kockázatot semlegesíteni kell, ilyen a kamatnövekedés is. Az EXIM összes hitele fix kamatozású termék, így akik korábban felvettek ilyet, azok nem szembesülnek a növekvő kamatteherrel. A kamatfixálás lehetősége pedig egyre fontosabb lesz a jövőben is a vállalatok számára.

Az EXIM belföldi tevékenységét alapvetően az EU-s támogatási szabályrendszer határozza meg. Kijött egy átmeneti, a háború következményeit mérséklő szabályrendszer, ami alapján az EXIM jelenleg is dolgozik egy hitelprogram kialakításán.

69 országban van ügyfele az EXIM-nek, közel 470 milliárd forintnyi hitelük van kint külföldi országokban, és felértékelődnek a magyar vállalatok vevőinek nyújtott szolgáltatások. Miközben felértékelődik az EXIM klasszikus exporthitel-ügynöki szerepe, a magyar vállalatok külföldi cégvásárlásának finanszírozása és garantálása mint feladatkör is tovább erősödhet – vetítette előre Jákli Gergely.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Paola Papanicolaou