Bank

A bedőlési hullámnak vége a vállalatoknál

Portfolio
Magyar szempontból vegyesen indult az év, a kezdeti félelmek azonban nem igazolódtak be, a friss statisztikák pedig már azt mutatják, hogy az ország gazdasági mutatói javulnak. Az Euler Hermes hitelbiztosító elemzése szerint a cégek bedőlésének nagy hullámai lementek, és ugyan az idei év még mindig a túlélésről szól, hamarosan már kibukkanhat a felhők közül a nap. A közeljövőben néhány egyedi esetet leszámítva nem valószínűsíthető, hogy tovább növekednének a nemfizetési kockázatok, a fizetésképtelenségi eljárások száma remélhetőleg csökkenő irányt vesz, de a tudatos követeléskezelés ezekben a pillanatokban talán még fontosabbá válik. A hitelbiztosító adatai éppen azt mutatják, hogy azokban az ágazatokban csökkent a kitettségre vetített károk mértéke, ahol az elmúlt években dinamikusan nőtt a kitettség. A válságindikátorként számon tartott konjunktúra-érzékeny ágazatokban (pl. építőipar, logisztika) áttörés egyelőre nem várható.
Hosszúra nyúlt az európai tél

Az idei év kemény téllel indult az európai gazdaságban. A tavasz sokáig nem akart beköszönteni: megdermedt lakossági fogyasztás, befagyasztott kiadások, hideg ciprusi szelek. Jelenleg úgy tűnik, hogy amíg az Unió még mindig a hó súlya alatt nyög, az Egyesült Államokban már megkezdődött az olvadás, nem is említve a BRIC államokat és Törökországot, valamint Mexikót, ahol már melegszik az idő. Idén még mindig az eurózóna recessziója várható, amiben jelentős szerepet játszik a németországi gazdasági aktivitás gyengülése, valamint a nulla-közeli franciaországi GDP-növekedés. A mediterrán térség teljesítménye továbbra is alacsony szintre várható, ami betudható a megszorító intézkedéseknek és a magánszektormenekülésének a hitelállományból.

A pénzügyi és hitelfeltételek javulása, a költségvetési kiigazítások esetleges megnyugvása és a külső egyensúlytalanságok csökkenése megnyithatja az utat az eurózóna számára egy visszafogott növekedési pálya előtt, ami a prognózisaink szerint 2014-re +1,2%-os GDP-emelkedést hozhat - foglalja össze az Euler Hermes Csoport nemzetközi elemzése. Az adatok egyértelműen igazolják azt, hogy a világ GDP-változásának pozitív egyenlegéhez nem az európai közös pénzt használó országok járultak hozzá. A növekedés jellemzően a BRIC országokból ered és Európán belül is inkább a feltörekvő gazdaságok járulnak hozzá ahhoz, hogy kedvezőbben alakuljanak a kilátások. Magyarország sajnos még mindig a sereghajtók között szerepel.

Fizetésképtelenségi Index: duplacsúcs és füles csésze

Az Euler Hermes Fizetésképtelenségi Indexe azt mutatja, hogy a Visegrádi Négyek országaiban a pesszimistáknak (sőt, valójában a realistáknak) a jóslatai igazolódtak be. Lengyelország, Csehország és Szlovákia esetében egy duplacsúcs-alakzat rajzolódik ki a vizsgált időtávon belül. Magyarországot tekintve - a tőzsdei technikai elemzésekből kölcsönvett hasonlattal - egy "fordított füles csésze" alakját látjuk, vagyis a 2008-2010. közötti években elhúzódó, de kevésbé sokkszerű hatás érte hazánkat. A 2012-ben mért második negatív hullám a fejre fordított csésze "füle" az újabb, de alacsonyabban elhelyezkedő csúccsal a magyarországi állapotok stabilizálódását vetíti előre. A 2010-2011-es időszak tehát egy látszólagos megnyugvás volt, meteorológiai hasonlattal: a vihar előtti csend - mutatnak rá az Euler Hermes Csoport magyarországi leányvállalatának vizsgálatai (a részletes elemzésért kérjük, küldjön e-mailt erre a címre).

A bedőlési hullámnak vége a vállalatoknál
Előrejelzéseink azt mutatják, hogy a cégek bedőlésének nagy hullámai lementek, és ugyan az idei év még mindig a túlélésről szól, jövőre már kibukkanhat a felhők közül a nap. Visszafogottabb optimizmusra adhat okot azonban, ha a késedelmes fizetések számának alakulását vizsgáljuk. A tavalyi év végére megemelkedett a régió országaiban a fizetési késedelmek változását tükröző éves mozgóátlag értéke. Habár a magyarországi vállalkozások esetében relatíve kismértékű volt a késedelmek növekedése, de Szlovákia és Lengyelország helyzete mindenképpen intő jel a jövőre nézve.

Fizetésképtelenségi Index
A Fizetésképtelenségi Index számítása az adott évben fizetésképtelenségi eljárás alá került vállalkozások számának változásán alapul, korrigálva a GDP változásának hatásával. Az index értéke százalékos formában szerepel, ugyanis az abszolút számok (a vállalkozások darabszáma) az egyes országok eltérő szabályozásai és gyakorlata alapján nem összevethetőek. Az index pozitív értéke a gazdaság állapotának romlására utal, a negatív érték a fizetésképtelenségi eljárások számának csökkenését fejezi ki.


Hazai károk, külföldi kockázatok

A fentieket igazolják vissza az Euler Hermes hitelbiztosítással rendelkező ügyfeleinek káreseményei is. Negyedéves mozgóátlagokat nézve a káresemények is szinte ugyanazt a fordított fülescsésze-formát veszik fel, mint az országos viszonylatban regisztrált fizetésképtelenségi eljárások. A bekövetkezett biztosítási eseményeknek (vagyis a nemfizetésből eredő károknak) hétéves időtávra visszatekintve kevesebb, mint fele származik az exportpartner fizetésképtelenségéből, míg a domináns arány a belföldi kereskedelemből eredeztethető. Figyelemreméltó, hogy a válság csúcspontjain szignifikánsan megnő az exportkárok aránya: 2009-ben és 2012-ben a külföldről származó káresemények értéke elérte a 65% körüli részarányt. A hazai vállalkozások exporttevékenysége során évekre visszamenőleg, tendenciózusan Szlovákia, Lengyelország és Románia vállalkozásai jelentik a fő károkozókat, találkozhatunk azonban néhány olyan országgal is, amelyek ugyan nincsenek ott a "toplistás" államok között, mégis negatív rekordot tudnak dönteni egy-egy évben a káresemények tekintetében. Ide sorolhatók Ausztria, Szlovénia és Horvátország, de természetesen olasz és görög vállalkozások is tartoznak ebbe a körbe.

A bedőlési hullámnak vége a vállalatoknál
A kitettség alakulása az elmúlt három évben egy dinamikus bővülésről ad számot. A kitettség növekedése mindenképpen pozitív mögöttes tartalommal bír. A magasabb biztosítási fedezet egyrészt jelentheti a gazdaság, ágazat bővülését. Másrészt - és ez a fontosabb - a vállalkozások tudatosabb kockázatkezelésére utal. A biztosítással fedezett értékesítés ebben a három évben dinamikusan nőtt, 2013-ra meghaladta a 2010-es évhez képest mérten a 70%-ot. Érdemes azokra az ágazatokra külön kitérni, amelyek esetében a kitettség az átlaghoz képest is nagyobb lendülettel nőtt a biztosítással fedezett vevőállomány értéke. Ezek a fémipar, a gépjárművek és a kapcsolódó iparágak, a gépek, berendezések gyártása, értékesítése, valamint a logisztika.

A legfőbb kérdés azonban a kitettségek elemzésekor, hogy a biztosított vevőállomány növekedésével együtt jár-e a károk növekedése is. Elsőre logikusnak tűnő válasz lenne, hogy a káresemények is követik ezt az irányt, hiszen minél nagyobb a kitettség, annál nagyobb mértékben következhetnek be a károk. A valóság azonban ezt nem igazolja. A három év alatt pontosan a legdinamikusabban növekvő kitettség-állományt felmutató ágazatokban volt megfigyelhető csökkenés a kitettségre vetített károk értékében, ami ugyancsak azt támasztja alá, hogy egy kötvényesnek érdemes a biztosított vevőkörét bővíteni a kockázatok porlasztása, mérséklése érdekében. A gépjármű- és a fémipar, valamint a gépek/berendezések piaca tudta felmutatni a legjobb eredményeket ebben a tekintetben. Érdemes megemlíteni még az energiahordozók piacát, ahol a biztosított vevőállomány növekedése ugyan elmaradt az átlagtól, a kár vs. kitettség mutatója mérhető javulást láttatott a közelmúltban.

A bedőlési hullámnak vége a vállalatoknál
A szabályt erősítő kivételt azonban itt is találunk. A konjunktúra-változásokra különösen érzékeny iparágakban nem feltétlenül érvényesül a fenti összefüggés, hiszen az ilyen ágazatok erőteljesebben reagálnak a makrogazdasági változásokra. Az előzőekben vizsgált szektorok közül ez az inverz jelenség a logisztikai ágazat esetében érzékelhető. Ugyanebben a viszonylatban szintén negatív irányvonalat rajzol fel néhány további, konjunktúra-érzékeny iparág. Számításaink szerint ide tartoznak az építőipar, a kiskereskedelem, és a szolgáltatások. Az elmúlt két év erős hatást gyakorolt azonban arra, hogy egy viszonylag kevésbé érzékeny szektor is erre a negatív listára kerüljön, ami pedig nem más, mint az agrárium és élelmiszeripar együttese.

Kilátások a közeljövőben

Amilyen hosszú volt a tél, olyan hamar tört ránk a tavasz: kedvező jelzések a központi bank vezetése részéről, jelentősen javuló infláció, az évszak közepére stabilizálódó forintárfolyam és a CDS felárak mérséklődése hozták el a jó időt Magyarország számára. A nemzetközi elemzőházak kezdik ugyancsak derűsebben látni a jövőt, de óvatos optimizmusra biztatnak. A közeljövőben néhány egyedi esetet leszámítva nem valószínűsíthető, hogy tovább növekednének a nemfizetési kockázatok, a fizetésképtelenségi eljárások száma remélhetőleg csökkenő irányt vesz, de a tudatos követeléskezelés ezekben a pillanatokban talán még fontosabbá válik, mint a legmélyebb recesszió idején. A válságindikátorként számon tartott konjunktúra-érzékeny ágazatok (pl. építőipar, logisztika) áttörés egyelőre nem várható.

A gazdaságirányítás kiszámíthatósága mindemellett továbbra is megkérdőjelezhető, és ugyan a nem tradicionális költségvetési intézkedések mintha kezdenének visszatérni a medrükbe, a bizalmat helyreállítani sokkal nehezebb, mint elveszíteni. A tőke pedig lábbal szavaz: oda megy, ahol jól érzi magát. Az Euler Hermes a hitelbiztosítási piac oldaláról valamelyest pozitívabb prognózisokkal várja az elkövetkező hónapokat, de - híven egy biztosítótársasághoz - a világ rizikók összességét jelenti számunkra. Viszont a pohár legalább már félig üres és bizakodunk abban, hogy egy év múlva félig teli lesz.
Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Fontos döntés készülődik a bankkártyás fizetéseknél, friss részleteket tudtunk meg